söndag 24 januari 2010

Börjar gränsen mot Libanon hettas upp?

De sista dagarna har det förekommit yttranden från både israeliskt och libanesisk sida om att faran för en överhettning av nämnda gräns kunde vara nära förestående.



Yossi Peled, en tidigare chef för nord kommandot och medlem i Israels regering, uttalade sig en smula oförsiktigt när han i Beer Sheva svarade på en fråga om det fanns risk för en ny sammanstötning mellan Israel och Hizbolla med att säga "att en väpnad konflikt i Libanon är oundviklig. Vi är utan tvekan på väg mot en ny rond i norr. Ingen vet när, men det är solklart att det kommer att inträffa".



För att inte få i gång en spiral med ökad beredskap och därmed än allvarligare uttalanden osv, osv, gick man från Israels sida ut med en ned lugnings kampanj både från premiärminister Natanyahus talesmän som förklarade att "Israel inte har för avsikt att inleda en väpnad konflikt med Libanon" samt "Israel vill leva i fred med sina grannar". Ledande talesmän för den israeliska arméledningen förklarade att för närvarande ingen av parterna är intresserad av en väpnad konflikt men tillade att Hizbolla visserligen inte är intresserad av en konflikt för närvarande utan enbart vid för organisationen lämplig militär och politisk tidpunkt.



Även den libanesiske premiärministern, Saad Harari, drog sitt stå till stacken med ett skarpt uttalande riktat till Hizbollas ledning i vilket han förklarade att "Hizbolla får under inga omständigheter ge Israel ett skäl att anfalla Libanon.



Efter alla dessa uttalanden skyndade sig Yossi Peled påstå att hans ursprungliga yttrande inte varit ett hot "jag håller helt med vår premiärminister" framhöll han "Israel vill ha fred och inte en fortsatt konflikt. Jag sade inte att Israel önskade en konflikt - påpekade bara att det är Hizbollas politik som leder Libanon till konflikt med Israel". Peled fortsatte med följande " Jag kom inte med något nytt. Hizbolla försöker skapa en (konflikt) front mot Israel. Man jag hoppas verkligen att jag har fel".



Enligt rapporter i såväl israeliska som icke israeliska media har Hizbolla sedan kriget sommaren 2006 i södra Libanon förlagt sina militära fästen och baser till de shia muselmanska byarna. Detta till skillnad mot tiden innan nämnda krig då Hizbolla förlade en stor del av sina anläggningar utanför befolkade områden. Orsaken till Hizbollas ändrade politik är att FN trupperna, UNIFIL som enligt säkerhetsrådets resolution 1701 har till uppgift att se till att Hizbolla inte sysslar med militär verksamhet i södra Libanon (dvs söder om Litani floden) icke har möjlighet att kontrollera vad som försigår i byarna. Att UNIFIL sedan inte verkar kunna stoppa all transport av vapen och övrig krigsmateriel till nämnda byarna är ju en helt annan sak!



Enligt rapport i Wasington Post den 23 januari 2010 som även citerats i israeliska media, så har Hizbolla dessutom stationerat stora mängder av sina nyerhållana raketer och misiler norr om Litanifloden och inte så sällan även norr om Beirut och i Bekah dalen. I och med att organisationen fått - med Iransk finansiering - moderna raketer och misiler med räckvidd på uppemot 200 km kan Hizbolla beskjuta det centrala Israel från områden norr om Beirut.



Detta innebär att även om den israeliska underrättelse tjänsten kan upprepa sin bravad från tiden före kriget 2006 och lokalisera 95 procent av raketerna med längre räckvidd, det israeliska flygvapnet får en mycket svårare uppgift att slå ut dem omedelbart i en konflikts början på grund av den stora geografiska spridningen.



Läs även andra bloggares åsikter om , , ,
, ,

Knuff



DN, DN2, DN3,
SvD,
Sydsvenskan, Sydsvenskan2,
Dagen,

1 kommentar:

Martyrskap sa...

Kan möjligtvis beror på att Iran vill se ytterligare ett krig mot Israel för att flytta fokus på landets interna problem