måndag 28 september 2009

Sanktioner, preventivangrepp eller leva under iranskt nukleärt terrorhot

Inför mötet den 1 oktober 2009 har parterna börjat en sorts öppna för förhandlingar genom intervjuer i media och styrkeuppvisningar på fältet. allt detta för att pröva motpartens reaktioner redan innan de officiella förhandlingarna börjat.Den här bloggposten utgör en uppdatering av den som publicerades den 27 september .Det har blivit klarare varför man från ett stort antal länder upplevde att den iranska anläggningen för anrikade av uran som kommit till allmän kännedom efter att ett antal, och inte enbart USA´s, underrättelse tjänster en längre tid haft den under uppsikt. Orsaken är den nu upptäckta anläggningen är byggd i ett tunnelsystem som drillats ner djupt i ett berg. Detta gör det är ytterst svårt att slå ut anläggningen med konventionella vapen.Om nu anläggningen var avsedd an anrika uran för fredliga ändamål, t.ex. elproduktion så skulle det ju inte funnits något normalt skäl att gräva ned den då den inte skulle utgöra ett militärt mål. Alltså förefaller det logiskt att den var avsedd för att anrika uran till "Veapon grade".Den amerikanske försvarsministern uttalade sig på följande sätt i en intervju för ABC "My personal opinion is that the iranians have the intention of having nuclear veapons", (Y-net 27092009). Enligt Gates så skulle det ta dem mellan ett till tre år att bygga två bomber. Detta är en kortare tid än den som de amerikanska underrättelse tjänsterna i allmänhet anger.Gates liksom Secretary of State Hillary Clinton uttalar sig öppet för ett beslut om bitande ekonomiska internationella sanktioner mot Iran om detta land inte omedelbart öppnar hela sitt nukleära projekt för internationell inspektion.Såväl Gates som Hillary Clinton avvisar tanken på omedelbara militära åtgärder innan alternativet med sanktioner har prövats på allvar. De, till skillnad från den franske presidenten Sarkozy, ställer inte upp någon klar tidsgräns men det är klart att de inte är villiga att ge Iran obegränsad tid. Frågan är nu också om president Obama står vid sitt uttalande att Iran måste ge positiva svar innan slutet på december 2009. Det finns vissa skäl att tvivla på det senare.
Frågan är bara om det går att få ihop ett stort internationellt stöd för en sådan linje. Kommer Tyskland, Ryssland och Kina, som alla tre har ytterst utvecklade ekonomiska förbindelser med Iran, att ställa upp på sanktioner som snabbt biter. Ytterligare ett skäl som tas upp mot effektiviteten mot sanktioner är att de kan komma att slå mot den iranska reformrörelsen.


Om det tyvärr och trotts allt visar sig att de ekonomiska sanktionerna inte får avsedd verkan inom"utsatt" tid så står vi inför situationen att det antingen blir frågan om ett preventiv angrepp på Iran eller att Iran blir den 10 staten på den blåa planeten med kärnvapen.


Iran gjorde i dag lyckade prov med medeldistans raketen Sajjil-2 som har en räckvidd på 2000 km, dvs täcker hela Mellanöstern , Turkiet och delar av Europa.Men en iransk bomb kommer dock att innebära att hela världen kommer att ligga under iranskt nukleärt terrorhot. Iran behöver inte ens tekniskt välutvecklade raketer för att leverera sina bomber. Begrunda följande scenario. De iranska revolutionära garderna lägger in en a-bomb i en vanlig container med shippnings papper som utvisar ett oskyldigt innehåll. Denna lastas på ett civilt lastfartyg som är destinerat till New York, Stockholm, Bremen eller annan hamn. Väl anländ detoneras bomben med fjärrkontroll!Reflektera en smula över detta och så förstår du nog varför vi israeler, som redan lever inom de iranska raketernas räckvidd, anser att ett militärt preventivt angrepp är ett realistiskt och riktigt alternativ i ett läge då det är klart att sanktionerna inte haft avsedd verkan.


Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

DN, DN2, DN3, DN4,
SvD, SvD2, SvD3,
Sydsvenskan
Dagen
Barometern
Blt
VG, VG2,
DB

Knuff

Bloggar
Bloggnamnet länkar till bloggen ifråga. Titeln på specifik bloggpost länkar till den specifika bloggposten.
De listade bloggarna är enligt min mening intressanta. Detta betyder inte att jag alltid håller med om vad som skrivs i dem.
Till denna bloggpost har har endast medtagits bloggar i vilka publicerats bloggposter som relaterar till Krisen med Iran

Al Hamatzav Nukleär Meditation Countdown to Showdown
Sapere Aude! Carl Bildt: Ingen större betydelse att Iran skjuter raketer på försoningsdagen
Hippie Tanten Verbala trycket mot Iran måste öka
Den fysiska verkligheten Iran och Kärnvapnen

15 kommentarer:

Bosse sa...

Skulle Iran verkligen våga brisera en nukleär bomb över till exempel Israel? Är de inte tillräckligt intelligenta för att inse att den vedergällning som skulle följa på ett sådant anfall vore katastrofal för det egna landet?

Anonym sa...

Israel anser att hela världen är ett hot mot de. Dessutom så tror inte jag att Iran behöver kärnvapen ifall de har planer på att anfalla Israel, jag tror inte heller att Iran överhuvudtaget har planer på att skada Israel , grejen är bara att ingen vill se Iran utvecklas,kärnenergi skulle innebära att industrier kommer igång vilket väst ej gillar.

Arieh Fürth sa...

Svar till Bosse

Hej

Din fråga är relevant och svaret på den beror på om den iranska regimen handlar rationellt efter nuvarande västerländska principer. Om svaret är ja så kommer dom inte a-bomba Israel.

Problemet är dock att den iranska regimen inte nödvändigtvis handlar rationellt enligt västerländska mönster. Om den av religiösa skäl anser att Israel måste förgöras så är detta ett tvingande skäl att a-bomba oss.Utan hänsyn till vad det iranska folket får lida för sin politiska och religiösa lednings fanatism.

Det skrämmande är att inte ens det panoramat är helt orationellt ur en fanatisk iransk synvinkel. Så där tre ordentliga a-bomber sätter punkt för Israel, men å andra sidan så kommer Iran på grund av sin geografiska storlek inte raderas ut helt och hållet från kartan, och kan så småningom sakta resa sig ur askan.

Ur ditt och mitt sett att se på saker och ting är detta inte ett rationellt handlingssätt men det säger inte att den iranska ledningen inte anser att denna lösning är ens omoralisk hur hemskt det än är. OBS detta är inte en rasistisk fråka utan en fråga om olika etiska synsett.

Anonym sa...

"skulle det ju inte funnits något normalt skäl att gräva ned den" & "anser att ett militärt preventivt angrepp är realistiskt"

Du tror inte att den andra meningen förklarar agerandet i den första. Det är vad jag skulle jag om någon idiot hela tiden kommer med hotelser.

Glöm Iran och lös dina riktiga problem i stället om du nu är så mån om landets framtid.

Dragan sa...

"Problemet är dock att den iranska regimen inte nödvändigtvis handlar rationellt enligt västerländska mönster."

Som om Israel gör det?
Mer otacksam och paranoid stat existerar inte idag.

Kamma dig, klä upp dig, och försök bli polare med några grannar för omväxlings skull, istället för att ens på halvsäkra grunder beskylla dem för att tillverka bomber i källaren. Patetiskt och respektlöst är var det är.

Someone sa...

"Om nu anläggningen var avsedd an anrika uran för fredliga ändamål, t.ex. elproduktion så skulle det ju inte funnits något normalt skäl att gräva ned den då den inte skulle utgöra ett militärt mål. Alltså förefaller det logiskt att den var avsedd för att anrika uran till "Veapon grade"."

Kanske har de valt att göra så för att terrorstaterna Israel och USA har allt för stor vana att bomba vad som helst? Även civila byggnader?

Someone sa...

"Detta är en kortare tid än den som de amerikanska underrättelse tjänsterna i allmänhet anger."

Detta då alla amerikanska underrättelsetjänster säger att iran slutade med sitt kärnvapenprogram för en massa år sedan.

Men man väljer bara det som stödjer sin egen sjuka åsikt?Sedan är det mycket större chans att Israel använder sina kärnvapen, än att Iran gör det. Och vart är insynen mot israels vapen?

Eller nä, israel har ju inga...

kopek sa...

Jag tror att Ahmaghinejad håller på att utveckla atombomb, men inte för att han skulle attackera Israel. Hatet mot Israel i Iran är inget judehat i botten utan är mot att europeiska och amerikanska judar har flyttat till ett ställe och kastat ut folk som bodde där, så om de nu skulle bomba stället då skulle allt liv i området försvinna, både importerade judar och de andra som bor i området och området skulle bli obebott. Ahmaghinejad eller rättare sagt revolutionärgardet har en enorm ekonomisk makt i Iran som dessutom är helt olagligt enligt grundlagen i Iran. För att kunna ostört fortsätta suga Irans tillgångar vill de ha nåt slags skydd som de inte får om de inte har atombomb. De kollar på Nordkorea som ett exempel. Det är just därför det är viktigt att stödja demokratiska kampen i Iran istället på att gå på det eviga tjatet ifrån Israel.

Anonym sa...

Ahmedinejad och de konservativa i regimen använder sig av kärnenergi/kärnvapen hotet bara för utpressning av den fria världen. Iran har inte kunnat tillverka en synål självständigt och importerar den fortfarande från Kina. Hotet att kunna angripa andra länder är ett tömt ord från Iran. Rysland som stöttar Iran i den kallas kärnenergi program pågått mer än 40 år utan tillverkning av ett kiolvat el. Rysland är inte så naiv att hjälpa sin granne att skapa kärnvapen som kan bli ett hot mot rysland i fall den kupp regimen faller. Väst världen måste vara klokare i sina förhandlingar med Iran och Rysland så att inte faller för deras töma ord/töma hot. Den terror och kupp regimen i Iran i sig är ett hot mot frihet, mänsklig tänkande, och alla människor som vill leva i fred. Det som måste kämpas mot är regimen i sin helhet och att stötta demokrati kämparna i Iran och i hela världen.

Bosse sa...

Kommentar till Arieh:

Tack för ditt svar som blev en nyttig påminnelse om en diskussion jag var inblandad i när jag besökte Tel Aviv 2007. Jag framförde då samma reflektion som i min tidigare kommentar här ovan, och fick då ett svar liknande det du gav. Jag har förståelse för ditt resonemang om det för oss irrationella i vissa fanatiska religionsutövares sätt att se på problemens lösning. Kan man offra människor som självmordsbombare så kanske man också är beredda att offra en stor del av den egna befolkningen i ett krig med nukleära vapen. Det är en skrämmande tanke. Oron över israelers och palestiniers framtid kvarstår.

Comitis sa...

Arieh

A human who has a behavior of an idiot is going to be treated exactly like one. A human who wants to be dominant and have most power is going to get enemies and alot of unfriendly messages. Especially if this dominance occur under "unfair" times like the situation with the palestinians.

The problem lies within (maybe its about time you write that), always have. We cant forever complain about everyone else. Its about time that Israel started dealing with theyre issues in they´re region and also start to define itself as a state just like others.

The jewish Israel cant just open they´re eyes and see whats happening for real today, or for that matter see what they built theyre country on. A crime will always be a crime. It will be remembered. Especially if its like crimes; erasing a society.

That never fades away...

It´s a shame. That we couldnt just live in what it was - Palestine. Together muslim, christian or jew. Its a shame that lands was stolen and ethnic cleansing took places (and maybe will in future). The facists leaders have never led Israel to peace and never will for that matter. Not before, not today or ever.

The power in the US is fading for everyday that passes and when it does fade away. Israel will be a state of the most dangerous kind that stands alone in a region that is full with Israelhate. In the end; maybe our children will be there... Maybe they wont understand why but Israel as a zionist state (and jews in many places) will have to meet a very very dark future.


After Iran you will still be sorrounded. Who are you going to attack then? If you are gonna behave like a dominant man, you need to handle the pressure and this region (the middleeast) is just waiting for something so it can explode...

Anonym sa...

Israel ska suddas från kartan!

.........................
holocodst är ett myt!

Bosse sa...

Bara så att den där "Anonym" inte får sista ordet:
Israel ska inte suddas ut från kartan.
Holocaust (rätt stavat här) är inte en myt.

Anonym sa...

Iran använde barn för att gå över minfält hellre än att riskera sina tanks i kriget mot Irak

Anonym sa...

Det var araberna som inte accepterade att leva i fred med judar i Palestina. I Israel har muslimer, kristna och judar tillgång till de heliga platserna i Jerusalem.