fredag 15 januari 2010

Ledaren för pakistanska Taliban antas dödad vid amerikanskt anfall

På morgonen (lokal tid) den 14 januari 2010 anfölls ett talibanskt träningsläger i Norra Waziristan (Pakistan) av en amerikansk drönare som avlossade två raketer mot lägret. Minst tio aktivister i den Pakistanska Taliban rörelsen (Terik el Taliban Pakistan, TTP) dödades. Enligt vissa källor dödades Hakeemullah Mesuhsud, ledaren för TTP i attacken.

Attacken utfördes av ett amerikanskt drönarplan mot ett läger i Pasalkot regionen i Norra Waziristan nära gränsen till Södra Waziristan (se karta). Lägret påstås ha blivit mer eller mindre helt raserat i anfallet. Hakeehmullah Mesud antas av en del källor vara en av de TTP aktivister som dödades.


Talesmän för TTP förnekade envist att Hakeehmulla dödats men man måste ta detta påstående med många nypor salt i ljuset av att TTPs talesmän efter att organisationens förre ledare, Baitulla Mehsud, dödats vid ett drönar anfall i augusti 2009 envist förnekat faktumet i närmare tre veckor, troligtvis med hänsyn till att inte förvärra de interna successions striderna.

Hakeemullah Mehsud som TTPs ledare var ansvarig för en rad av blodiga terrordåd i Pakistan under de senaste månaderna. Aktionen mot den amerikanska underrättelse basen i Khost provinsen, Afghanistan, vid årsskiftet 2009-10 utfördes likväl av en självmordsbombare utsänd av Hakeemulla.

Det förefaller under alla förhållanden helt klart att det amerikanska drönaranfallet på morgonen den 14 januari var avsett att eliminera TTPs ledare. Det har inte gått att få några officiella amerikanska kommentarer till händelserna, men president Obamas rådgivare i frågor om Pakistan och Afghanistan, Richard Holbrooke, som för närvarande befinner sig i området kommenterade dock, enligt AFP, TTP ledarens eventuella frånfälle med att säga att denne antingen är eller var en av de värsta personer som som funnits i området under en lång period.

Vem som eventuellt skulle bli efterträdare är osäkert. Ett starkt namn är Wali ur Rehman, som var Hakeemullahs främste rival efter Baitullah Mehsuds död. Han tvingades dock ge upp sin styrkebas i Södra Waziristan pga den pakistanska armens aktion i området under hösten 2009 vilket kan komma att allvarligt skada hans chanser.

Intensiteten av de amerikanska drönaranfallen har stegrats oerhört under de senaste månaderna. Se statistik ang. detta.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,
,
, ,

DN, DN2, DN3, DN4,
SvD, SvD2, SvD3,
Sydsvenskan, Sydsvenskan2,
Dagen,


1 kommentar:

Amer Al-bayya sa...

Det är mycket som inte kommer i media.många frågor kommer inte fram t.ex. det här

Jack Straw's Secret varning till Tony Blair om Irak
Michael Smith
En "hemlig och personliga" brev från Jack Straw 25 03 2002, dåvarande utrikesminister, att Tony Blair avslöjar graverande tvivel i hjärtat av regeringen om Blairs planer för Irak ett år innan kriget började.
I brevet, av vilket en kopia offentliggörs för första gången i dag, varnade statsministern att målet för ett militärt ingripande i Irak var av tvivelaktig legalitet och skulle finnas någon garanti för en bättre framtid för Irak, även om Saddam Hussein togs bort.
Den sändes 10 dagar innan Blair mötte George Bush, då den amerikanske presidenten, i Crawford, Texas, i april 2002. Dokumentet innebär klart att Blair redan planerar för ett militärt ingripande trots att han fortsatte att hävda att den brittiska allmänheten för nästan ett år att inga beslut hade fattats.
Skrivelsen kommer att vara en central del av den bevisning som Chilcot utredning om Irakkriget när det frågor Straw denna vecka.
Relaterade länkar
Läsa den i sin helhet: Straws Irakkriget brev