lördag 15 augusti 2009

Hamas slår ner Al-Qaeda uppror i Gazaremsan

Under fredagen den 14 augusti proklamerade en Al-Qaeda affilerad gruppering i den av Hamas styrda Gazaremsan att den upprättat ett islamiskt emirat med sharia lagstiftning i remsan.Gruppen, Jund Ansar Allah (Warriors of God) som leds av en ultraortodox iman med namnet Abdel-Latif Mossa, är centrerad i staden Rafiach i södra Gazaremsan. Gruppens storlek är oklar men det torde inte röra sig om mer än ett par hundratal medlemmar. Enligt uppgifter är en del av dessa fd. Hamas aktivister som brutit med Hamas av religiösa och/eller politiska skäl.Gruppens ledare, Abdel-Latif Mussa använder sig i bästa Al-Qaeda stil av täcknamnet "Abu al-Nur al-Maqdessi".

Gazaremsan

Det har en längre tid varit känt att det i Gazaremsan existerade ett antal mindre grupperingar som ideologiskt är affilerade med Al-Qaeda. Detta till trotts att Hamas ledningen inklusive dess politiska ledare, Ismail Haniyeh, så sent som under fredagseftermiddagen den 14 augusti förnekade att de existerade.Haniyeh gjorde detta klart mot bättre vetande då al-Maqdessis grupp redan för två månader sedan utförde en misslyckad räd mod en av gränsövergångarna mellan Israel och Gazaremsan. I den räden dödades tre beridna palestinska terrorister.Abu al-Nur al-Maqdessi med livvakter

I och med att Abu al-Nur al-Maqdessi utropade ett emirat under sin fredag eftermiddags predikan kunde dock inte Hamas ledningen se genom fingrarna längre. Utropandet av emiratet var en klar upprorshandling mot Hamas styret och detta reagerade omedelbart med en väpnad aktion.Stridernas gång är ännu en smula oklara men enligt rapporter från Hamas har minst 22 personer, stridande som civila, dödats och bort emot 150 personer sårats. Närmare 10 medlemmar av Hamas säkerhetsstyrkor, däribland en av dessas högre befälhavare, stupade i striderna. Hamas har också enligt egna medelanden tagit ett stort antal fångar.Stiderna flammade återigen upp på lördagsmorgonen (15082009) i samband med att Hamas styrkorna sprängde al-Maqdessi´s bostad. Det är oklart om al-Maqdessi omkom i själva hus sprängningen eller i de följande striderna. Men det förefaller helt säkert att han stupat.Hamas resoluta aktion visar helt klart på att organisationen inte accepterar någon form av intrång på sin styrande position i Gazaremsan. Detta är en helt klar signal till den nya ledningen av al-Fatah som tillträdde efter valen under Fatah´s kongress under den sista vecka.Man kan dessutom dra en ytterst viktig slutsatts av händelsen. Nämligen att Hamas inte ser sig som en helt organisk del av den internationella jihadiströrelsen utan att den försöker gå en balansgång mellan denna rörelse och sin funktion som palestinsk nationell frihetsrörelse.Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

DN

DN2
SvD
SvD2
Sydsvenskan
Sydsvenskan2
Dagen
Barometern
Barometern2
VG
DB

Bloggar
Bloggnamnet länkar till bloggen ifråga. Titeln på specifik bloggpost länkar till den specifika bloggposten.
De listade bloggarna är enligt min mening intressanta. Detta betyder inte att jag alltid håller med om vad som skrivs i dem.
FIM Tvåstatslösningen
Ilya Meyer
Meningen med livet
MXp Muhammed i FC Schalke 04 leder till kris i tysk ligafotboll

I Gilboas svala skugga Mörda - men bara lite
Al HaMatzav
Nordkorea idag är Iran i morgon
Jihad i Malmö
Takfiris som hot mot Europa
Rabnor tycker och tänker
HRW mot Hamas
Danofsky for President
En riktig midsommarKrantz
Mina tankar Aftonbladet och de dubbla måttstockar del 234
Svensk Historia Växthussyndromet
Pophöger Stoppa den arabiska slavhandeln
Wisemans Wisdoms Helikoptrar och sensationsjournalistik
Gudmundson Nazister och islamister i förening
Dick Erixon New York polis Rasprofilering också mot vita
Gulan Avci Fyra år till med Ahmadinejad vid makten
Fredrik Axelsson Att genomskåda

4 kommentarer:

Bosse sa...

Läser med intresse din blogg, men du borde jobba lite med stavningskontrollen.

Arieh Fürth sa...

Hej

Ja jag vet det.

Har några ursäkter.
! Jag är lätt dislektisk
2.Googles stavningskontroll är relativt dålig speciellt som den ofta inte förstår att jag skriver på svenska från Israel.

Försöker kolla manuellt men gläm inte att jag i mer än 37 år inte bott i Sverige. Det sätter sina spår.

Tack för att du läser bloggen

Arieh

Bosse sa...

Hej.

Glöm bort min förra kommentar, det är bara jag som är yrkesskadad efter 25 år som korrekturläsare på olika tidningar. Din blogg är en av de intressantaste, med eller utan felstavningar.

För övrigt hoppas jag kunna besöka Israel snart igen.

Allt gott!

Bosse

ابو حمزة ادريس السولناوي sa...

Tycker att det är sakfel att beskriva J A A eller abdelLatif Musa som ultraortodoxa eftersom de har sin ideologiska grund i salafiyya-rörelsen och inte i ortodox Islam.

Jag hoppas att denna beskrivning beror på den så kallade språkförbistringen som drabbar en emigrant.