fredag 2 januari 2009

Hamas stora krigsförbrytelse

I alla krig skadas och dödas civila. Många gånger sker det med flit men inte så sällan är det en följd av att det civila offret råkade vara "på fel plats vid fel tillfälle".

Så fort Israel är invecklad i en väpnad konflikt skriks det om krigsförbrytelser. Huvuddelen av de som uttalar sig i ämnet har ingen som helst aning om de juridiska definitionerna om krigsförbrytelser enligt internationell rätt.

Låt oss för en gångs skull ta och syna Israels nuvarande motståndares (
Hamas) sätt att följa de internationella rättsreglerna om krigföring.
Här måste jag dock först göra läsarna uppmärksamma på ett mycket viktigt tekniskt juridiskt problem. De internationella konventionerna om vad som är tillåtet och inte tillåtet i krigföring är nästan helt och hållet byggda på den sorts av krigföring som var den huvudsakliga under 1900-talets två världskrig. Militärteoretiskt definieras sådana krig som "industrial wars". Krig av den typ som det nuvarande mellan Israel och Hamas kan, om ej än hundraprocentigt, definieras som ett "war amongst the people". Vad jag vill framhålla med detta påpekande är att ett regelsystem för en sorts krig inte helt går att användas när det gäller en annan sorts krig. Detta innebär givetvis inte att det inte finns många klara och moraliskt viktiga regler som gäller för de båda sorternas krig.

En av de grundläggande reglerna som är gällande i båda av de ovan nämnda typerna av krig är att inte med uppsåt rikta verkningseld mot civilbefolkning. Definitionen av civilbefolkning i ett "industrial war" är klarare än när det gäller "war amongst the people", men man behöver inte vara en internationell expert i frågan för att förstå att Hamas raket- och granatkastar beskjutning av civila israeliska samhällen är ett solklart brott mot gällande konventioner om all sorts av krigföring. Trotts detta verkar det inte alls intressera det internationella samfundet och speciellt inte internationella nyhetsmedia.
Hamas har i dag teoretisk och praktisk möjlighet att rikta verkningseld med statistiska vapensystem till mål på upp till 45 och kanske 50 km från Gaza remsan. Inom detta område bor ca 1 million israeler som nu dagligen utsätts för beskjutning. Att detta utgör en klar krigsförbrytelse är ju självklart. Självklart för personer som lever och verkar inom och efter det västerländska samhällets moraliska regler, eller åtminstånde borde det vara så. Tyvärr verkar det inte som man kan vänta sig det av den palestinska filialen till den internationella jihadrörelsen (dvs Hamas).


Nu kan man ställa sig frågan varför riktar de sin beskjutning mot civilbefolkning? Det kan ju inte vara på grund av avsaknaden av andra mål inom Gradraketernas räckvidd som man koncentrerat sig på att terrorisera israelisk civilbefolkning. De nämnda raketerna kan nå fram till ett antal ytterst strategiska, och helt öppet kända (civila) israeliska anläggningar. Om Hamas besköt dessa mål så skulle frågan om lagligheten vara något helt annat dessa mål är helt legitima krigsmål.. Dessutom så skulle skadeverkningarna i det israeliska samhället bli mycket mer kännbara.

Det sistnämnda är den egentliga orsaken till att Israel inte under några förhållanden kan gå med på att en filial av de internationella
jihadrörelsen skall ha möjlighet att beskjuta dessa anläggningar.

Hamas handlingssätt visar oss att dess ideologi fungerar efter för oss främmande principer vilket gör att de föredrar att beskjuta civilbefolkning. Ju fortare vi förstår dess (Hamas) sätt att reagera desto enklare kan vi kanske klara av problemet.

Ödets ironi var att samtidigt som kriget mellan Israel och Hamas bröt ut kom meddelandet om att Samuel Huntington avlidit. Huntington beskrev i sin bok "The Clash of Civilisations" den allt annat än platta värld som vi var på väg in i . Hans teori var obekväm för många som inte ville inse att att världen inte utvecklade sig i en slätstruken oideologisk inriktning.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

DN1

DN2


DN3

SvD1


SvD2

SvD3

Sydsvenskan

Sydsvenskan2

Dagen1

Dagen2

VG

VG2

DB

DB2


NEWSDESK


ETC


10 kommentarer:

Gert sa...

Helt rätt.

Många svenskar borde liksom jag
ha varit i Israel eller i arabländerna så förstår man hur

fundementalistiska idioter det finnes i Muslimska länder.

Många av oss svenskar för över vårt västerländska (svenska) synsätt med medlidande osv och tror
att det är så det är.
ett litet spel på en sandplätt i medelhavet. där man frossar i olika åsikter som man tror är rätt
här i Sverige.

Jag tycker att Israel gör helt rätt
när man anfaller Hamas.

Fredrik Mellem sa...

Ja - til en europeisk kultur og idrettsboikott av Israel!

Zico sa...

Den Hamas-ledda aggressionen mot Israel är självklart ett rent idiotiskt spel. De vet nog själva vad som komma skall när de beskjuter israelisk civilbefolkning - eller vadhelst de nu siktar på. När Israel går till motangrepp för att visa att det inte är okej att angripa Israel, bäddar Hamas in sig bland civilbefolkningen. Detta innebär, vilket de säkert kallt räknat med, att de civila dör i attacker riktade mot Hamas-mål. Hamas skickar sedan ut bilder på sårade och dödade civila, vilka gör två saker: 1. Internationell opinion anser att den israeliska armén går för hårt fram och börjar protestera. 2. Palestinska barn och ungdomar känner ännu mer hat mot israelerna - de ser inte Hamas-anhängarnas granatkrevader, de ser bara israels svar.

I samma veva är det ju hela tiden de civila som det är mest synd om. Civila israeler i närheten av Gaza-remsan får konstant vara rädda att en granat ska slå ner i deras hus. Än värre är det för folket i Gaza. Inte nog med att de behöver oroa sig för att de ska bli bombade - Hamas har ju dessutom i protest mot att Egypten och Israel inte importerar mat/bränsle etc så länge beskjutningarna pågår, även avvisat att sårade palestinier ska kunna få sjukvård i Egypten och Israel. Även där är det ju de civila som drabbas. De civila befinner sig således i en lose-lose-situation. Och jag betvivlar att Hamas skulle ge upp sin beskjutning bara för att nån grupp civila skulle be om det. Nej, dessa fanatiker har bestämt att offra dels sig själva och dels sina civila medbröder och -systrar i en kamp de aldrig någonsin kommer vinna. Vad som händer i Gaza är skrämmande och hur man skall få ett slut på detta är för mig okänt.

Anonym sa...

Om Israelerna verkligen ville få stop på beskjutningen från Hamas, så finns det en rätt självklar metod: Ta bort skälet till att Hamas skjuter, så kommer de att sluta skjuta.

Skälet till att de skjuter är att de vill ha tillbaka sitt land, som Israel meter för meter stulit från Palestinerna sedan 1949. Men det här inser naturligtvis Israel, det är ju isjälva verket deras plan, att få mer lebensraum, ett större Israel, genom att rensa ut alla palestiner.

Västvärlden har dåligt samvete gentemot judarna, så västvärlden blundar och låter Israelerna bete sig nästan lika illa gentemot palestinerna, som nazisterna gjorde gentemot judarna.

Om hundra år finns det troligen inga palestiner kvar, de som finns lever i andra länder, Israelerna kommer att lyckas, och få sitt blodbestänkta egna land, tyvärr.

Anonym sa...

Ja juderna i "Warzawa Ghetto", burde heller inte ha skutit på Tyska soldater. Var det inte Terroister dom blev kallade?
Man ska låta okkupasjonsmakten i frid, då döder dom bare de skuldiga!

FN sa...

Alle som hevder at Israel er okkupant eller driver med Genocid, burde lese hva FN protokollene sier.

Disse som er pro-Palestina eller faller for den ensidge saken fra de norske mediene eller i verden, burde skaffe seg ordentlig oversikt før de kommer med ufattelige dårlig påstander.

Ta en titt på dette: under Article 23, a party can block passage even of food, clothing and medicine
even for these population groups if it has serious grounds for suspecting that the items
will be intercepted before reaching their destination or that the items may benefit the
enemy’s economy by substitution. Israel has excellent grounds for fearing both of
these results, especially after Hamas seized fourteen Red Crescent trucks carrying
humanitarian aid on February 7, 2008, on the pretext that only Hamas may decide how
to distribute aid in Gaza (Hamas redistributed the food products and medical supplies
to Hamas-run ministries)


CLA commander
Col. Nir Press spoke candidly of Hamas’ “well-oiled media and propaganda machine
which has succeeded in creating humanitarian ‘crises’ out of thin air.”142 He gave as
an example Israel’s decision to suspend fuel supplies in early 2008 after a Palestinian
attack on the Nahal Oz fuel depot.143 Before restricting the supply, Israel filled all gas
tanks in Gaza to their maximum. Yet, “taking advantage of this as a PR opportunity,”
Hamas refused to draw on the fuel and “sent hundreds of people to gas stations in
Gaza to stand with buckets in a long line, giving the impression that there was a fuel
shortage in the Strip.”144 The stunt was only called off after journalists “contacted
Palestinian newspapers and Gaza-based industrialists to explain that the tankers
were, in fact, full, but that Hamas was purposely not drawing the fuel. As a result,
internal Palestinian pressure mounted, and Hamas had no choice but to distribute
the fuel.”

Anonym sa...

every one fighting for his own land gonna win at the end , put should pay the price . and that what the palestinians doing now . ad the agressors gonna be out one day , that what the history saying ..the jews gonna be back as they were before in every where . it,s just matter of time

Harri sa...

Det finns inga rätt i denna konflikt Gert, bara en upprepning av olika typer av fel från alla inblandade parter år efter år.

M.O.B. i L. sa...

Jag tror att anledningen till att Hamas beskjuter civila israeler med raketer är just att provocera fram svar från det israeliska försvaret (IDF). Hur noggranna IDF än är så kommer civila att drabbas i viss utsträckning och Hamas kan producera bilder som används i hatkampanjen mot Israel. Jag tror man kan förklara för majoriteten av världens befolkning att detta är fallet och när propagandavärdet för jihadisterna minskar då upphör terrorismen och med den IDF:s svar. Israel är långt ifrån de enda som har problem med jihadisterna. Att kriget inträffar nu beror kanske till viss del tyvärr även på det israeliska valet och maktvacuumet i USA.

Staffan V sa...

Nu missar du visserligen att Hamas höll sin ensidiga vapenvila ända till att Israel anföll.