lördag 24 juli 2010

Gaza, avskälpningsplats för icke andvändbar medicin?

Vad är avsikten med den materiella hjälp, t.ex. medicin och sjukvårdsmaterial, som världssamfundet, i dess olika former, levererar till befolkningen i Gaza remsan. Vilja att hjälpa och stödja? Vinna politiskt inflytande?

Frågan förefaller absurd men enligt en artikel i Yediot Achronots pappersupplaga den 20 juli 2010 är den mer än befogad. Enligt uppgifter från de palestinska myndigheterna i Gaza så har användbars tiden för ca 70% av de de läkemedel som levererats till Gaza som humanitär hjälp från olika lände och organisationer (inklusive EU) gått ut. Dvs dessa läkemedel är ej användbara och i många fall rent farliga.

Som exempel på läkemedel som inte varit möjliga att använda tas det i ovan nämnda tidningsartikel upp exemplet att internationell hjälporganisationer sände hundratusentals ampuller med vaccin mot svininfluensan som dock visade sig vara oanvändbara.

De palestinska myndigheterna eldade under den senaste tiden upp läkemedel för miljonbelopp utöver de som helt sonika grävdes ned med allt vad det innebär som ekologiska faror.

Enligt chefen för donationer vid det palestinska hälsovårdsministeriet, Monir Albersh, så rör det sig om läkemedel vars användningstid i vissa fall gick ut för över ett år sedan!
Men det är inte bara oanvändbara läkemedel som som doneras till Gaza. Den irländska båten "Rachel Corrie" hade med sig cement vars sista användningsdatum var för 15 år sedan.
Frågan som ställdes i början på artikeln får varje läsare själv svara på. Jag har givetvis min egen uppfattning men vill inte påverka ert intellektuella arbete med att ge er min uppfattning.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

DN, DN2, DN3, DN4,
SvD, SvD2, SvD3,
Sydsvenska Dagbladet, Sydsvenska Dagbladet2, Sydsvenska Dagbladet3, Sydsvenskan4,
SVT,
Dagen, Dagen2,
VG, VG2,
Expressen,
GP,
Vlt,
Ystads Allehanda,
HD,
ST,

2 kommentarer:

Anonym sa...

Regeringar och ledande politiker och massmedias inställning till problemen har en stark koppling till inrikespolitiska situationen i varje land. Utan tvekan är flera av Europas länder och regeringar inne på en mycket ödesdiger linje när man låter politisk korrekthet filtrera informationen till ländernas etniska befolkningar och inte tycks vilja förstå hur islamiseringen av Europa ska gå att stoppa.

Burka- och niqabförbud är ett tveeggat, men lika begripligt som otillräckligt "svärd" vad gäller allmänna och offentliga sammanhang.
Lösningen ligger i politiken som rör asyl- och anhöriginvandring och att samhällen i väst befriar sig ifrån tron på fortsatt BNP-tillväxt som under 1900-talet med jobb och tillverkningar som aldrig kommer åter. Sådana argument är rentav brottsligt bedrägliga mot folket. Särskilt när det rör sig om så många äldre utan kunskaper i att läsa och skriva och som går raka vägen in i våra bidragssystem och blir kvar där.

Frågan "Hur mycket integration tål Sverige" behöver egentligen inte ställas. Vi vet redan svaret. Den ökande mängden svåra brott beror inte på att svenskarna blivit mer kriminella... // Il Padreed

vinterbadaren sa...

Skit skall skit ha!