måndag 26 oktober 2009

Israel och Iran rusar mot väpnad konfrontation

Den franske utrikesministern, Bernard Kouchner, toppade nyheterna under förmiddagen i Israel med sin intervju till The Daily Telegraph (London) vars rubrik var "Iran and Israel in ´race to confrontation´".

I intervjun som han gav vid ett officiellt besök i Libanon påpekade han att det inte fanns någon tid att slösa med. "Israelerna kommer inte att tolerera en iransk bomb. Vi vet det. Alla vet det. Därför måste vi söka minska spänningen och lösa problemet. Förhoppningsfullt kommer vi att kunna stoppa rusningen mot konfrontationen".

"Israel ger oss en begränsad tid innan det slår till, men de kommer att göra det i det ögonblick de blir övertygade att hotet är en verklighet."

De fem ständiga medlemmarna i FN´s säkerhetsråd tillsammans med Tyskland kräver att iranierna följer FN´s resolutioner och slutar att anrika uran då detta kan leda till att de får tillgång till råmaterial för nukleära vapen. Hittills har den iranska ledningen inte gett ett positivt svar till detta.

Frankrike, Storbritannien och USA har förklarat att de kommer att utvärdera sin nuvarande politik vid årsskiftet. Om man tills dess inte kommit fram till en positiv lösning så kommer de troligtvis kräva att FN beslutar om skärpta sanktioner mot Iran.

Kouchner är dock ytterst tveksam mot verkan av sanktioner. Enligt honom kommer sanktioner att slå mot de svagare i samhället men inte mot den iranska ledningen. Han motiverar detta med den erfarenhet som han har av verkan av tidigare sanktioner mot andra länder.

Iran har nu lovat att ge ett svar senast den28 oktober till det förslag för nedtrappning av spänningen som The Internatonal Atomic Energy Agency ((IAEA) gett till Iran och de 5+1. Se min bloggpost från den 24 september.

The Telegraph påpekar att man inom Vita Huset börjar bli pessimistiska i frågan om ett positivt svar från Iran.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Knuff

DN, DN2,
SvD,
Sydsvenskan,
Dagen,
Barometern,
VG,
DB,

Bloggar
Bloggnamnet länkar till bloggen ifråga. Titeln på specifik bloggpost länkar till den specifika bloggposten.
De listade bloggarna är enligt min mening intressanta. Detta betyder inte att jag alltid håller med om vad som skrivs i dem.
Till denna bloggpost har har endast medtagits bloggar i vilka publicerats bloggposter som relaterar till förslaget till samförståndslösning rörande det iranska kärnvapenprogrammet och godkännandet
av detta förslag.

Utrikesbloggen Israel wants to pressure the U.S. and EU
Sapere Aude Irans regim trotsar stormakterna
Politik och Mellanöstern Israel-Iran möte ett påhitt

Inga kommentarer: