lördag 27 december 2008

Israel har rätt till självförsvar

Till slut bröts tålamodet. Man kan undra hur många länder som mer eller mindre stillatigande skulle förlika sig med att hundratusentals av dess invånare nästan dagligen blev beskjutna med raketer och granatkastare.

Låt vara att speciellt raketerna inte var speciellt träffsäkra och att de som avlossade dem och betjänade granatkastarna var allt annat än kunniga i att rikta sin eld. Men försök att inse vad det är att leva och verka i ett område där du vet att det med jämna mellanrum ramlar ner olika typer av bomber runt omkring dig. De var visserligen få som dödades men hur förklarar man för ett barn som fått ett ben avskjutet att det var ett statistiskt missöde! Eller försök att förklara för barnen till en judisk jordbrukare att deras far dödats när han jobbade på sina åkrar då någon skjutglad palestinier i Gaza använt honom som måltavla.
Inget land kan stillatigande gå med på något sådant!

Det är inget som man kan förhandla om, det enda man kan göra att tala om får motparten att om han inte slutar så får han ta konsekvenserna.
Jag har med flit beskrivit situationen för den israeliska befolkningen i västra Negevöknen ur ett mänskligt grodperspektiv och inte i tvättade politiska termer. De senare är kanske bra att använda i väluppfostrade diskussioner men meningslösa då de gäller att ta till då du skall försöka lugna ner en femåring med av den naturliga skräcken orsakade sömnstörningar.

Detta har varit Hamas terrorns ansikte under de sista månaderna. Den israeliska regeringen har enligt nästan alla israeliska judars uppfattning väntat alldeles för länge med dagens aktion. Gång på gång har den försökt få Hamas ledningen att ta sitt ansvar för den befolkning den styr genom olika sorters ekonomiska sanktioner, men till ingen verkan.

Israel har, liksom ett antal andra länder däribland ett antal arabstater, gång på gång varnat Hamas ledningen att Israels tålamod kommer att ta slut en vacker dag, så den skall inte spela förvånad i dag.


Man kan undra över varför världssamfundet inklusive många svenska ledande politiker och kulturpersoner inte reagerat över de uppenbara kränkningarna av internationell rätt från Hamas sida. Beror det på okunskap om den rättsliga situationen eller illvilja? Att Israel hade rätt att försvara sig råder det ingen tvekan om här i landet. Det är vi ense om, från Bibbi Natanyaho till Amos Oz.

Den Israeliska aktionen har inte som huvudmål att störta Hamas styret i Gaza, utan att få det att ta sitt förstånd till fånga. Det är befolkningen i Gaza som skall avgöra vem som skall styra den inte någon annan. Men detta innebär dock att den civila befolkningen i Gaza som i demokratiska val valde Hamas som sina ledare också har ett ansvar för vad denna ledning gör och därmed kan vara tvungen att ta konsekvenserna av detta.

Den Israeliska militären försöker i möjligaste mån undvika att skada civila Gaza bor men det är inte alltid så lätt. Det förefaller dessutom som man mer eller mindre lyckats med det då enligt uttalanden från Hamas sida under dagen de civila offren endast var ca 15% av de totala.


Flera av de internationella kommentarerna på dagens israeliska aktion har varit kravet på ett omedelbart eldupphör. Detta krav som är ytterst vanligt vid de flesta väpnade internationella konflikter är på ytan vällovligt men i grunden allt annat en konfliktlösande. Väpnade konflikter i dagens värld bryter inte ut pga att en av parterna tycker att det är ett sympatiskt och enkelt sätt att lösa konflikten. Tvärt om, konflikten mellan parterna kom upp på det militära planet enbart för att man inte lyckades lösa den på annat sätt. Kravet på omedelbart eld upphör har under hela efterkrigstiden i de flesta fallen enbart lätt till att konflikter förblivit permanent olösta. Därmed inte sagt att det internationella samfundet inte skall försöka få slut på militära konflikter då de kommit till ett läge när en meningsfull förhandlingslösning kan uppnås.


Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

DN1

DN2

DN3

DN4

SvD1

SvD2

SvD3


Dagen

VG

DB

Sydsvenskan

Sydsvenskan2

Barometern


15 kommentarer:

Pether sa...

Du Skriver:

"Man kan undra hur många länder som mer eller mindre stillatigande skulle förlika sig med att hundratusentals av dess invånare nästan dagligen blev beskjutna med raketer och granatkastare."


Palestinierna blir dagliget utsatta för det. Man har satt i system att sätta nya meniga på posteringar på nätterna för att skjuta på allt som är tänt, antingen med gevär eller granatkastare.

Israels raketer är mer träffsäkera också.


Du pratar också om barn som skadas och dödas. mer än 1000 Palestinska barn har dött, mot lite mer än 100 israeliska(däri räknas också israeliska araber dödade av IDF).

5000 palestinier totalt dödade, mot 1000 israeler.


Försök att förklara för ett palestinskt barn hur dess pappa och syskon blivit mördade av Bosättare skyddade av IDF.


Du skriver också att du inte skriver i 'tvättade politiska termer'. Ditt inlägg stinker av Pro-Israelism.


Det enda som kan leda till fred i regionen är att avsätta den Sionistiska regeringen och ställa dem inför rätta. Först då kan israels illegala ockupation sluta.


Men du är ju sionist, du ser det ju som helt ok att man dödar palestinier. Det är ju 'självförsvar' att bomba skiten ur folk för att de inte gillar att bli mördade.

Anonym sa...

Israels tålamod brister till slut. Hade mitt oxå gjort. När ska mussarna sluta med sitt krigiska??? //Fredrik

Anonym sa...

Pether, ganske usaklig av deg å komme med beskyldninger om å være sionist.. da kan man like gjerne si at du er en islamist.

Du virker også å glemme den vesentlige forskjell at Israel ikke bevisst har sivile som militært mål, mens palestineraraberne gjerne dreper sivile.. de er rett og slett et militært mål.

Videre glemmer du at det er palestineraraberne som eskalerer konflikten, de seneste angrepene fra Israel kommer som følge av av nærmere 100 rakettangrep julaften og første juledag.

Harri sa...

Helt klart är det så att Israel och Palestina´s barn vet alldeles för mycket om vad en död pappa innebär. Konflikten blossar upp ännu en gång den har pågått längre en vad jag levt (född 1970), handlar det fortfarande om vem som har rätt eller fel? Av eran konversation antar jag det, Israel har rätt till självförsvar, Palestina har rätt till hämd, tänk om de bägge sidor har fel, och allt bara är en återupprepning av samma misstag, ingen vill tappa ansiktet och erkänna hellre dö.

Pether sa...

Anonym.
Israel bryr sig inte om de dödar oskyldiga eller ej.

En av Israels mest använda taktiker är att först skjuta en missil på en bil eller liknande, som säger sig innehålla någon terrorist.

Detta skadar och dödar flera personer i omgivningen.

När sedan en folkmassa har närmat sig för att ta hand om det som hänt, skjuter man en till missil.

Detta ger då mer 'collateral damage' som det heter.


Israels Ockupation är orsaken till konflikten. Om israel hade lättat på ockupationen hade detta aldrig hänt.

Vad får Palestinierna som tack för eldupphör? Inte ett skit, alltså har de förstått att det inte spelar någon roll vad man än gör, Israel kommer endå inte sluta.


Du får ta och läsa på lite innan du ger palestinierna skulden.

Anonym sa...

Hvordan kan man se forskjell på skyldige og uskyldige i gasa?

Alle der bærer jo samme uniform, militære som sivile!
Altså tradisjonelle muslimske klær, en uniform som muslimer bærer!

Muslimer er pliktiga at kjempa jihad mot jødene, altså de er i krig mot israel, alle som en, ung som gammel!
Alle muslimer er soldateen til muhammed som vil erobre verden!

Når verden er erobret og alle er muslimer, vil krigen mellom musler enda fortsette!

Islam er en voldelig og intolerant ideologi som kommer til å ødelegge menneskeheten!

Pether sa...

Du behöver hjälp.
Du är ju helt slut i huvudet.

Anonym sa...

Pether:

jeg har fått hjelp! Førinnan var jag som dig! Nu har jäg väknat up!

At USA's president Bush står fram på TV och sier at islam er en tolerant og fredelig religion betyder inte at det er sanningen! Snarere tværrt imot!

Pether sa...

Haha, låter så jävla kul när ni försöker låta arga.

Anonym sa...

Palestinerne får kun noen par lastebiler med hjelpeforsyninger sendt inn, hva i helvete er begrunnelsen for det da? Hamas gjemmer seg blant befolkningen, og Israelske militærstyrker er klar over nettopp dette. Å bombe Gaza sønder og sammen er ikke svaret på denne konflikten. Israel svarer uansett kontinuerlig på rakettangrepene fra Hamas, så dette er rett og slett et trekk i valgkampen i Israel.

Anonym sa...

de fleste palestinere som nå lever i gaza har etter folkeretten krav på å vende hjem til sine hus som nå er i israel. Det er på tide at flykningenes krav bli hørt.

Anonym sa...

Suck, vad trött jag blir på dessa Judar! När ska vi bli av med dem?

/David

Anonym sa...

Glem ikke historien nå!

Det islamistiske herrefolket forsøkte å slakte alle jøder da israel ble anerkjent av blandt annet Sverige i 1949. Og det islamistiske herrefolket tapte slaget!
Senere forsøkte de det samme med både Egypt og Syria som støttespillere, for de er også islamske stater, de tapte da også.

Israel tok større landområder under disse slagene, som et slags krigsbytte for den aggresjon som det muslimske herrefolket viste mot jødene!

Forbanna historieløse idioter som skriver på disse sidene!
Gå på skole å lær noe istedet for å sitte på en forbanna tåpelig blog å komme med hjerndøde kommentarer!

Anonym sa...

Naturligtvis har varje land rätt till ett försvar, men då ska de militära svaren vara proportionella i förhållande till den utförda aggressionen mot landet. Israel har inga kunskaper om detta.

Tyvärr håller USA Israel om ryggen varje gång. Många håller med om att Israel borde bombas till underkastelse och lydnad.

Det finns ett antal FN-konventioner som Israel inte bryr sig ett skit om. Det finns internationella lagar om mänskliga rättigheter som Israel skiter blankt i.

För att världen i fortsättningen ska slippa lägga miljarder på uppbyggnad av palestinska områden, vilka Israelerna bombar sönder gång efter gång, så är det mest vettigt att utrymma hela Israel och flytta det till USA. Fred kommer inte att uppnås så länge Israel fortfarande finns på kartan - tyvärr....

Anonym sa...

Israel är bara ett nazistiskt mördarland