onsdag 24 februari 2010

Dubbelmoral? Men vi väntar oss knappast något annat.

Man slås av något som på ren svenska kallas dubbelmoral när man ser på västväldens medias och ledande politikers reaktioner på dödade och skadade civila när det gäller Gaza och Afghanistan.

I båda fallen gäller det anti terrorist bekämpning det vill säga en asymmetrisk konflikt
låt vara att det i Afghanistan dessutom rör sig om en Counter-Insurgency (COIN) konflikt, men det är helt klart att i båda fallen gäller det att undvika att döda eller såra civilbefolkning (Non combattants).


När den israeliska försvarsmakten dödade och skadade civilbefolkning i Gaza remsan under sin aktion runt årsskiftet 2008/2009 mot beväpnade Hamas terrorister förde detta med sig ett ramaskri från ledande politiker och media i västvärlden. FN tillsatte undersöknings kommissioner som med svag bevisning förklarade att Israel begått brott mot folkrätten. Osv osv.


När USA och ISAF av misstag dödar kvinnor och barn i Afghanistan så är det om inte moltyst så näst intill. Den amerikanske överbefälhavaren i Afghanistan levererar en offentlig ursäkt. Lite beklaganden här och var i media. EUs utrikesministrar som var samlade till ett möte om politiken i Afghanistan (Nästan alla av deras länder deltar aktivt i ISAF styrkan) debatterade i huvudsak den användning som gjorts av förfalskade EU pass vid likvideringen av en ledande Hamas terrorist och hotade med diplomatiska åtgärder mot Israel som antogs ligga bakom aktionen.


En av Israels ledande journalister, Eitan Haber, som dessutom var Itzak Rabins kanslichef när Rabin var premiärminister 1992 till 1995 publicerade i dag en artikel under rubriken "Var är du, Goldstone". Först tänkte jag översätta den, avstod då artikeln är mycket ironisk och skulle kunna missförstås. Men jag kan inte låta bli att trotts allt översätta slutklämmen.

"Och världen tiger och tiger.
Den har bra och goda skäl:

Där är det inte judar som skjuter på palestinska barn,

och det är inte israeler som försvarar sina barn liv."


När en person som Eitan Haber uttrycker sig på detta sätt är det lätt att förstå varför vi israeler är så desillusionerade på omvärlden.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

DN, DN2, DN3,
SvD, SvD2, SvD3,
Sydsvenskan,
Dagen,
VG,


Bloggar och andra media
Bloggnamnet länkar till bloggen ifråga. Titeln på specifik bloggpost länkar till den specifika bloggposten.
De listade bloggarna är enligt min mening intressanta. Detta betyder inte att jag alltid håller med om vad som skrivs i dem.
Till denna bloggpost har har endast medtagits bloggar i vilka publicerats bloggposter och artiklar som relaterar till den ledande politikers och medias reaktioner till att civila non-combattants dödas eller skadas i Gaza kriget och eller Afghanistan

Chefsingenjören För sent för Gripen, eller kanske (uppdaterad)
Norsk Virkelighet Kynikere om du vil, sier....

1 kommentar:

henrik sa...

ja du gosse. det är mkt mysko. även om min personliga åsikt är totalpascifistisk skakar jag förbryllad på mitt huvud...
kan man inte ge nån livet åter så ska man inte ta det från någon.
shalom!