måndag 10 augusti 2009

Kris i Taliban-Pakistan efter likvideringen av Baitullah Mehsud

Den ännu inte helt konfirmerade likvideringen av befälhavaren för Tehrik-e-Taliban Pakistan (TTP), Baitullah Meshud, redan startat en blodig sucessions kamp inom organisationen.


Enligt vissa rapporter så har minst 24 taliban krigare fått sätta livet till i denna interna kamp. I och för sig är det knappast förvånande då i de förhållandevis vilda stamområdena vid Pakistans nordvästra gräns mot Afghanistan saker och ting inte avgörs så mycket efter demokratiska principer som efter stam tillhörighet, senioritet och inte minst med hjälp av den effektiva automatkarbinen AK-47.


Baitullah Meshud

Men om rapporterna från
Södra Waziristan är korrekta så har organisationen blivit allvarligt topphuggen. Det föreligger envisa rapporter om att vid det Shurra möte (koncilium) som ägde rum under fredagen den 7 augusti 2009 i Ladha regionen i Södra Waziristan för att utse en efterträdare till Baitullah Mahsud, det hade utbrutit regelrätt eldstrid mellan olika falanger.

Kartan är klickbar

Vid den skottlossningen skulle TTP´s reelle andreman, Hakeemulla Mehsud dödats medan den av Baitulla Mahsud inofficiellt utsedde efterträdaren i fall att han skulle stupa eller av annan orsak ej kunna fullgöra sin befälsfunktion, Waliur Rehman, om inte dödats, åtminstånde blivit svårt sårad.

Det är ju självk lart att att om detta verkligen inträffat och det förefaller högt troligt att så är fallet TTP´s roll i d et politiska maktspelet i Pakistan-Afghanistan försvagats högst avsevärt. Det är inte alls otroligt att det kommer att bryta loss än mer regelrätta (eld-)stridigheter inom organisationen.Hakeemulla Mehsud


Detta kan enligt pakistanska källor vara en orsak till att man inte ännu tillkännagett Baitullah Mahsud´s död då detta, innan man hade internt avgjort ledarskapsfrågan, skulle visat att TTP försvagats.

Det det är osäkert hur Al-Qaedas inflytande i området kommer att påverkas av det inträffade. I stort sett är det en öppen fråga
som i viss mån är avhängig vad som verkligen hände vid shurran den 7 augusti 2009. Om det visar sig, vilket är det troliga, att både Hakeemulla Mehsud och Waliur Rehman dödats så kan det ge Haqqanis stammarna som har nära och goda kontakter med Al-Qaeda en möjlighet att ta makten inom TTP. Afghanistan Sun publiserade föjande den 9 augusti 2009,
One Pakistani official, who spoke on the condition of anonymity, said the fighting could create an opening for the Haqqanis, another group that has close ties to Al Qaeda, to intervene in resolving the leadership issue. Sirajuddin Haqqani is the point man in Pakistan for the leader of the Afghan Taliban, Mullah Muhammad Omar.
Huruvida det inträffade kommer att påverka situationen i Afghanistan är en öppen fråga. I det fall att TTP blir, som en del sagesmän spekulerar om, mer aktivt i Afghnistan så blir det en huvudvärk för USA och NATO men om TTP´s verksamhet även i fortsättningen kommer att vara förlagd till Pakistan, med risken att nämnda lands kärnvapen kommer i händerna på Al-Qaeda, så är det ju knappast att föredraga. Tala om en No Win situation.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

DN
DN2
DN3
DN4
SvD
SvD2
SvD3
SvD4
Sydsvenskan
Dagen
Barrometern
VG
VG2
DB

Bloggar
Bloggnamnet länkar till bloggen ifråga. Titeln på specifik bloggpost länkar till den specifika bloggposten.
De listade bloggarna är enligt min mening intressanta. Detta betyder inte att jag alltid håller med om vad som skrivs i dem.
FIM Tvåstatslösningen
Ilya Meyer
Meningen med livet
MXp Muhammed i FC Schalke 04 leder till kris i tysk ligafotboll

I Gilboas svala skugga Mörda - men bara lite
Al HaMatzav
Nordkorea idag är Iran i morgon
Jihad i Malmö
Takfiris som hot mot Europa
Rabnor tycker och tänker
HRW mot Hamas
Danofsky for President
En riktig midsommarKrantz
Mina tankar Aftonbladet och de dubbla måttstockar del 234
Svensk Historia Växthussyndromet
Pophöger Stoppa den arabiska slavhandeln
Wisemans Wisdoms Helikoptrar och sensationsjournalistik
Gudmundson Bröder skriver till statsministern
Dick Erixon New York polis Rasprofilering också mot vita
Gulan Avci Fyra år till med Ahmadinejad vid makten
Fredrik Axelsson Att genomskåda


Inga kommentarer: