måndag 31 maj 2010

Humanitära aktivister visar sig vara aggresiva slagskämpar

De humanitära aktivisterna visade sig inte bara vara beredda på att med våld motsätta sig den israeliska bordningen av "fredsflottiljens" fartyg utan hade även utrustat sig med järnstänger med krok i ändan, trä påkar, långa knivar och åtminstone ett mindre antal hand eldvapen.

Den israeliska försvarsmakten har ännu inte släppt ut filmklipp från bordningen men enligt uppgifter i israelisk TV hade de humanitära aktivisterna även utrustat sig med ett antal brandflaskor (molotov cocktails).

De israeliska styrkorna som bordade flottiljens fartyg hade klara order på att endast öppna eld i öppen självförsvars situation. Eftersom det rörde sig om elitförband (marinkommando - shayettet 13) kan man lugnt utgå från att de inte öppnade eld innan de var helt nödvändigt.

Efter att de israeliska flott styrkorna något efter midnatt till måndagen (31052010) upprepade gånger meddelat flottiljens fartyg att de inte hade tillstånd att angöra Gaza utan antingen fick lov att vända tillbaka tillbaka till sina ursprungshamnar eller eskorteras till den israeliska hamnstaden Ashdod och fått blankt avslag på detta från flottiljens fartyg gavs order om bordning.

På de mindre fartygen mötte de israeliska styrkorna ringa motstånd. På flottiljens huvudskepp, Marmara, på vilket det fanns ca 800 aktivister (varav 600 turkar), mötte bordnings styrkorna från det första ögonblicket våldsamt motstånd. Aktivisterna övermannade de förste israeliske soldaten som kom ombord och tog ifrån honom hans vapen. Med detta började man skjuta på de andra israeliska soldaterna. Tur nog utan större yrkesmässighet.

Att inta ett fartyg av Marmaras storlek innebär inte enbart att inta kommandobryggan maskinrummet utan även att säkra resten av fartyget med dess 600 aktivister spridda över fyra till fem däck. En del av dem låste in sig i sina hytter.

Enligt uppgift dödades 19 aktivister och ytterligare ett antal sårades under striderna. Den israeliska styrkan hade tio sårade varav två allvarligt. Två av de israeliska soldaterna var skottskadade, varav en i huvudet. Ytterligare två var knivhuggna - en i buken.

Marmara ägs eller var chatrad av den turkiska terrorist organisationen IHH som är en fundamentalistisk islamisk organisation och som också ingår i Al Qaedas nätverk.

För mer info om bakgrunden till hela "Ship to Gaza aktionen se min tidigare blogg Provakation maskerad som humanitär hjälp.Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

DN, DN2, DN3, DN4, DN5, DN6, DN7, DN8, DN9, DN10, DN11, DN12, DN13,
SvD, SvD2, SvD3, SvD4, SvD5, SvD6, SvD7, SvD8, SvD9, SvD10, SvD11, SvD12, SvD13,
Sydsvenskan, Sydsvenskan2, Sydsvenskan3,
Dagen, Dagen2,
SVT, SVT2,
VG,
GP, GP2, GP3, GP4,
Expressen, Expressen2, Expressen3, Expressen4,
ST,
Skånskan,
HD, HD2, HD3,

31 kommentarer:

Anonym sa...

Idiot! Staten Israel burde avskaffes!

Erik H sa...

Du skriver:

"De israeliska styrkorna som bordade flottiljens fartyg hade klara order på att endast öppna eld i öppen självförsvars situation."

Det är märkligt att någon på allvar kan hävda självförsvar när man som kommandosoldat just har hoppat ner tungt beväpnad på en båt i internationellt vatten. Det är väl snarare självförsvar att angripa olagliga inkräktare? Snacka om bak-och-fram...

markus sa...

Frågan om det här var något Ship to Gaza planerade eller om det är "aktivisterna" på det turkiska skeppet som gjorde ett egen initiativ. Järnrör och brandbomber är knappast ett bra sätt när man ska använda ickevåld

Anders Troberg sa...

De har, som du säkert vet, all rätt att försvara sig när deras fartyg bordas på internationellt vatten, även om piraterna råkar ha davidsstjärnan istället för jolly roger. Det faller inte större skugga på besättningarna än på de besättningar som försvarar sig mot pirater utanför Somalia.

Det finns dessutom video på hur angriparna öppnar eld redan innan de klivit ombord, medan de närmar sig. Hur kan det vara motiverat när besättningen försvarar sig med improviserade tillhyggen för närstrid?

Anonym sa...

Hur länge kan man blunda? En sak att stödja en sida men man kan inte försvara allt. Att försöka försvara dåd som dessa visar bara på oerhörd ignorans.

fd Israelvän sa...

Men... Israel har inte rätt att borda ett fartyg på internationellt vatten! I Adenviken skickar man flottfartyg från hela världen för att förhindra motsvarande agerande av somaliska pirater/fiskare!

Den arrogans som staten Israel har visat gentemot internationella regler och mänskliga rättigheter den senaste tiden är skrämmande och ingen tänkande människa kan försvara detta agerande.

Att människor i hela världen kritiserar hur staten Israel beter sig har inget men antisemitism att göra (även om man i Israel gärna ser det så...). Däremot ger Israels agerande självklart bränsle åt de som försöker sprida antisemitism både runt om i världen men ffa i mellanöstern...

Israel är inne på helt fel spår... Jag hoppas bara att israelerna inser det i tid!

Anonym sa...

Inte märkligt att det bara är vänsterextremister som avskyr staten Israel. Vänsterextremister har oftast stått på terrorns sida. I början av 2a världskriget så stöttade de hitler. Nu stöttar de alla diktaturer de kommer åt så länge diktaturen ogillar Israel. Underbar demokratisyn!

Anonym sa...

Hur kan man kalla de som respekterar mänskliga rättigheter och förkastar terror för extremister? Tragiskt.

Anonym sa...

Vad är det för jävla idiot som säger att vänsterextremister stödde Hitler? Sovjet ingick en icke-angreppspakt som inte har något med stöd att göra. Min farfar ingick själv i den kommunistiska partisanrörelse som fritog judar och romer på väg till koncentrationslägrena. Äcklig jävla historierevisionist!

Anonym sa...

Till Anonym.

Sovjet var ju med Hitler i början innan tyskarna vände sig mot dom. Lär dig lite historia!

Anonym sa...

"Sovjet var med Hitler"

Är du dum?

Då var väl britterna och polackerna med Hitler också, som styckade av Sudetenlandet?Angriper man en båt på internationellt vatten har man rätt att göra motstånd.

Anonym sa...

Helt rätt av Israel att sätta ner foten. Hoppas inte Sverige skulle tolerera terrorister i våra farvatten.

Anonym sa...

Vad har andra världskriget med detta att göra. Håll dig till ämnet...det som har hänt är avskyvärt...
Finns ingen som kan bortförklara det.

Detta handlar inte om Palestinier utan om Israel. Att de behandlar Palestinierna som skit utan att världen reagerar vet ju alla och de flesta bryr sig inte om det. Men nu när de ger sig på "världen" så hoppas jag verkligen att detta öppnar ögonen på världen.

Ernest sa...

Sovjet har ingått ett icke - aggressionspakt med Hitler och i enlighet med det har Sovjet anfallit Polen ihop med Tyskland och delat Polen sinsemellan. Och det är självklart att Hitler inte skulle ha startat kriget mot Polen utan att ha försäkrat sig om stödet från Sovjet. Dessutom har Sovjet ockuperat Baltstaterna, även det i ett samförstånd med Hitler. Sedan är det korrekt att det blev ett krig också mellan Hitlertyskland och Sovjet men det blev nästan två år efter det att det andra världskriget har startat.

När det gäller bordningen av Skepp till Gaza så har Israel meddelat i förväg att de kommer att stoppa fartygen så hur kan man kalla den israeliska marinen för piraterna? Fredsaktivisterna visste att de kommer att bli bordade och en del av dem bestämde sig för att möta soldaterna med påkar på ett klassiskt vis som vänstern brukar använda mot poliser. Det är dock skillnaden mellan poliser och soldater.

fd Israelvän sa...

Men Ernest... Piraterna/fiskarna från Somalia ber också fartygen att ge sig frivilligt innan de bordar dem! Oavsett vem eller vad som finns ombord på ett fartyg så har INGEN har rätt att borda det på internationellt vatten. Detta gäller även israelisk militär...

Även om jag kan hålla med om att det var korkat att attackera kommandosoldatera med påkar etc, så gör de ju det i självförsvar då deras fartyg blivit bordat! Rätten till självförsvar brukar ju annars vara helig hos de israeliska hökarna...

Ps. Jag är inte någon vänsteraktivist, snarare går min åsikter åt andra hållet (med svenska mått mätt vill säga...)

Andreas sa...

Jag säger bara fan ta dig och fan ta det hävdade landet ISRAEL!!!

Tycker att det som hänt är bra till viss del, inte att huminära aktivister blivit brutalt mördade på internationellt, utan att omvärlden får se den brutalitet som DET HÄVDADE LANDET ISRAEL utövar på civila, barn som vuxna!

DET HÄVDADE LANDET avskriver sig från historieböckerna som BRUTALA MÖRDARE!

Dina kommentare visar på hur inkompenenta ni JUDAR är! Ja alla judar dras över en kant! för om ni vill Det hävdade landets fortsatta existens så är det smartare att ställa sig mot denna brutalitet!

PALESTINA FRÅN JORDANFLODEN TILL MEDELHAVET! FALL ÅT DET HÄVDADE LANDET "som påstås skall sträcka sig från Irak till Nilens Egypten"

Anonym sa...

Den som arrangerade hela ship to gaza är själv jude från Israel vad jag vet.

Sen att vad löjligt av Israelisk militär att möta folk med vapen på internationellt vatten Israel är inte världspolis. Sen att turkarna kommer ej förlåta det här, sen att vi vet också att terrorstaten Israel sponsrar PKK, nya allierade.

Johannes Forsblom sa...

Hej Arieh!

Israel hävdar att massakern på civila var motiverat, eftersom deras soldater blev attackerade och att de handlade i självförsvar.

Men de blev attackerade när de bordade ett fartyg som de inte har någon laglig rätt att gå ombord på, de betedde sig som pirater som kapar handelsskepp utanför Somalias vatten.

Förmodligen blev soldaterna attackerade av civila som agerade reflexmässigt utan att tänka i en situation där de blev överlumpade.

Men vems självförsvar talar vi om här? Det här kommer att bli en brännande juridisk fråga!

Du kan läsa hela artikeln på:

http://darenpagatan.blogspot.com/2010/05/israel-attackerade-ship-to-gaza.html

Ernest sa...

När det gäller ett ingripande på det internationella vattnet så är Israels aktion inte unik. Speciellt om en stat bedömer att det handlar om dens säkerhet. USA har också stoppat de sovjetiska fartygen på det internationella vattnet under Kubakrisen, som ett exempel. Ur israelernas synpunkt är det viktigt att upprätthålla blockaden av Gaza för att förhindra att Hamas för in sjövägen mera avancerade vapen, speciellt racketer. Egypten ser till att det inte sker landvägen.
Ship to Gaza var snarare en politisk än humanitär aktion som var ämnat till att tvinga Israel upphöra med blockaden. Så mycket förnödenheter fanns det inte på dessa fartyg för att ha någon större humanitär betydelse. Så israelerna hamnade i en rävsax. Vad de än gjorde i den uppkomna situationen skulle ändå vända sig mot dem. Och det som hände var faktiskt det värsta scenarion för israelerna. Så israelerna förlorade på hela denna historia. Huruvida palestinierna kommer att gynnas av det inträffade återstår att se.

Anonym sa...

Här ser man israeliska soldater borda skeppet försedda med paintball-gevär. De fredliga aktivisterna är utrustade med metallrör...

http://www.youtube.com/watch?v=gYjkLUcbJWo

Anonym sa...

Oavsett omständigheterna finns det INGET som legitimerar Israel att:

1. angripa fartyg av annan nationalitet på internationellt vatten.

2. arrestera personerna med hänvisning till visumbrott när arresten sker på internationellt vatten.

Det är ett övertramp av Israel och som Carl Bildt säger är det uppenbart att elitförbandet har använt övervåld. Ett elitförband ska klara av att oskadliggöra den typen av attacker utan att skjuta för att döda.

Jag skriver inte detta för att bidra till någon polarisering mellan israeler/judar och palestiner utan för att staten Israels regering och militär har begått ett oförsvarbart övertramp. Jag, liksom många exiljudar, vill att Israel ska få en regering som arbetar för en långsiktig lösning av konflikten. Det är ovärdigt Israel att behandla palestinierna som man gör, i synnerhet med tanke på den historia Israels folk har. Man borde ta lärdom av sin historia. Mer hat och nationalism löser inte problemen. Flera personer med israelisk/judisk bakgrund som också inser detta fanns med på skeppen och därför är det så tragiskt att man slår till mot de israeler som faktiskt har en humanitär och konstruktiv lösning i sikte och står upp för människovärdet oavsett ras, etnicitet eller religion.

Juristen sa...

Jag ser att många helt onyanserat hävdar att Israel inte har en rätt att borda på internationellt vatten. Uppfattningen är felaktig eftersom det råder en väpnad konflikt varvid krigets havsregler gäller. Israel hade därför en rätt att borda.

Bara det första kvartalet 2010 utsattes Israel för omkring 35 palestinska raketattacker. Den folkrättsliga definitionen av väpnad konflikt torde sålunda med råge vara uppfylld.

Tomas [lopec] sa...

Juristen: Och under det första kvartalet 2010 så ockuperar och förtrycker Israel ett annat land och dess befolkning i 100% utav dagarna.

Skribenten: Att först hävda att de israeliska styrkorna är av yttersta elitförband, och se komma och säga att dom inte kan försvara sig mot besättningsmän beväpnade med knölpåkar, utan att öppna eld och mörda, det säger väl ganska mycket om den Israeliska eliten..

Anonym sa...

Att så många människor tycker att det är helt ok att anfalla personer med järnrör, knivar, brandbomber och skjutvapen. Man blir mörkrädd.
Det är bara att inse att det aktivisterna gjorde på båten var hemskt.

Det Israel gjorde var också hemskt.

Två fel blir ALDRIG ett rätt.
Att stödja Hamas är ett bevis på att man inte bryr sig om människors värde, och att stödja Israels är precis lika puckat.

Anonym sa...

Detta en parallell till PLOs kapning av Achille Lauro 1985, då Leon Klinghoffer brutalt mördades och 400 personer hölls som gisslan. Israel sällar sig nu till terrorismen. Man begår rena piratdåd på internationellt vatten. Man kastar civila utlänningar i fängelse, trotsar all internationell rätt. Barbarer!

Anonym sa...

Jag läser kommentarerna och jag häpnar över det hat som kommer från alla håll mot judar och Israel.
Hat i samband med enögd syn på händelserna visar världens inställning. Trots total okunnighet om händelserna uttalar man sig von oben och fördömer bara Israel.
Man "glömmer" alla attentat som utfördes av s.k. frihetskämpar, alla mördade barn i Israel, attacker mot judar över hela världen, raketbeskjutningar från Gaza etc.
Om man vill att man ska ta Israelkritik på allvar och inte se den som judehat bör man vara mycket mer kunnig och balanserad.
Jag beklagar verkligen den utvecklingen...

Bo sa...

EU:s "utrikesminister" Catherine Ashton har yttrat sig och krävt att Israel verkställer en total avslutning av Gaza-blockaden. Hur ignorant får en person i den positionen vara?

Om Israel öppnar gränsövergångarna mellan Gaza och Israel så att Gazas befolkning kan röra sig fritt över gränsen, så har Israel snart de så kallade självmordsbombarna (den korrekta benämningen borde vara massmordsbombare) inom landets gränser igen. Israelerna vet vad den terrorn innebär, så varför skulle de vara villiga att underlätta för Hamas?

Caspar Due sa...

Jo, dramat fick en tragisk upplösning men det var inte Israels fel. Aktivisterna (läs ligisterna) i Ship to Gaza visste exakt vad dom gjorde. Trots erbjudanden om att föra in förnödenheterna landvägen vägrade dom eftersom propagandaeffekten inte skulle bli den samma. Så nån humanitär avsikt fanns aldrig. Avsikten var i stället att stödja Hamas, antingen genom att bryta Israels blockad eller genom att provocera fram en våldsam konfrontation med Israel som skulle ge en propagandaseger. Dom lyckades dessvärre med det senare. Nu tävlar världens politiker i att vara pk och fördöma Israel. Dom har mage att tala om för landet hur det ska skydda sina medborgare samtidigt som man ignorerat Hamas och andra palestinska terrorgruppers utrotningskrig mot Israels judar i åratal. Man har helt ignorerat den kidnappade Gilad Shalits öde och den antisemitiska hets som muslimska länder bedriver. Varför ska Israel lyssna på uppblåsta självgoda stofiler som Ashton, Bildt och Sahlin som aldrig har lyft ett finger när israeliska medborgare mördats.
Besättningens fredliga framtoning försvann med en gång när dom gick till våldsam attack mot soldaterna. Jag tvekar inte att benämna deltagarna i Ship to Gaza kryp. Antidemokratiska islamister och kommunister som Mehmet Kaplan, Dror Feiler, Mattias Gardell, Henry Ascher mfl. Den juridiska situationen kring Israels aktion må vara oklar men moraliskt gjorde Israel helt rätt.

Ernest sa...

Det som har inträffat på den turkiska båten behövde inte inträffa. Händelseutvecklingen på de andra båtarna var ju aldrig så dramatiskt. Om de israeliska soldaterna inte hade angripits av några ”fredsaktivister” så skulle det inte hade kommit till skottlösningen och offren även på den turkiska båten.
De frågor som man kan diskutera i samanhanget är om israelerna hade rätt att borda fartygen och om fredsaktivisterna hade rätt att angripa de israeliska soldaterna.
Svaret på den första frågan är att allt beror på om man skall betrakta Israel – Palestina konflikten som ett pågående krig eller ej. För i en krigssituation har Israel rätten att intervenera även på det internationella vattnet. Jag tror att israelerna anser sig vara i krig och att även Hamas, som leder den palestinska regeringen, betraktar situationen som sådan.
När det gäller frågan om fredsaktivisterna hade rätt att motsätta sig med våld mot bordningen så svaret är definitivt ja. Man bör dock överväga i en sådan situation konsekvenserna av sitt handlande och ta ansvaret för dess resultat.

Trocadero sa...

Jag skulle vilja be alla er som klagar på att kommandosoldaterna öppnade eld sätta er själva i en sådan situation. En hop mordiska människor som kommer emot er med knivar, påkar och järnrör. Instinkter tar över oavsett hur vältränad man är. Du får välja mellan liv och död.

Förresten, hur är paintballgevär och pistoler att vara "tungt beväpnad"?

Göran sa...

Snyggt jobbat "IDF". Islamister och kommunister förstår endast våldets språk, och därefter gnyr man som barnrumpor.

Till alla er som här yrar om att Israel inte har rätt att borda på "Internationellt vatten", lär er skillnaden på "Folkrätten" i krig och fred innan ni uttalar er!