lördag 18 juli 2009

Hotellbombningar i Jakarta - Tanzim Qaedat al-Jihad trolig gärningsman

Två bombattentat i lyxhotell i Jakarta den 17 juli vid frukost tid (lokal sådan). Minst elva döda och uppemot 50 skadade.

Var detta Jemaah Islamiyah´s come back på den internationella terrorsenen? Eller var det en aktion av en splintergrupp, Tanzim Qaedat al-Jihad, som står under ledning av Noordin Muhammad Top. Det förefaller troligt att det rör sig om Tanzim Qaedat al-Jihad då denna splintergrupp anser att terrorverksamheten skall riktas mot icke indonesiska intressen i Indonesien inklusive personer med västerländska medborgarskap. Detta till skillnad från Jemaah Islamiayahs taktik att anfalla mer "mjuka mål", något som ofta ledde till stort antal skadade och döda bland den indonesiska civilbefolkningen. Det är därför mer än sannoligt att aktionen mot de två hotellen i Jakarta, J.W. Marriot och Ritz-Carlton, utförts av Tanzim Qaedat al-Jihad.

Enligt ett utalande av Noordin Mohammad Top, som enligt uppgift är Malaisisk medborgare, säger han att Tanzim Qaedat al-Jihads verksamhet omfattar "the Malay island group" som består av Malaysia, Brunei, Indonesia, the Phillippines och delar av ett antal andra Asiatiska länder.

Jemaah Ismaliyah/Tanzim Qaedat al-Jihad är indonesiska grenar av Al Qaeda/Den internationella jehadist rörelsen. Jemaah Islamiyah har redan iscensatt ett antal terrordåd i Indonesien. Det största av dem var angreppen på turist installationer i Bali år 2002 i vilka mer än 200 huvudsakligen västerländska, däribland ett antal svenska, turister mördades.

Då modellen med en mer eller mindre samtidigt tillslag på två eller flera mål är en typisk modell för aktioner av Al Qaeda och dess affilerade organisationer förstärker detta än mer tesen att det i detta fall rörde sig om Jemaah Ismaliyah/Tanzim Qaedat al-Jihad.

Det föreligger vissa rapporter om att man funnit ytterligare en bomb som tur nog inte detonerat i Marriot hotellet.

Allt tyder på att det var frågan om självmords attacker.

Rapporterna om hur många som mördades och antalet skadade varierade mellan olika rapporter men det förefaller som antalet mördade var 11 samt att antalet skadade uppgick till ca 50.

Bland de mördade var en från New Zeeland och en från Australien medan bland de skadade fanns medborgare i Australien, Canada, Honkong, Indien, Italien, Holland, Norge, Sydkorea, USA och Storbritannien

Det brittiska fotbollslaget Manchester United skulle inom ett antal dagar kommit på turné i Indonesien men inställde sitt besök pga terrordådet. Det är beklämmande att se sådana reaktioner då det är precis vad terroristerna vill uppnå.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

DN
DN2
DN3
SvD
SvD2
Sydsvenskan
Sydsvenskan2
Sydsvenskan3
Dagen
Barometern
VG
VG2
DB

Bloggar
Bloggnamnet länkar till bloggen ifråga. Titeln på specifik bloggpost länkar till den specifika bloggposten.
De listade bloggarna är enligt min mening intressanta. Detta betyder inte att jag alltid håller med om vad som skrivs i dem.
FIM Bluffen Free Gaza - hur lättlurade journalister utnyttjas
Ilya Meyer
Meningen med livet
MXp Mahmoud Abbas mål är inte 'fred' utan målet är Palestina
I Gilboas svala skugga
Solanas check in blanco
Al HaMatzav
Breaking the Silence: Mohamed Omar
Jihad i Malmö
Våra barns framtid: Dhimmi ?
Rabnor tycker och tänker
Bryt tystnaden
Danofsky for President
En riktig midsommarKrantz
Hellströms okultiverade tanketrädgård Upprepade dumheter om arabvärlden och palestinierna
Mina tankar Insiktsfullt av Lisa Abramowicz
Svensk Historia Ny terrorattack
Pophöger Samtal Svenskt bistånd och Israel
Wisemans Wisdoms Säkerhetstjänst igen
Gudmundson Somalias justitieminister varnar för radikalisering i Rinkeby
Dick Erixon Satir På gränsen Afghanistan-Pakistan
Gulan Avci Turkiet och det turkiska språket

Inga kommentarer: