fredag 10 juni 2011

President Asads cyniska användande av palestinierna i Syrien

Den syriske presidenten Bashar Asad känner att marken gungar under fötterna på honom. Inte nog med att delar av den Alawitiska folkgruppen vilken han tillhör börjar ifrågasätta hans politik, men även inom hans familj börjar man ifrågasätta om den hårdföra politiken mot verkligen står i överensstämmelse med gruppens och familjens reella intressen.

Troligtvis på grund av detta gjorde han ett försök att avleda intresset till den palestinsk-israeliska frågan genom att använda sig av de palestinska flyktingarnas längtan att få komma tillbaka till det "Palestina" de av många olika anledningar lämnat under det Israeliska frihetskriget 1947-1949. I och för sig ett gammalt beprövat trick i arabiska politik.

Med hjälp av den syriska armen transporterades på årsdagen av staten Israels utropande (15051948 enligt den gregorianska kalendern) hundratals invånare från två flyktingläger i närheten av Damaskus i bussar till gränsen mellan Syrien och Israel på Golanhöjderna. Ett mindre antal av dem lyckades ta sig över gränsen innan de blev stoppade av israeliska säkerhetsstyrkor. (Se mina bloggposter från den16052011 och den 04062011)

På årsdagen (05062011) av sexdagarskriget gjorde de syriska myndigheterna ett nytt försök. Denna gång var den israeliska armen beredd på vad som skulle ske. Förbanden hade fått order om att inte låta de av Syrien sända palestinierna ta sig över den internationella gränsen mellan Israel och Syrien.

Resultatet av de syriskt inspirerade aktionen blev att enligt syriska uppgifter 20 demonstranter dödads genom eldgivning från den israeliska sidan eller av de landminor som finns utlagda längs gräns stängslet.

Aktionen var organiserad av "The Popular Front for Liberation of Palestine - General Command, PFLP - GC. Denna organisation står under faktiskt befäl av den syriska underrättelsetjänsten och kan ses som en del av den syriska statsapparaten.

Redan innan begravningarna dagen efter i flyktinglägret Yarmuk hade uppgifterna om hur demonstranterna mött sitt öde, utan att de uppnått några som helst av de mål som satts upp för aktionen, spritt sig som en löpeld i lägret. Ilskan hos de anhöriga till de som dödats vände sig inte mot Israel utan mot de som sänt dem i döden.

Det började med verbala sammanstötningar vid begravningarna av dödsoffren mellan dessas familjer och representanter för PFLP - GC. Dessa utvecklade sig snabbt till knivslagsmål. Efter en kort tid anföll folkmassan PFLP - GCs kontor i lägret och stack dem i brand. Som svar på detta öppnade medlemmar av PFLP-GC eld mot demonstranterna i vilka enligt uppgift 14 dödades och mer än 100 sårades.

Den syriska ledningen försök att avleda intresset till den israelisk - palestinska konflikten hade slagit bakut och den syriska presidenten hade nu dragit på sig även palestiniernas ilska.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

DN, DN2,
SvD, SvD2, SvD3,
Sydsvenskan,
Dagen,
SVT,
VG, VG2,

4 kommentarer:

Anonym sa...

Wonderful post, really great tips and advice. I was interested by your comment,
Cheap Flights to Hanio

radhe sa...

Great blog really enjoyed reading it. Have bookmarked you and will check back regular. Please feel free to take a look at my blog...
Dubai Holiday Packages
Cheap Dubai Holidays
Dubai Holidays

Veer sa...

I liked it so much and very interesting, too! Thanks for sharing the experience.
Wonderful post, really great tips and advice.
<cheap flights to cebu
< Flights to cebu
< cebu flights

DR Nijm sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.