tisdag 27 april 2010

Iran har fått ensamrätt till utvinning av Zimbabwes uranfyndigheter

Enligt mediauppgifter under veckohelgen så slöt Iran och Zimbabwe för ungefär en månad sedan i Tehran avtal om att Iran skulle få ensamrätt till utvinning av uran i Zimbabwe.

Sunday Telegraph publicerade den 24 april en artikel i frågan i vilken bland annat nämns att det rör sig om fyndigheter som kan komma att ge ca 20.000 ton rå uran (uran 238).

Förhandlingarna mellan Iran och Zimbabwe påbörjades år 2007 och parallellt med dem har iranska geologer undersökt fyndigheterna av uran malm i norra Zimbabwe. Först efter att de iranska geologerna get grönt ljus gick förhandlingarna in i ett allvarligt skede som kulminerade med det ovan nämnda avtalet.

Det är ingen hemlighet att Iran en längre tid med ljus och lykta sökt efter mer uran då det uran som Iran under 1970-talet inhandlade i huvudsak från Syd Afrika börjar ta slut.

På grund av de gällande FN sanktionerna mot Iran så har landet knappast haft någon möjlighet att förnya lagerna av rå uran.

Men det är inte enbart den iranska statsledningen som kan känna sig nöjd med avtalet utan även Robert Mugabe, Zimbabwes president och envåldshärskare som genom avtalet lyckats få, som gentjänst, tillgång till stora kvantiteter av olja.

The International Atomic Energy Agency (IAEA) har ännu inte officiellt kommenterat avtalet och det kommer definitivt bli mycket intressant att få se dess reaktion.

Leveranser av uranmalm från Zimbabwe till Iran strider direkt mot FNs säkerhetsråds
resolution 1737 från december 2006 som bl.a. stadgar att alla länder beordras "prevent the supply, sale or transfer...... of all items, materials, equipment, goods an technology which coukd contribute to Irans enrichment related, reprocessing or heavy water related activities"

En talesman för den FN kommite som har som uppdrag att övervaka ovan nämnda resolutions efterlevande påpekade att om den fick uppgifter om uranmalms brytning i Zimbabwe så skulle man undersöka saken.

Även om det inte skulle vara så lätt för Iran att transportera uranmalmen från Zimbabwe får man inte glömma att det trotts allt inte behövs mer än ca 3200 ton uranmalm för att framställa ett ton "wepon grade uranium". Med ett ton uran 235 kan man göra många bomber!

Enligt uppgifter i israeliska etermedia så var Irans ursprungliga avsikt att avtalet skulle hemlighållas men det läckte ut genom källor i Zimbabwes huvudstad Harare. Därefter proklamerade den iranske presidenten Mahmoud Ahmadinejad det hela som en seger över de som ville stoppa Irans fredliga kärnkraftsprogram vid sitt besök i Zimbabwe i förra veckan.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,DN,
SvD, SvD2, SvD3,
Sydsvenskan,
Dagen, Dagen2,
Barometern,
HD,
Skanskan,
BLT,

Inga kommentarer: