tisdag 13 april 2010

Syrien levererar medeldistansraketer till Hizbollah

Bland den mängd av nyheter som de israeliska medierna rapporterar den 13 april är utan tvekan den att Syrien levererat medeldistans Scud raketer till Hizbollah den mest oroande.Raketer av denna sort, som beroende typ, har en räckvidd på mellan 300 till 700 km har hittills endast innehafts av stater och det är nu första gången som en internationell terrorist organisation innehar dem.


Scud raketerna har en stridsladdning på nära 1000 kg. I allmänhet är det frågan om en sprängladdning men det är känt att syrierna med hjälp från Iran och Nordkorea utvecklat kemiska stridsspetsar för Scud raketer.

Det har inte publicerats något om vilka typer av Scud raketer det rör sig om som, och inte heller om delar av dem har okonventionella stridsspetsar.

Det är ju självklart att leveransen av Scud raketerna till Hizbullah stod i strid med FNs säkerhets råds resolution 1701 som låg till grund för vapen stilleståndet efter det andra Libanon kriget sommaren 2006. Att det inte blev någon reaktion på brottet mot resolutionen även denna gång förvånar ju knappast. I grund och botten är det enbart USA och i viss mån Frankrike som i någon form försökt tala Syrierna tillrätta. Ingen bör dock inbilla sig att Obama administrationen gör detta med omtanke för Israel. Det är rena amerikanska intressen som ligger till grund för handlandet. USA är allt annat än intresserad av att barnen börjar bråka i sandlådan då detta kan störa Yankarnas Iranpolitik.Det har cirkulerat icke bekräftade uppgifter om att Israel avsåg att bomba transporten av raketerna men att denna ide avskrevs eventuellt på grund av "råd" från Washington.USA har tillsvidare skjutit på framtiden det datum då den nya amerikanske ambassadören avses tillträda sin tjänst i Damaskus på grund av de Syriska vapen transporterna till Hizbollah.


Den israeliske försvarsministern, Ehud Barak, förklarade i kväll i israelisk TV att man från israelisk sida såg mycket allvarligt på att Hizbollah fått vapen som av Israel betraktades som "vapen som störde jämnvikten".Hizbollahs innehav av dessa raketer ökar direkt spänningen efter den israeliska nordgränsen. Leveransen var utan tvekan sanktionerad och eventuellt beställd av Iran som idagens läge med det, om än sakta men dock stigande internationella trycket mot dess kärnvapenutveckling definitivt är intresserat an att avleda uppmärksamheten från dess arbete med bomben.För att vi inte skall glida in i ett ytterst farligt läge med krig mellan Israel och Hizbollah som mer eller mindre aktivt blir stött av Syrien krävs en kraftig men intelligent insats av USA. Tyvärr kan man inte vara säker på att Obama administrationen förstår hur detta skall göras.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

DN, DN2, DN3, DN4,
SvD, SvD2, SvD3, SvD4,

Knuff

2 kommentarer:

Anonym sa...

Är det inte oroande att usa ger över 5 miljarder per år till israel som de kan spendera hursomhelst?

Anonym sa...

Alla behöver sina vänner, Israel behöver Usa samt västeuropa, då får hezbolah nöja sig med mindre stater såsom Syrien.
Krig är oundvikligt om man ser till den mänsliga historien.
Men låt iaf krigen vara balanserande så inte hela världen hjälper ett land (som det sett ut senaste 5 åren).
Fred på jorden