tisdag 30 juni 2009

Hizbolla och dess vänner i Latinamerika. Uppdaterad 30062009

Söndagens militärkupp i Honduras kom en smula oväntat, inte minst pga att de i Latin Amerika en gång så vanliga militärkupperna blivit omoderna Den sista före söndagens ägde rum 1989.

Uppdateringen mede röd stil

I och för sig skulle nog söndagens kupp kunna avskrivas som inte alltför betydelsefull om inte den varit ett bakslag för Venezuelas anti amerikanska president Hugo Chavez. Nämna person har under de senaste året byggt upp en koalition runt hans eget Venezuela bestående av Bolivia, Cuba, Salvador och Honduras. Det var ju en klar missräkning för honom att en av medlemmarna i gruppen övergav den.

När det gäller den upprördhet som brutit ut hos inte så få politiska ledare runt om i världen bland dem president Obama och secretary of state Hillary Clinton som har hamnat i sällskap med en uttalat demokratisk politiker som Hugo Chavez, så får man ta den med en stor nypa salt. Den avsatte presidenten Zelaya hade vidtagit ett antal åtgärder som stred mot staten Honduras konstituion för att bli omvald och de legala myndigheterna försökte hindra detta. Militären ingrep slutligen för att få slut på farsen. Men det är ju en smula svårt att se detta som en reguljär militärkupp. Kolla en artikel i Wall Street Journal från den 29 juni 2009 .

Nu frågar sig läsarna givetvis vad detta har för något att göra med en blogg som i huvudsak sysslar med till Mellanöstern direkt och indirekt relaterade frågor.


Svaret på detta är Hizbolla.

Som jag tidigare i två bloggposter från den 01032009 och 20032009 omtalat så har Venezuelas president alldeles utmärkta förbindelser med Hizbolla. Han har dessutom gjort allt för att sprida Hizbollas inflytande till de övriga medlemmarna i gruppen.

Historiskt sätt så är Venezuela inte Hizbollas ursprungliga fäste i Latin Amerika utan detta låg och ligger än i dag i den paraguayska delen av den trenationella gränstriangeln bestående av en argentinsk en brasiliansk och en paraguyansk del. Medan de argentinska och brasilianska delarna baserar sin ekonomi på en livlig turistnäring runt världens största och definitivt mest imponerande vattenfall - Iguacu fallen - så är den paraguyanska delen ett tillhåll för internationell vapen handel uppblandad med narkotikahandel. När det gäller vapenhandeln går det att mot kontantbetalning mer eller mindre anskaffa allt utom de sista modellerna av stidsflygplan, stridvagnar och moderna robotar. Hizbolla har en icke ringa del i allt detta. I hela trestats triangeln är den arabiska befolkningen en märkbar del.

Den 25 juni i år uttalade sig den ny tillträdande befälhavaren för USA´s sydkomanndo , general Douglas Fraser, att Iran och Hizbolla under det sista året starkt ökat sitt inflytande i länder som Venezuela, Cuba och på sista tiden även Bolivia.

General Fraser som under tre år av sin upp växtid levde i Columbia påpekade att USA skulle fortsätta att stödja Columbia i dess kamp mot FARC gerillan och andra narco-terrorist grupper.
Fraser tillade att USA ansåg det som ytterst viktigt att bandet mellan narco-terrorismen och den traditionella narkotikahandeln inte blev förstärkt.

Han såg ingen orsak för att se ett militärt konventionellt hot från Latin Amerika men var bekymrad över Venezuelas militära upprustning då han inte förstod varför nämnda land kände sig hotat.

Ett litet tillägg. Enligt uppgifter under kvällen den 28 juni försigår eld strider i Beirut mellan Hizbolla förband och milisförband som stödjer Libanons nye premiärminister Harari.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Knuff

DN
DN2
DN3
DN4
DN5
DN6
DN7
DN8
DN9
SvD
SvD2
SvD3
Sydsvenskan
Sydsvenskan2
Sydsvenskan3
Sydsvenskan4
Sydsvenskan5
Dagen
Barometern
Barometern2
Barometern3
VG
VG2
VG3
DB
DB2

Bloggar
FIM Hamas hjälper mullaregimen slå ned protesterna
Ilya Meyer
Meningen med livet
MXp
I Gilboas svala skugga Obama, förbarma dig
Al HaMatzav
Vad Obama borde ha sagt ang. Iran
Rabnor tycker och tänker
Mirakelvändning
Sökandes sanningen-eller politiskt korrekt Gaza? Vad hände egentligen? Och varför?
Danofsky for President
En riktig midsommarKrantz
Israel i Sverige
Vad skall Israel göra med Iran
Hellströms okultiverade tanketrädgård Upprepade dumheter om arabvärlden och palestinierna
Mina tankar Bollen är rund
Svensk Historia Rörigt värre
Wisemans Wisdoms
Gudmundson Svensk marockanska terrorkoplingar igen

5 kommentarer:

Anonym sa...

Hva kunne man forvente av en jøde når det er jøder og deres terror-organisasjon CIA står bak kuppet?

Les bok "Sjokkdoktrinen", du vil få imponerende avsløringer hvordan jødiske økonomiske interesser på vei til jødisk hegemoni på Jorden ekspederes av korrupte vestlige regjeringer, hora FN og jødekontrollerte IMF og Verdensbank.

Anonym sa...

En policyförändring i USA och väst är nog det enda som kan rädda Latinamerika från terror och våld. Förändringen borde vara att vi ser narkotikan mer som ett hälsoproblem än ett polisiärt problem. Alltså viss legalisering där staten säljer droger, och inkomsterna går till vård för missbrukare, och utbildning. Tidigare latinamerikanska presidenter har föreslagit detta, liksom The Economist och Milton Friedman.

Pablo T-V. sa...

Märks att inga sydamerikaner skriver här, nåväl, nu har ni en. Jag anser precis som bloggaren att sydamerika är under ett uppenbart hot idag, från vänstern. "Vald" diktatur, där statscheferna evigt "väljs" in i sitt ämbete (Chávez) håller på att förinta sydamerikas demokratier. "Statskuppen" i Honduras genomfördes av parlamentet och militären mot det hot som presidenten utgjorde. Han ville á la Chávez låta sig omröstas och omröstas in i sitt ämbete. Det är inte demokrati, i synnerhet inte när alla dessa länder (Venezuela, Bolivia, etc) samarbetar öppet med Iran , Nordkorea och Kuba. Viva la verdadera libertad! Vivan los pueblos sudamericanos!

Anonym sa...

Pablo du verkar ej förstå hur amerikaner har det, efter hundratals år av förtryck och levt under hårda diktaturer så vill dom ha förändringar. Dom ni försvarar har aldrig någonsin levt i skiten och ätit skit som vi amerikaner brukar säga. Förstår inte hur man kan försvara ett antal familjer som dominerar länder. Tragiska människor är vad ni e :(

Anonym sa...

Detta att Hezbollah och iranska intressen välkomnas och får fotfäste i central- och sydamerika av vänsterpresidenter, är något som bekymrar mig djupt. Bra att du skriver om det. Jag har börjat stödja förenade israelinsamlingen nyligen, och hoppas kunna besöka Israel någon gång. Har du något annat tips på hur man kan stödja Israel?