lördag 21 augusti 2010

Iran startar kärnkraftsreaktor.
Enligt rapporter i internationella media så har Iran idag (21082010) med rysk hjälp börjat ladda reaktorn i sitt - och mellanösterns första kärnkraftverk i närheten av Bushehr.

Tyvärr blir man ibland både förvånad och upprörd över vad som politiskt och mediamässigt anses viktigt i motsatts till vad vanligt normal intelligens borde föreskriva.

Den iranska kärnkraftsanläggningen i Bushehr

Veckorna före det att Iran skulle med rysk hjälp starta laddningen av sitt också med rysk hjälp byggda kärnkraftverk i Bushihr var USA sysselsatt med att debattera en moskés vara eller inte var i närheten av Ground Zero i New York och Israel upptaget med en smutsig förtalshärva kopplad till frågan om utseendet av ny ÖB för den israeliska försvarsmakten
.

Låt vara att reaktorn i Bushehr definitivt är till för att driva ett civilt kärnkraftverk. Detta betyder dock inte dock inte att anläggningen inte kan i värsta fall även få militär användning då det inte torde vara svårt för Iran att utvinna plutonium-239 ur de använda uranstavarna som används för att driva anläggningen. Plutonium-239 är ett ett av de material som sprängladdningarna i nukleära vapen tillverkas av.

Uranstavarna förlorar sin effektivitet efter ca 18 månader. Det går då att utvinna Plutonium-239 ur dem. Detta är visserligen inte den bästa vägen att utvinna veapon grade Plutunium men det går. En lättare och snabbare metod är att ta ut stavarna efter ca åtta månader. Vid denna tidpunkt går det att utvinna en mer högklassig typ av veapon grade Plutonium.

Iran har visserligen försäkrat att IAEA kommer att få full insyn i handhavandet av de använda uranstavarna. Låter helt OK men det rör ju sig tyvärr inte om Danmark eller Finland. Faran är ju uppenbar att här och där ett antal uranstavar kan komma på avvägar.

Det kan visserligen sägas att Iran redan nu sysslar med andra produktionsformer av veapon grade Uran-235. Men det borde vara självklart att det internationella samfundet skulle visa större aktivitet även i frågan om reaktorn i Bushehr.

Generellt sett så kan man ju dessutom fråga sig varför Iran som har jättestora reserver av råolja skall behöva kärnkraftverk.

Enligt obekräftade rykten så har både USAs-, Storbritanniens- , Frankrikes-och Israels militära styrkor i Mellanöstern satts i hög beredskap. Huruvida detta tyder på att någon eller flera parter befaras angripa Bushehr rektorn innan den går i drift om några dagar få vi väl se.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

DN,
SvD,
Sydsvenskan,
Dagen,
SVT,
Expressen,
VG,
ttela,
HD,
GP,
D,
Skånskan,

2 kommentarer:

Anonym sa...

Grattis till Iran, de har åstadkommit detta trots enorma påtryckningar från bl.a. USA som själva har kärnkraftverk.

Anonym sa...

Mycket märkligt att just en sionist ska smutskasta Iran (som aldrig påbörjat ett krig). Varför skall lilla ockupationsmakten ”Israel” (som har slagit FNs rekord mot samtliga konventioner m.m.) ha tillgång till kärnkraft och atombomb, men inte iran??? Diskutera det om du är mot terror!!!