tisdag 6 oktober 2009

Brist på ledarskap

Följande artikel är definitivt inte "Politically Correct". Men jag är definitivt inte ensam om de synpunkter som förs fram. Ett antal israeliska journalister har uttryckt sig i samma anda under den senaste tiden.

Gilad
Shalit är en israelisk värnpliktig korpral som för lite mer än tre år sedan tillfånga togs av grupp palestinska terrorister tillhörande ett antal olika terrorist organisationer Dådet utfördes på israeliskt territorium inte långt från Gaza remsan. Terroristerna dödade dessutom två israeliska soldater tillhörande samma förband som Gilad Shalit.Sedan dess har det förts "förhandlingar" mellan israeliska myndigheter och representanter för de som tillfånga tog honom. Förhandlingarna har hittills inte gett något resultat i huvudsak på grund av att den palestinska partnern begärt frigivande av ca 1000 av Israel tillfångatagna terrorister, däribland 450 stycken som av israeliska domstolar dömts för mord och medhjälp till mord i ett stort antal terrorist dåd.

De av Israel tillfånga tagna palestinska terroristerna avtjänar sina straff i civila israeliska fängelser där de har tillgång till radio, TV och tidningar. De har rätt att få besök av sina närstående, officiella representanter för röda korset/röda halvmånen samt sina rättsliga ombud. Utöver detta har de även rätt till studier.
Gilad Shalit å andra sidan har hela tiden sedan han tillfånga togs hållits isolerad i en underjordisk bunker i Gaza remsan. Han har systematiskt förvägrats alla de rättigheter som Geneve konventionen ger tillfånga tagna soldater. Alla utom en, den att de palestinska organisationerna har meddelat att de håller honom fången.

Detta intill de sista dagarna då Hamas, som numer har rollen som Gilads fångvaktare, överlämnat en två minuter lång video film som bekräftar att Gilad lever. Detta mot fri givandet av 20 tillfånga tagna kvinnliga palestinska terrorister.


Gilads föräldrar har under de tre åren sedan tillfånga tagandet lyckats med en synnerligen välordnad kampanj för hans frigivande skapa en mycket stark opinion i Israel för att den israeliska politiska ledningen skall frige GiladHamas villkor.

Att Gilads föräldrar och hans familj vill göra allt för att på skynda frigivningen är mänskligt och naturligt.
Men kan Israels politiska ledning gå med på att betala varje pris som Hamas kräver?

Kan Israels politiska ledning frige 450 "tunga" terrorister som mer eller mindre alla skulle återgå till aktiv terrorism? De flesta av de 450 tillhör Hamas och är från Västbanken. De skulle totalt förändra balansen mellan Hamas och Fatach till Hamas fördel där. Detta står i klar motsättning till Israels nationella intressen.

Ett mass frigivande av terrorister i dag skulle definitivt uppmuntra Hamas och andra extrema palestinska rörelser att utföra fler kidnappningar. Ur deras sett att se är det ett utmärkt sätt att fria sina av Israel fängslade aktivister. Ligger det i linje med Israels nationella intressen?
Hur många israeler, civila som militärer kommer att få sätta livet till genom ett frigivande av Shalit enligt Hamas nuvarande krav?

Detta är idag inte populära saker att säga i Israel. Den helt legitima kampanjen för friandet av Gilad Shalit har spårat ur och vänder sig i dag mot den Israeliska ledningen istället för att vända sig mot Hamas ledningen vars sätt att hålla Shalit fången uppenbart klart strider mot Geneve konventionen. Det går inte att bortse från att Gilad Shalit var och ännu är soldat i Israels arme och som sådan i sin soldat ed svurit på att försvara sitt land till sin yttersta förmåga.

Det är inte Gilads föräldrar som är skyldiga till den situation som uppstått. De har bara gjort det naturliga för föräldrar. Kämpat för att få tillbaka sin son.


Den skyldige är Israels politiska ledning ( regeringarna Olmert, Livni och Natanyahu) som inte klart avvisat alla krav på mass frigivande av tunga terrorister som försatt landet i dess nuvarande ohållbara situation.

En ledning som inte haft modet att förklara för sitt folk de katastrofala nationella följderna av en uppgörelse enligt Hamas nuvarande krav.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

DN,
SvD,
Sydsvenskan,
Dagen,
VG,
DB,

Bloggar
Bloggnamnet länkar till bloggen ifråga. Titeln på specifik bloggpost länkar till den specifika bloggposten.
De listade bloggarna är enligt min mening intressanta. Detta betyder inte att jag alltid håller med om vad som skrivs i dem.
Till denna bloggpost har har endast medtagits bloggar i vilka publicerats bloggposter som relaterar till Gilad Shalit
Ilya Meyer Israel måste sluta uppföra rasistiskt
Mxp Gilad Shalit Talking from the Captivity
Fredrik Axelsson Låt oss inte glömma
Sapere Aude Lördagsnytt 2/09 från Sapere Aude

4 kommentarer:

Johan L sa...

Terrorister... du vet att många är barn som fötts i fångenskap? Är de genetiskt terrorister?

Anonym sa...

Du har i princip rätt, men den riktigt skylldige är den internationella s.k. "opinionen" - en blandning av antisemier och hycklare som hidrar Israel att göra slut på dessa Hamas-mördare.

Anonym sa...

1. Menar du att du som invandrad jude i "Israel" har mer rätt till området än lokalbefolkningen som bl.a. palestinier utgör?

2. Anser du att "Israel" även har genomfört terroristaktioner med tanke på att det sitter över 10 000 palestinier inlåsta? Du anser ju att Hamas militära gren är terrorister är för att de tillfångatog en israelisk soldat.

Oskar sa...

Bra skrivet! Positivt med fler nyanserade inlägg i debatten kring Israel/Palestina-konflikten!

Jag har ett samarbetsförslag som jag skulle vilja presentera för dig och blir oerhört tacksam om du kan kontakta mig på mailadressen nedan.

Mvh,
Oskar
TheWorldLog.org
theworldlog.org@gmail.com