söndag 27 september 2009

Iran ger inte upp så lätt

Då de Iranska myndigheterna förstod att de västerländska (i det här fallet troligtvis USA´s) underrättelse tjänster kommit deras nya uran anriknings anläggning på spåren skickade de ett en smula kryptiskt meddelande till IAEA´s kansli i Geneve. Därmed ansåg de att de hade uppfyllt sina skyldigheter att rapportera nya nukleära anläggningar i sitt land.


Existensen av en sådan anriknings anläggning eller åtminstone en under byggnad i Iran hade sedan ett antal år varit en arbetshypotes hos de västerländska underrättelse tjänsterna men de hade inte lyckats fastställa om och var den fanns. Teorin om att de amerikanska underrättelse tjänsterna känt till anläggningen i närheten av staden Qum en längre tid men med Washingtons goda minne inte offentliggjort denna uppgift får förhoppningsfullt avskrivas som en ren konspirations teori.


Hur som helst, uppgiften fick både den franske presidenten Nicolas Sarkozy och den brittiske premiärministern Gordon Brown att gå i taket. De signalerade klart till president Obama att de förväntade sig att USA skulle inta en kompromisslös ställning vid mötet den 1 oktober mellan de fem ständiga medlemmarna samt Tyskland å ena sidan och Iran å den andra om Irans nukleära program. Iran hade redan tidigare meddelat att de från sin sida inte var beredda att överhuvudtaget låta sitt nukleära program komma upp till debatt vid detta eller följande samtal.


Enligt Obamas uttalande vid G20 mötet i Pittsburg den 25 september verkar det som om han förstått att tidpunkten för öppna samtal var över och att det nu gällde att ställa Iran inför hotet om bitande sanktioner. Ryssland signalerar dessutom att de är villiga att positivt överväga en upptrappning av sanktionerna Förbundskansler Merkel deltog inte i General församlingens möten pga att hon befann sig i den tyska valkampanjens slut spurt men lät vid G20 mötet, där hon deltog, meddela att hon slöt upp på sina två europeiska kollegors sida.


Iran signalerade redan de 26 september att man förstått vart vinden blåser och reagerade enligt principen "anfall är bästa försvar". Från Teheran meddelades att de revolutionära gardena under ett antal dagar med början den 27 september skulle hålla övningar med medel- och långdistansraketer.


Det inträffade är allt annat än överraskande men det utgör trotts allt ett allvarligt bakslag för Obamas utrikespolitik visa vi Iran. Denna hade under hela tiden sedan han tillträtt den 20 januari 2009 byggt på att genom diplomatiska samtal (engagement) komma fram till en lösning på Irans, enligt USA, eventuella avsikt att anskaffa egna kärnvapen. Bakgrunden till att Obama ville undvika att komma i en frontal konflikt med Iran var att man från USA´s sida insåg att ett gott förhållande mellan de båda skulle avsevärt förbättra möjligheterna till en positiv vändning i kampanjen mot Taliban i Afghanistan, eller som det nu med rätta på amerikansk militärslang kallas AfPak (Afghnistan-Pakistan) kampanjen.


Obama har redan från tiden för president valskampanjen klart insett att utan att taliban och med dem lierade (bl.a. Al Qaeda) förlorade sitt inflytande i Afghanistan samt Pakistan så skulle man inte kunna komma till rätta med den Internationella Jihadist rörelsen. Men Obama och hans närmaste män insåg inte i tid att Iran var ointresserat av en sådan lösning. Den Iranska ledningens inställning är i sig helt logisk. Varför skulle den vara intresserad av att hjälpa USA att bekämpa den Internationella Jihadist rörelsen?


Den koalition som nu bildats är intressant även ur europeisk synvinkel. De tre starka EU staterna, Frankrike, Storbritannien och Tyskland har utan röra en min totalt sid steppat den formella EU ledningen med Sverige i spetsen. De tre, som är de militärt starkaste staterna i EU, ser till sina egna intressen utan att fråga resten av EU medlemmarna. De vet dessutom att de, i en het konflikt med Iran, skulle från europeisk sida få dra hela lasset möjligtvis med hjälp av Italien och Polen.


Medlemmar i den svenska delegationen vid G20 mötet har enligt mediauppgifter uttryckt sitt missnöje med att de stora pojkarna mer intresserade sig för den Iranska bomben än ekonomiskt samarbete och miljöfrågor. Att svenska representanter kan uttrycka sig på det sättet är i och för sig skrämmande men knappast förvånande om man tar med i beräkningen att Sverige är ett land där på dess territorial vatten icke helt små lastfartyg kapas utan att någon myndighet ingriper. Det är dessutom ett land i vilket det går att skäla ett kontantbelopp på i runt en miljard SEK från ett penningföråd vars 14 tjänstgörande vakter samtliga var obeväpnade. Att sedan polis helikoptrar parkeras i en hangar utan bevakning så att bovarna kan aptera, visserligen dummy, sprängladdningar på dem kan ju inte förvåna någon.


Skämt å sida, de tre exemplen ovan tyder på att Sverige inte kan värna sitt territorium och dess invånares väl och ve. Man skall ju då inte heller förvåna sig över att Ryssland under den senaste tiden utfört två stora militära manövrer i Östersjö området utan att media i Sverige reagerat.


Qvo Vadis Sverige, det land i vilket jag föddes och växte upp.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,
,

DN, DN2, DN3, DN4,
SvD, Svd2, SvD3,
Sydsvenskan,
Dagen,
Barometern,
Barometern2
Blt, Blt2,
VG, VG2,
DB, DB2,
16 kommentarer:

Anonym sa...

Irans pressident har gjort det omöjliga:
På bara fyra år dragit ner Irans internationella rykte så lågt att vi måste hitta på nya ord som beskriver det hela. Till min glädje framstår dock Irans storstadsfolk som ganska välutbildade och frihetlängtande.

Frågan är bara om den fredliga revolutionen i Iran kommer före Kärnvapenattack på Israel eller närliggande länder?

/Nizze

Anonym sa...

IRAN har god ledare,som byggt opp landet,även ett regält försvar mot den ondejuden som ser pengar i Irans olja,hoppas IRAN slår till ordentligt bättre än vad Irak lyckades göra när förbrytarna gav sig på det landet.

Anonym sa...

IRAN har god ledare,som byggt opp landet,även ett regält försvar mot den ondejuden som ser pengar i Irans olja,hoppas IRAN slår till ordentligt bättre än vad Irak lyckades göra när förbrytarna gav sig på det landet.

Per sa...

Iran har ingen historia av att "anfall är bästa försvar". Staten Israel däremot (märk väl att jag inte likställer Israel med religion) har en sådan historia och är väldigt aggressiva i sin hållning mot omvärlden och minsta protest blir likställt med antisemitism. Nåväl, det är sant att folket av Iran är välutbildade och kärleksfulla och jag är ganska säker på att det finns gott om sådana i Israel också.

Jag är inte ett dugg rädd för Irans satsning på nukleär energi, inte heller ett dugg orolig för att de skulle attackera Israel. Allt det där är bara propaganda från Israel, USA och arabstaterna. Jag är däremot orolig för vad Israel tar sig till.

Anonym sa...

Rostam
Svenska regeringens feghet och ekonimiska intresse är så skamligt att deras agerande utan tvekan kan gemföras med vad nazisterna gjorde med Norge tack vore Sverige då. 2009 och att skicka våra ambassadör till pajasföreställningen i tehran och andra gången när mer än hundra länder lämnar FN salen under Ahmadinejad tal då Svenska representater stannar kvar är den andra svarata fläcken i svensk historia som går aldrig att rentvå.
Fy.... Carl bildt

Anonym sa...

Till Per:
Har du varit i Iran, Har du levet i Iran? 5 miljoner är hemlösa och bor i Europa och USA.

Vet du att den regimen under 4 kvällar dödade mer än 6000 personer i Iran. Vet du att alla vapen i Iran och Aghanistan kommer från Iran? Vet att att Islamiska reupbliken för 3 månaders sen gjorde Militär kupp i Iran och dödae sitt eget folk på gatorna.

Vet att att Ahmadinejad har peronligen dödat många kurder på grund av deras tro?

Visste du att 25 miljoner Iranier som är inte Shia, kan varken ha el. var ett och annat.

Visste du att varje månad hängs mer än 70 peroner på gatorna i Iran.

Visste du 10000 tals politiska sitter i fängelse?

Visste du att Regimens idiologi baserad på att "världen bör brinna i krig och hästerna ska galopera i Blood för att MAHDI(deras jesus) ska komma på jorden"


Kära per gå och läs innan du uttalar dig om Islamiska republiken.

Jag har suttit i deras fängelse i 12 år JAG VET VAD JAG SÄGER

Yehuda sa...

Det är klart tydligt at dem 3 sista kommentarer (andra och tredje är det samma) skriven av antisemitiska personer som har ingen vidare kännedom i ämnet. Jag tycker att Arieh har sett problemet i det rätta och jag håller fullständigt med honom. Israel har ingenting emot Irans kärnkraftsenergi men däremot deras avsikt att utplåna Israel. Jag förstår att Per inte ett dugg orolig att Iran skulle attakera Israel, du bor i flera tusen km norr om Israel. Kanske i good tid att vakna upp och see saker i det rätta perspektivet och förstå att Israel will bara leva i fred med sina grannar.

Yehuda sa...

Jag har menat andra tredje och fjärde kommentarer.

Anonym sa...

holocost är ett myt!

Anonym sa...

Om Internet ocv tv fanns inte då kunte du skriva "9/11 är myt"

Anonym sa...

Shalam

Jag är Iranier och vet att många i Israel exp. presidenten är född i Iran och många i Israel har sin ursprung från Iran, Jag vet oxå att miljoer Araber bor I israel. Vi iranier Har inget mot Folket i Israel. Självklart att vi är kritiska mot en del av polikiska och andra agerande mot folket i Palistina. Men kom ihåg att islamiska regimen har varit den bästa stöden för extremister i Israel. Iranska regimen för att kunna överleva har genom tiderna skapat fiende i världen så har dem kunnat förtyka folket hemma.

Den regimem i Iran har aldrig varit Stöd för palestina folket utan ett hinder för Fred.

Dem som vill inte inse att Israel är ett faktum och lyssnar på regimens propaganda, kommer att leva i mörkret för evigt.

Vi iranska folket har tröttnat på regimens snack om lebanon och palistina, miljoner i förra veckans demostration i Hela iran ropade:

"varken Gaza el Lebanon, vi älskar Iran"

Såg en del på den sajten:

http://www.swedishtv.se/

Anonym sa...

Som sagt tidigare så är inte iran nått hot....Betänk också att USA är bankrutt och behöver ett nytt stort krig, och och införa ny valuta som ersätter dollarn...

Anonym sa...

Irans ledare handlar väl egentligen bara i eget intresse, dom har bara reagerat på vad som händer vid konfliketer i omgivningen. Slutsatesn har varit att för att säkerställa att man inte blir attackerat av en främmande makt så så ska man antingen ha kärnvapen alt så ska man låta världen tro att man har tillgång till dessa vapen,dom är säkert även medvetna om att dessa vapen i deras fall endast kan användas defensivt....skulle dom agera offensivt så upphör troligen iran att existera. Tyvärr har det blivit såhär pga att vi har en världspolis som värnar sina egna intressen och dessa intressen är inte välfärd och frihet för alla ej heller att skydda morotsodlande fattiga länder....

Per sa...

Käre anonym, jag besöker Iran flera gånger om året och är påläst. Och ja, jag har kamrater som suttit i samma situation som du påstår att du gjort. Jag har vänner som råkat illa ut i protesterna nyligen. Men kära du, det du skrev om har inget med det jag skrev om att göra. Långdistansrobotar, Israel och kärnenergianläggningar. Jag är fortfarande inte orolig för Irans kärnprogram eller det s.k "hot" som media vill blåsa upp det till, men jag är upprörd av Israels upprepande attacker på omvärlden. Trött på att media i väst springer i Israels ärenden.

Denta sa...

Staten Israel är inte välkommen i mellanöstern, en stat som är hatat av området.
Staten Israel är en stor jävla fascist stat andra ras hatare. Stänger in oskyldiga människor i en stad och försöker döda dem utan mat.

Anonym sa...

Denna blogg skulle inte må dåligt av en stavningskontroll.