tisdag 30 december 2008

Målsättningar och trevare till eldupphör.

I mitt senaste inlägg på denna blogg förde jag fram tesen att den strategiska minimi målsättningen för den Israeliska aktionen kunde vara att uppnå ett vapenstillestånd med Hamas på Israels villkor, vilket skulle innebära att Israel skulle få fullständig kontroll över all införsel till Gazaremsan - för att förhindra vapen inport - samt att Israel skulle ha rätt att besvara alla brott av vapenvilan från Hamas sida med oproportionellt våld.

Idag (301208) har det blivit allt klarare att det strategiska målet för aktionen är att uppnå ett vapenstillestånd där den israeliska aktionen fått en sådan verkan - fysisk som psykologisk - på Hamas att Hamas för en längre tid inte överväger att anfalla Israel samt att Israel kontrollerar gränsövergångarna.


Men det är ändå oklart om det inte trotts allt finns avsikter på att störta Hamas regimen i Gaza. Israels president, Shimon Peres, påpekade vid en presskonferens under dagen att målet var inte bara eld upphör utan att få slut på (Hamas)terrorn. Peres uttrycker sig inte på detta sätt utan att ha en klar mening med det.


Efter att det under eftermiddagen surrat med ryckten om ett franskinspirerat initiativ om 48 timmars "paus" i striderna för att handha humanitära angelägenheter i Gaza blev det under kvällen klart att detta var något som verkligen hade faktabakgrund. Idéen är att Israel såväl som Hamas i 48 timmar skall avstå från väpnade handlingar mot varandra. Om ena sidan bryter under den utsatta tidsfristen så är den andra parten fri att handla efter eget omdöme Vad som skall hända efter de 48 timmarna, under förutsättning att det hela inte brakat ihop tidigare är oklart.

Den Israeliska statsledningen sitter för närvarande i sammanträde i ärendet. Hamas första reaktion var negativ.
Min gissning är att den franske utrikesministern förde fram förslaget för att förhindra att Israel på nyårsaftonen skulle starta en markinvasion av Gaza. Efter att Hamas under kvällen (3012) beskjutit Ashdod och Beer Sheva med raketer så skulle detta mer eller mindre varit en självklar följd.

Till följd av en väderleksprognos med mycket regn under de närmaste dagarna är det dock frågan om om denna in marsch ändå inte hade fått skutas upp då det inte är så lyckat att gå till anfall på ett slättland som förvandlas till en leråker där både infanteri och pansar får svårt att röra sig. En hel del kommentatorer menade att man skulle vara positiv till förslaget för att vinna goodwill då man i alla fall skulle få lov att vänta med anfallet pga regnet. Frågan är bara, om ingen brutit vapenvilan efter 48 timmar, hur får man i gång kriget då i grund och botten båda parter har intresse att fortsätta ytterligare en tid men det kan ju bli svårt att förklara det för världsamfunde
t.


I "pressläggnings" ögonblicket kommer uppgifter över nätet om 34 skadade i Beer Sheva av en Grad raket avlossad av Hamas i Gaza. Detta kan klart ändra allt.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

DN

DN2

DN3

DN4

DN5


SvD


SvD2

Dagen

Dagen2

Dagen3

Sydsvenskan

Sydsvenskan2

Sydsvenskan3

Barometern

NEWSDESK3

Inga kommentarer: