tisdag 23 november 2010

Var den högt uppsatte talibanförhandlaren en butiksinnehavare från Quetta i Pakistan?

Det hade börjat sprida sig optimism i ledande afghanska och NATO kretsar i Kabul när det gällde möjligheten att kanske komma fram till en uppgörelse mellan den afghanska regeringen och Taliban.

En person vid namn Mullah Akhtar Muhammad Mansour och som som utgav sig för att vara andre man i Talibans ledning hade på icke publicerat sätt kontaktat de afghanska myndigheterna och förklarat sig villig att i Talibans namn inleda förhandlingar om en politisk uppgörelse mellan de två parterna.

Att en person med namnet Mullah Mansour var andreman i Talibans ledning efter Mullah Omar och att han liksom denne befann sig i den pakistanska staden Quetta var allmänt känt. Dock är det en smula förvånande att man hade så dåliga möjligheter att kontrollera att den man som kontaktat de afghanska myndigheterna verkligen var Mullah Mansour.

Den högsta ledningen för den afghanska Taliban rörelsen, dvs de som inte arresterats av pakistanska säkerhets styrkor, befinner sig i och runt staden Quetta i den pakistanska provinsen Balochistan. Ledningen har fått benämningen "Quetta Shura"

Det säger kanske något om tilltron på den egna sidans förmåga att uppnå en militär lösning att man så lätt gick med på att inleda kontakter med Mansour.

Nåväl efter att man med ett brittiskt flygplan transporterat "Mansour" från Quetta till Kabul hade man hade man tre sammanträffanden och dessutom sammanträffade han med den afghanske presidenten Karzai. allt detta trotts att man var en smula osäker på om personen i fråga verkligen var Mullah Mansour.

Han erhöll en ospecificerad, men stor, summa pengar för att delta i samtalen men också för att ge honom incitament att komma tillbaka. ( han återvände till Quetta efter det tredje samtalet)

Men efter det tredje sammanträffandet blev man alltmer misstänksam då en afghan som tidigare känt Mansour förklarade att han inte kände igen honom.

Även om de afghanska myndigheterna ännu hoppas att han skall komma tillbaka för en nya samtal så är amerikanerna och representanter för övriga västländer ointresserade då de definitivt är övertygade om att han inte är den riktiga Mullah Mansour.

Om han nu inte är den riktige Mullah Mansour, så vem är han då? En möjlighet är att han helt enkelt var en skicklig bedragare som var ute för att lägga vantarna på en ordentlig penningsumma. En annan är att han var en Taliban agent som hade i uppgift att undersöka motsidans villkor samt hur observant dess underrättelse tjänst var. Ett tredje alternativ var att han var utsänd av Pakistans militära underrättelse tjänst (ISI) för att dels för egen del och dels för Taliban undersöka NATOs och de afghanska villkoren.

Det förefaller som om den tidigare optimismen att samtalen mellan de två sidorna i konflikten börjat svalna högst avsevärt hos NATO/ISAF men något mindre på den afghanska sidan.

En bidragande orsak till detta kan mycket väl vara de uttalanden som Talibans högste ledare, Mullah Omar gick ut med den 15 november 2010. Omar förkastade alla tankar på en kompromiss uppgörelse. Han fodrade tillbakadragande av alla främmande trupper och ett sant islamskt statssystem i Afghanistan. Se hela uttalandet här.

Jag hade dessutom tänkt skriva om den "svenske" självmordsbombaren i Irak men Chanah Shapira och Sara Radomski han före på den utmärkta bloggen Sweden Israel and the Jews.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

DN,
SvD, SvD2, SvD3,
Sydsvenskan,
Dagen,
SVT,
VG,

Bloggar
Sweden Israel and the Jews,
Försvar och Säkerhet,
Kilden & Åsman,
Olas Tankar,

Inga kommentarer: