tisdag 11 januari 2011

Chefen Easy Company, Major Dick Winters, har avlidit .Den här bloggposten är definitivt något annorlunda men jag kunde inte låta bli att skriva den. Nåddes i dag av uppgiften att chefen för Easy Company, 506th Parachute Infantry Regiment, 2nd Battalion, 101 Airborne Division, USA Army, major Dick Winters avlidit i en ålder av 92 år.

Han var en av de tysta hjältarna i den amerikanska armén under det andra världskriget.


Han förevigades i Steven Ambroses två böcker Citizen Soldiers och Band of Brothers. Den senare boken låg också till grund för Steven Spielbergs och Tom Hanks TV serie från 2001 som visades i många länder runt om i världen, däribland Sverige och Israel.

Den bild man får av Dick Winters i böckerna och i TV serien är en officer av den typ som varje infanterisoldat som upplevt någon form av väpnad strid skulle vilja haft som sin chef.

Det är oomtvistat att Easy Company, 506th Parachute Infantry Regiment var ett av de mest framstående kompanierna i den amerikanska armén under WW II. Lojaliteten mellan de enskilda soldaterna i kompaniet var grunden för dess styrka, något som klart framgår i både boken och TV serien.

Vi kan bara konstatera att ytterligare en Screeming Eagle har för alltid lämnat oss.

Läs även andra bloggares åsikter om ,


DN,


Bloggar,
Försvar och Säkerhet,

Inga kommentarer: