onsdag 15 september 2010

Sverige i israelisk TV.

Man kan lugnt säga att israeliska medier, av alla de sorter, behandlar Sverige kortfattat, osakligt och med bristande vilja att sätta sig in i vad som egentligen händer i landet i fråga och med dess problematiska förhållanden med Israel.

Många gånger har rapportörerna heller inte insett att dagens Sverige inte alls är den perfekta, toleranta välfärds staten som det en gång var och som tog slut i början av 1990-talet.

Man blir därför glatt överraskad då den israeliska TVens engelskspråkiga kanal gör ett förhållandevis alldeles utmärkt program om antisemitismen och judarnas situation i dagens Sverige. Programmet som är på engelska och ca 25 minuter långt hittar du här.

Som framgår av av "Om Mig" på bloggens första sida så är jag född och uppvuxen i Sverige och flyttade 1972 till Israel. Under årens gång har jag gjort många besök i Sverige och sett hur den judiska situationen sakta men säkert förändrats till det sämre.

Tyvärr är jag inte förvånad. Som en person som växte upp i gränsfältet mellan det svenska och svensk judiska samhällena kom jag i min ungdom till klarhet om att grundförutsättningarna för dagens situation fanns inbyggda i det svenska samhällets ideologiska bas. Jag skriver detta därför att enligt min uppfattning är det inte de islamska eller en del av dessa som fört med sig dagens antisemitism i Sverige. De blev bara den utlösande faktorn.

Vad jag uppskattade i programmet var att det gick rakt på sak utan allt för mycket hymlande.

Jag flyttade till Israel pga att jag trodde på sionismen - vilket jag fortfarande gör. Enligt mitt sätt att se det är det det enda positiva sättet att lösa den judiska frågan på. Dessutom insåg jag redan då att det inte fanns någon judisk framtid i Sverige och det alldeles utan hänsyn till antisemitismen eller ej.

Lite kommentarer till några av intervjuerna.

Jag håller givetvis med Jacob Gurman - Schatz.

Så vitt jag minns har aldrig en ledare för de judiska församlingarna i Sverige officiellt uttalat sig så klart som Lena Posner gjorde i sin intervju. Alldeles utmärkt.

Fredrik Malm är värd all ära för sin rakryggade hållning. Vi skulle behöva lite mer politiker av den sorten runt om i världen. (Även i Israel).

Om någon frågar sig vad mitt råd till Sveriges judar är så är det helt enkelt att alla som har möjlighet bör flytta till Israel.

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

DN,
SvD, SvD2,
Sydsvenskan,
Dagen,
VG,
SVT, SVT2,

Knuff

3 kommentarer:

Anonym sa...

Hej Arieh.
Jag har just tittat på programmet du rekommenderade. Det bekräftade vad jag redan visste om Israel-hatet i Sverige. Hotet mot de svenska judarna kommer från såväl en del av den politiska vänstern som från extremhögern och radikala/militanta/fundamentalistiska muslimer.
Tack för att du tipsade om programmet. Jag önskar att det kunde sändas i svensk tv.
Gott nytt år.
Bosse

Anonym sa...

Jag såg programmet för någon dag sedan, dystert. När jag var på minneshögtiden för förintelsens offer i Malmö synagoga tidigare i år stod namnet på en av de Malmö-judar som emigrerat till Israel på en lapp på bänken framför mig. En dyster påminnelse om situationen idag.
En judisk mor på mina barns dagis vågar inte låta sina barn bära tröjor med hebreisk text. Själv låter jag min dotter använda en Raful hatt som sol-skydd, men med den hebreiska texten Zahal i guld är det antagligen bara dumdristigt.
Men jag känner ändå att jag måste arbeta vidare. Under kriget gömde mina dansk-ättade morföräldrar judiska flyktingar runtom Österlen.
Att rädda dem hit och inte arbeta emot de hot som uppenbarar sig här känns alltför cyniskt.
Så jag gör vad jag kan, diskuterar på internetforum, demonstrerar på Stortorget (hot om våld till trots) och pratar med vänner och bekanta. Men det känns futilt, de politiska ledarna har helt släppt sin moraliska kompass och faller till föga för oinformerade opinioner och extrema påtryckargrupper.
/Jonas

Arieh Fürth sa...

Hej Bosse och Jonas

Tack för era kommentarer. Jag är glatt överraskad att jag inte fått en hop svärande påhopp av ilskna pro palestinier.

Håll ut

Arieh