fredag 7 augusti 2009

Den pakistanske talibanledaren Baitulla Mehsud har stupat.

Det förefaller nu mer eller mindre säkert att den främste pakistanske Taliban ledaren Baitulla Mehsud stupade vid ett anfall av en amerikansk Predator drönare på onsdagen den 5 augusti 2009.

Osäkerheten om han verkligen dödades vid anfallet beror på att det ännu inte finns något officiellt meddelande från pakistanska Talibans ledning. Det har heller ej publicerats något foto av liket. Vad som däremot är helt klart är att vid räden den 5 augusti mot en by med namn Makeen, Södra Waziristan, hans hustru och några av hans närmaste män dödades. Enligt vissa uppgifter skulle hans lik begravts i närheten av Makeen.
Kartan är klickbar.
Diplomater i Pakistans huvudstad Islamabad ansåg att Mehsuds död var en stor framgång för den pakistanska kampen mot Taliban men tillade att det knappast skulle påverka situationen i Afghanistan då Mahsud mest var verksam på den pakistanska sidan av gränsen mot Afghanistan.

Mehmood Shah, en före detta chef för de pakistanska säkerhets styrkorna i de sk "tribal areas" vid den nordvästra gränsen mot Afghanistan, förklarade att Mehsuds död var en allvarlig motgång för de pakistanska Taliban styrkorna då "han var den som verkligen organiserade Taliban styrkorna, såg till att de inte tvistade internt samt planerade den framtida verksamheten med ett stort mått av strategiskt tänkande".

Både USA och Pakistan framhöll hela tiden att Mehsud var nära allierad med Al-Qaeda och att han varit inblandad i planeringen av dussintals självmords attacker, mord och avrättningar, däribland mordet på Pakistans förre premiärminister Benazir Bhutto.


Mehsud var ledare för uppemot 20.000 stamkrigare.


Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

DN
DN2
SvD
SvD2
Sydsvenskan
Dagen
Barometern
VG
DB

Bloggar
Bloggnamnet länkar till bloggen ifråga. Titeln på specifik bloggpost länkar till den specifika bloggposten.
De listade bloggarna är enligt min mening intressanta. Detta betyder inte att jag alltid håller med om vad som skrivs i dem.
FIM Tvåstatslösningen
Ilya Meyer
Meningen med livet
MXp Muhammed i FC Schalke 04 leder till kris i tysk ligafotboll

I Gilboas svala skugga Mörda - men bara lite
Al HaMatzav
Nordkorea idag är Iran i morgon
Jihad i Malmö
Takfiris som hot mot Europa
Rabnor tycker och tänker
HRW mot Hamas
Danofsky for President
En riktig midsommarKrantz
Mina tankar Aftonbladet och de dubbla måttstockar del 234
Svensk Historia Växthussyndromet
Pophöger Stoppa den arabiska slavhandeln
Wisemans Wisdoms Solidaritetsparadoxen
Gudmundson Repotrar utan gränser
Dick Erixon New York polis Rasprofilering också mot vita
Gulan Avci Fyra år till med Ahmadinejad vid makten
Fredrik Axelsson Att genomskåda

1 kommentar:

Hans sa...

Vad tror du att det får för påverkan?

Lokala ledare kanske är viktiga taktiskt och att slå ut dem kanske bidrar väldigt positivt? Eller så har det knappt någon påverkan alls.

Vad tror du?