onsdag 16 juni 2010

Nya blockadbrytare på väg mot Gaza

Enligt både Yediots och Maarivs hebreiska pappersupplagor den 15 juni 2010 så befinner sig ett antal iranska fartyg i slutskedet av förberedelserna för att avgå från iransk hamn med destination Gaza.

Det första av dem ägs/är chartrat av den iranska röda halvmånen (den iranska motsvarigheten till det svenska röda korset). Enligt chefen för organisationens internationella avdelning består fartygets last av matvaror, medicin och medicinsk utrustning. Fartyget antas avgå inom de allra närmaste dagarna men har enligt vissa uppgifter redan avgått.

Enligt uppgift så sysslar nämnda iranska organisation inte enbart med humanitär verksamhet utan har varit inblandad i underrättelse verksamhet och vapensmuggling. I en CIA rapport från 1996 används den iranska röda halvmånen, med dess internationella kontaktnät , som en täck organisation för det iranska underrättelse ministeriet.

Den iranska röda halvmånen har redan tidigare vid två tillfällen försökt bryta blockaden runt Gaza men de iranska fartygen retirerade då de blev beordrade av israeliska marinfartyg att ändra kurs.

Vid det senaste tillfället i januari 2009 försökte den iranska röda halvmånen att bryta blockaden med ett fartyg som svartlistats av de amerikanska myndigheterna pga befogade misstankar om att fartyget i fråga varit inblandat i vapen smuggling för de Iranska Revolutionära Gardena

Ytterligare två iranska fartyg chartrade av den iranska försvarskommittén för Palestina. förbereder sig att segla till Gaza inom ett antal dagar. Ett av dem skall enligt uppgift mellanlanda i Istanbul. Orsaken till denna omväg har inte klargjorts vilket givetvis underlättar för pigga spekulationer.

Intill den 15 juni 2010 har inget av de tre fartygen begärt tillstånd av de egyptiska myndigheterna att få passera genom Suez kanalen. Egypten har mottagit israeliska framställningar att inte bevilja sådant tillstånd.

Den israeliska försvarsmakten har fått klara instruktioner att förhindra fartygen att angöra Gaza, även om detta måste ske med våld.

Israel har enligt internationell lag all rätt att med våld förhindra fartygen att anlöpa Gaza även om det sker på internationellt vatten, då fartygen uppenbart tillhör fientlig makt.

Hizbollah vill också vara med i leken.

Hizbollah har även meddelat att de inom ett antal dagar avser att sända ett mindre antal fartyg till Gaza. Enligt uppgift så kommer de att ha ett stort antal islamska kvinnor ombord, detta för att försvåra för israelisk militär att ta över fartygen.

Även i detta fall så har Israel enligt internationell lag all rätt att med våld förhindra fartygen att anlöpa Gaza även om det sker på internationellt vatten, då fartygen avgått från hamn belägen på fientlig makts (Libanon) territorium.

Radikal förändring av den israeliska blockad politiken

Israel väntas den 16 juni 2010 kungöra nya, avsevärt lättare, restriktioner för varuinförsel till
Gazaremsan. Det förslag som regeringens säkerhetspolitiska utskott kommer att få ta ställning till har utarbetats i samråd mellan Israels premiärminister Benjamin Natanyahu och Kvartettens sändebud Tony Blair. Den metodologiska skillnaden mellan förslaget och den gällande ordningen är att man i fortsättningen skall definiera vilka varor som inte får införas i Gazaremsan i stället för vilka som får införas.

I huvudsak kommer förbud endast att finnas för införsel av krigsmaterial och varor som krigsmaterial kan tillverkas av.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

DN, DN2, DN3, DN4, DN5, DN6, DN7, DN8, DN9,
SvD, SvD2, SvD3, SvD4, SvD5, SvD6, SvD7,
Sydsvenskan, Sydsvenskan2, Sydsvenskan3,
Dagen,
VG, VG2, VG3,
C,
SVT, SVT2, SVT3, SVT4,
Expressen, Expressen2, Expressen3,
GP, GP2,GP3,

2 kommentarer:

Patrik på svenska - Tintti på finska sa...

När Iran börjar skicka "hjälpsändningar" - känns det som om det går kalla kårar längs ryggraden. Inte långt kvar tills det smäller ordentligt nu - igen.

Anonym sa...

Bare land som Israel har uenighet med som sender hjelpesendinger til det selvstyre Gaza.
Ingen andre araberland bryr seg om de såkalte palestinerne.