söndag 14 november 2010

Kommer den palestinska flyktingfrågan att sabotera avtal mellan Israel och palestinierna?

En ny israelisk forskningsrapport framför starka farhågor om att den palestinska flyktingfrågan de facto kommer att sabotera genomförandet av israeliskt-palestinskt avtal enligt två stats principen.

Den israeliska dagstidningen Israel HaYom rapporterar den 8 november att en forskningsrapport skriven av Jonathan D. HaLevi för Jerusalem Center for Public Affairs (JCPA) visar att ett slutgiltigt avtal mellan Israel och palestinierna omfattande samtliga frågor, inklusive den palestinska flyktingfrågan, inte automatiskt löser den sistnämnda frågan.

Enligt rapporten anser palestinierna att "rätten att återvända" för de palestinska flyktingarna är en personlig rätt för varje palestinsk flykting och hans avkomma och inte något som den palestinska ledningen kan förhandla bort i ett avtal med Israel. Enligt palestinsk uppfattning har ej heller den Arabiska ligan någon sådan rätt.

Israel kan komma att ställas inför två parallella hotbilder. Dels att palestinierna vänder sig till internationella institutioner som FN och internationella domstolen i Haag, dels att efter att Libanon och Syrien i och med utropandet av den palestinska staten utvisar de hundratusentals palestinska flyktingarna som i dag lever i dessa stater till den nya palestinska staten. Detta kommer omedelbart att ställa Israel inför problemet med hur man skall förhindra dessa flyktingar att med den palestinska statens hjälp eller på eget bevåg ta sig över gränsen till Israel.

De två följande styckena är är min personliga utvärdering och inte taget från artikeln i Israel HaYom.

1. Israel kommer att stå inför en "no win situation". Om man släpper in dem i Israel så kommer detta att påverka den demografiska situationen ytterst negativt med hänsyn till Israel som judisk stat och utöver detta ställa Israel inför ett mer eller mindre olösbart problem att integrera hundratusentals fientligt inställda palestinska flyktingar i den sköra demografiska israeliska situationen.

2. Om man däremot med våld försöker hindra dem så kommer detta att leda till så pass våldsamma och blodiga situationer att det snabbt kommer att leda till ett öppet krig mellan Israel och den palestinska staten. Detta kommer i sin tur att föra med sig väpnade handlingar mellan israeliska araber och israeliska säkerhets styrkor. Om, och det torde vara det troliga så kommer Hamas från Gaza och Hizbollah från Libanon att ge sig in i leken. Att en sådan situation kan föra med sig ett totalt Mellanöstern krig är troligt, men även utan det kommer vi stå inför ett "Gog och Magog" krig som ingen vill ha. Både Israel och palestinierna kommer att förlora men en av dem, troligtvis palestinierna, kommer att förlora totalt. Det sargade Israel som kommer att överleva kriget var ju inte vad vi drömde om.

För att undvika en situation av den typ som jag skissat ovan måste Israel under alla förhållanden under förhandlingarna med palestinierna kräva ett erkännande av Israel som judisk stat samt försäkra sig om ett amerikanskt och internationellt stöd för att förhindra att vissa arabstater kommer att utvisa de palestinska flyktingarna från sina områden samt kräva att dessa flyktingar slutligen efter nästan 63 år skall inlemmas i de länder där de bor i dag.


Redaktionell kommentar. Har letat efter HaLevis rapport på nätet men inte hittat den. Pga detta bygger ovanstående bloggpost enbart på referatet i Israel HaYom.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

DN, DN2, DN3, DN4,
SvD, SvD2, SvD3, SvD4,
Sydsvenskan, Sydsvenskan2,
Dagen,
SVT,
VG,

3 kommentarer:

Anonym sa...

Så du menar att offren för den etniska rensningen skulle sabotera de sk fredsförhandlingarna. Intressant vinkling. Men det klart för att komma från en fascist och rasist är det inte förvånande

Anonym sa...

Svar till anonym ovan. 800.000 judiska flyktingar från arabiska länder absorberades av israel. 600.000 araber,som nu växt till mer än en miljon vill också absorberas, av ....arabländer, nej av Israel.
Vad kallas etnisk rensning i arabiska länder vilka upptar mer än 99. 9 procent i MÖ? Araber i Israel vill hellre leva under ett judiskt israel än under en arabisk-muslimsk regim....Det finns en stor procent araber i Israel men inga judar i arabländerna. Och absolut inga judar kommer att få bo på Västbanken i Palestina. Så hur definierar anonym ovan etnisk rensning, fascism och rasism. Är palestinierna en nationell enhet eller en arabisk-muslimsk enhet kan man undra. De förhandlar inte som en enhet. De krigar inte som en enhet. De har samma språk och religion. När araberna hade det ockuperade områdena 1948 tioo 1967, så definierades det inte som ockupation. Bizarr, bizarr....

Nationell sa...

"Om man släpper in dem i Israel så kommer detta att påverka den demografiska situationen ytterst negativt med hänsyn till Israel som judisk stat"

Då har jag en enkel fråga.
Stöder du mitt lands rätt att vara en etniskt svensk stat såsom du stödjer Israels rätt till densamma fast vad gäller judar? För det är väl inte så att bara judar har rätt till homogenitet, etnisk och kulturell medvetenhet samt egen stat?

Skall bli intressant att se vad du tycker..