fredag 29 januari 2010

Israels långa arm. Upprättad 29012010 1945 (GMT+2)

I ett officiellt meddelande från Hamas i dag anklagar organisationen Israel att ligga bakom mordet på Mahm0ud al-Mabhoud i Dubai den 20 januari 2010. Al-Mabhoud var Hamas officielle representant i Dubai. Den upprättade texten i slutet av inlägget. Skrivet i rött.Han var eftersökt av de Israeliska säkerhets myndigheterna för att varit ansvarig för kidnappningarna och morden på två israeliska soldater, Avi Sasportas och Ilan Saadon, under den första intifadan 1989.Al-Mabhoud var född i Jabalia som är en förort till staden Gaza för ca 50 år sedan. Han anses vare en av grundarna av Hamas militära del, Izz el-Din al- Qassam Brigades. Han deporterades från de ockuperade palestinska områdena 1989 och bosatte sig då i Syrien och har enligt uppgift representerat Hamas i olika länder sedan dess.Liken av de två mördade israeliska soldaterna hittades så småningom och begravdes i Israel.Ytterligare en Hamas medlem, Abdel Rabbo abu Househ, som varit involverad i kidnappningarna och morden på de två israeliska soldaterna, arresterades i slutet av år 2001 av den israeliska armeen.

Israel har ej kommenterat dagens uppgifter från Hamas.De som kanske tycker att det är en smula underligt att de israeliska säkerhetsorganen utkräver rättvisa efter så lång tid bör inse att det är ytterst viktigt att palestinska och andra terrorister som begått mord på israeliska medborgare, soldater som civila, måste vara medvetna om att de aldrig kan vara säkra för de israeliska säkerhetsorganens långa arm. Om något borde detta vara en avskräckande åtgärd.

Nu visardet sig att den långa armen verkar ha varit mer geografisk än tidsmässigt. Maarivs internett upplaga, NRG, skriver att enligt palestinska uppgifter var al-Mabhouh inte bara Hamas representant i Dubai utan även huvudansvarig samordnare av vapentransporterna från Iran sjö och landvägen till Hamas i Gaza remsan. Dubai var en utmärkt punkt att driva samordningen från dels pga dess geografiska läge samt de goda förbindelserna mellan Dubai och Iran. 10 procent av Dubais invånare är dessutom Iranier.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Knuff

DN,
SvD,
Sydsvenskan,
Dagen,
Skånskan,
Barometern,

Inga kommentarer: