onsdag 19 augusti 2009

I dag är det ok att vara ren antisemit i Sverige

Hittills har många i Sverige varit måna om att försöka skilja på den anti israeliska kritiken från den rena antisemitismen.

Rent intellektuellt är det ingen fråga om att det är två skilda företeelser. Men i det dagliga meningsutbytet har det speciellt under de sista åren varit ytterst tveksamt tills relativt klart att gränserna allvarligt börjat suddas ut.
De anti israeliska debattörerna i har varit måna om att inte bli besudlade av misstanke om att vara antisemiter. I sanningens var detta sant i inte så få fall men alltför många gånger var debattören färgad av en i generationer nedärvd svensk antisemitism.

När det gäller den i Aftonbladet av Donald Boström publicerade artikeln är det dock ingen tvekan om saken. Vad han publicerat är bara en moderniserad upplaga av av den gamla antisemitistiska legenden att judarna rövade bort kristna barn inför den judiska påskhögtiden för att använda dessas blod vid bakandet av Matzot (osyrat bröd) som de behövde för sin rituella påskmåltid.


Boström har sysslat för länge med frågan om israeler och palestinier för att inte vara medveten om vad det var han skrev och innebörden av det. Hans förklaring i dag att han inte hade kollat de uppgifter han fått av palestinierna visar inte bara att han är en icke yrkesmässig journalist utan att han instinktivt är övertygad om saken dvs det var vad man kunde vänta sig av judar.

Aftonbladets kulturredaktör, Åsa Lindeborg, som var den ansvarige för publiceringen, förklarade i intervju att hon inte tvivlade på artikelns sanningshalt. Vad var grunden till hennes uppfattning?


Författaren till dessa rader växte upp i Sverige under 40- och 50 talen under det förra århundradet i gränslandet mellan det svenska och det judiska samhället och kom på ett relativt tidigt stadium i kontakt med den omedvetna svenska kultur antisemitismen. Du lärde dig att du var "annorlunda". Det tog många gånger lång tid innan du förstod vad det handlade om.


På den tiden var det inte accepterat att det fanns antisemitism i Sverige. Man la locket på grytan. Jag hade många kamrater som växt upp i en helt judisk miljö och de var oftast omedvetna om de problem jag talade om.


Under de ca 50 åren sen dess har tyvärr situationen ändrats. De gamla, temporärt under tryckta, antisemitiska åsikterna har fått fritt spelrum under täckmanteln av "anti israelism".
Den täckmanteln krävs inte längre. Donald Boström och Åsa Lindeborg skriver och uttalar sig på ett sätt som var typiskt i det Tzar ryska riket för så där lite mer än 100 år sedan.

Jag har alltid hoppats på att det som skett i Sverige under det senaste årtiondet inte skulle ske men var innerst inne inte säker på det. Det var en av orsakerna till att jag flyttade till Israel för nästan 40 år sedan. Och om jag någon gång har tvivlat på att jag gjorde rätt, nu vet jag att jag hade rätt.


När jag skrev detta kom jag att tänka på ett samtal som jag hade med en av mina vänner några veckor innan jag flyttade. Personen, en ung judisk Stockholms jurist i början av en lysande juridisk karriär, försökte övertyga mig om att inget skulle hända i Sverige. Min slutreplik var "jag hoppas att du har rätt men kom i håg att kontakta mig om det inte skulle bli fallet så skall jag möta dig på flygplatsen".


Om du lever och läser detta och känner att jag hade rätt kom ihåg att ringa mig innan du kommer.

Ett litet tillägg. Rekommenderar att de intresserade läser vad Cecilia Gyllenhammar skriver om Aftonbladsartikeln i ett utmärkt genmäle på Newsmill. Klicka här.

Artikeln av Anna Veeder på Newsmill är också ett måste. Klicka här.

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

Knuff

Knuff

DN
DN2
DN3
SvD
SvD2
SvD3
SvD4
SvD5
SvD6
SvD7
SvD8
SvD9
SvD10
Sydsvenskan
Sydsvenskan2
Sydsvenskan3

Sydsvenskan4
Dagen
Dagen2
Dagen3
VG
DB

Bloggar
Bloggnamnet länkar till bloggen ifråga. Titeln på specifik bloggpost länkar till den specifika bloggposten.
De listade bloggarna är enligt min mening intressanta. Detta betyder inte att jag alltid håller med om vad som skrivs i dem.
FIM De bortglömnda flycktingarna
Ilya Meyer
Open season on Jews
MXp Aftonbladet satte Sverige på världens löpsedlar
Sapere Aude! Aftonbladet på hal is - UD halkar med

I Gilboas svala skugga Värst, Värstare, Värstast
Al HaMatzav
Nordkorea idag är Iran i morgon
Jihad i Malmö
Svenska medier tiger
Rabnor tycker och tänker
Omogen propaganda
Danofsky for President
En riktig midsommarKrantz
Mina tankar Israelkritik är antisemitism, eller?
Svensk Historia Det var bättre förr
Pophöger Helin försvarar antisemitisk artikel
Wisemans Wisdoms Flum, Lögner och Rökridåer
Gudmundson Unga shiitiska antidemokrater kliver fram
Dick Erixon Lugnt val framgång för Afghanistan
Gulan Avci Publicera även rondellhunden i pressfrihetens namn AB
Fredrik Axelsson Ner på jorden

33 kommentarer:

Patrik sa...

Oj, gud vad enkelt allt är att avfärda ALL kritik riktad mott israeliska staten och militären som anti-semitism. Vad judar som gapar om anti-semitism gör är att, per automatik och definition, klumpa ihop alla judar med just staten israel och dess militärs handlingar. Anti-semitism ÄR något väldigt allvarligt och ska inte tolereras på något sätt men det blir svårt när begreppet urvattnas och missbrukas.

Din paranoida inställning gör mig dessutom förbannad som om alla svenskar ligger och lurpassar på att äntligen i frihet få öppna koncentrationsläger så fort det mediala klimatet är rätt. Det måste vara förbaskat tråkigt att leva med din verklighetsuppfattning...

Jonas sa...

Först är Skandinaverna anti-islamister när tidningarna publicerar bilder på profeten muhammed, nästa dag är vi anti-semiter när tidningarna publicerar artiklar om Israel... Hur ska ni ha det egentligen?

Pinjata sa...

Är det inte så att det är Israeler som blandar ihop det som Israeliska staten gör och judendomen. Läs bara Israeliska utrikesministeriets talesman Yigal Palmor kommentar i DN.

Han säger "I ett demokratiskt land borde ingen tillåta ett sådant demoniserande resonemang om judisk människoslakt".

Israeliska soldater behöver inte vara judar, så varför dra in judar i det hela?

rut sa...

Svårt att förneka att artikel i Aftonbladet skriven av Donald Boström skulle vara något annat än anti-semitisk.
Boström är som sagt en klart dokumenterad anti-Israel och anti-semit.

HK sa...

Det är klart man ska kunna kritisera Israel men när man konsekvent vrider all information mot ett visst folkslag åt samma håll är det ett uppenbart uttryck för stereotypisering och polarisering, d.v.s. i det här fallet anti-semitism.

Hade svensk media spritt fördomsfulla åsikter i allmänhet hade inte något sånt här stuckit ut så mycket men av länder i vår närhet är det konsekvent enbart Israel man kan anklaga utan bevis.

Jag måste säga att jag skäms över att leva i ett land som är så indoktrinerat och har så ensidig debatt.

Jag är inte judisk men när jag går förbi den judiska församlingen i Göteborg och ser alla deras säkerhetsåtgärder, när jag läser minimala notiser om att judiska skolor ständigt måste flytta för att barnen blir trakasserade, då skäms jag.

Olbap sa...

Av svaren att döma i denna blogg så är det tydligt att den svenska main-streamvänstern nu slutfört det ideologiska giftemålet med islamisk antisemitism. Det är ett empiriskt påvisbart faktum i Sverige och Europa idag att vänstern och islam döljer sitt öppna judehat bakom devisen "antizionism". Väldigt behändigt måhända, men likväl en logisk kullerbytta: för samma grupper som ylar ut sitt illa dolda judehat skriker "rasism" så snart man kritiserar islam och muslimer - TROTS att muslimer/islam INTE är en ras/etnisk foilkgrupp eller nation. Judendomen och det judiska folket ÄR ett unikum: judendomen ÄR en religiös tro, men ÄVEN en etnisk folkgrupp. Detta gör att det rent logiskt ÄR så: att antizionism ÄR rasism. Att förneka ett folk sitt hemland ÄR rasism. Innan 1967 pratade INGEN om "palestinier". Det fanns bara muslimska araber i debatten. 1967 och voilá: ett nytt folkslag "föds". How convenient?

Men igen: det vi ser i dagens Europa är som sagt att judehatet nu ändrat term, det heter inte antisemitism idag, det heter antizionism. Inte bara det: dagens judehat kommer främst från den europeiska Vänstern, samt från den allt ökande muslimska befolkningen i Europa.

Anders ljungberg luleå moderat sa...

den israeliska regeringen har en sak gemensamt med irans regering .nämligen kritiserar man isarel är antisemitisk och kriserar man iran är man sionist .dvs två ord som man slår i skallen på kritiker med eller som att säga ni hatar vårat land eller vårat folk så. avfärdar de all kritik och sanning med

Anonym sa...

Du sitter alltså i mellanöstern och recenserar Sverige? Om den svenska allmänheten och den förda politiken är antisemitisk eller inte?

Måste vara skönt att vara så säker, som man bara kan vara när man är på behörigt avstånd från det man skriver om.

Sverige och svenskarna är inte speciellt antisemitiska. Om man bortser från några få procent inom extremvänstern, så bryr sig knappast svensken om huruvida hans granne är katolik, jude eller agnostiker. Varken religion eller etnisk tillhörighet är någon stor fråga, även om många svenskar har en viss misstro mot främmande kulturer, främst mot de muslimer som lever i Sverige och periodvis kräver undantag och speciella hänsyn för att de är muslimer. (Glöm det!).

Däremot hyllar många israeler den märkliga föreställningen att all kritik mot Israel är antisemitisk.

Du verkar vara av samma åsikt. Tråkigt.

Jag välkomnar den dag när Israel blir en stat som alla andra, som kan ta emot kritik för den förda politiken utan att försöka skuldbelägga sina kritiker och gapa om antisemitism.

Alla andra länder klarar detta. Man kan ju göra tankeexperimentet att USA:s president skulle kalla USA-kritikerna för rasister. Det skulle vara ganska löjeväckande. Men det är precis vad Israel ägnar sig åt. Hela tiden - all kritik mot Israel är antisemitisk.

Man tar sig för pannan.

Jag förbehåller mig rätten av vara starkt kritisk till mycket av det som Israel gör - ockupation av områden, murbygget, det uppenbara övervåldet från israeliska soldater mot araberna, kollektiv bestraffning i form av rivna bostäder osv.

Men det gör mig knappast till antisemit.

Förintelsen och antisemitismen är alldeles för allvarlig för att begreppet ska urholkas. Men det är precis vad som nu håller på att ske, eftersom judarna själva använder ordet "antisemitism" lite hur som helst mot alla som inte tycker som regeringen i Israel.

Beklagligt.

/Ingemar

pekinobo sa...

Det mest häpnadsväckande och förargeliga är att 19 åringen togs bort och kom tillbaka ihopsydd. varför?

Om man nu utgår från att dessa uppgifter stämmer.
Det var mord oavsett, lägg ner vapnen allesammans. Svårare än så är det inte.

Anneli sa...

Jag känner igen det där med att leva i gränslandet, det har jag gjort och gör. Släkt och vänner i Israel har sagt ungefär det du sa och säger till din juridiskt skolade vän- (jag är också jurist fast på ett betydligt lägre plan)

Det är oftast vi som är "halvjudar" som jag, som får höra de vanliga skrönorna i skolan, vid fikabordet, på festen.

Vet folk att man är jude håller de flesta sitt judehat i schack, eller så kommer alltid undanflykten "det håller min judiske vän med om.

Aftonbladets senaste medvetna judehatande blunder är så absurd och belysande att jag egentligen inte vet vad jag skall säga.

En sjutton år gammal "vittnesbörd" från palestinaaraber som kopplas ihop med organhandel där israeliska medborgare o ,vem vet, kanske även palestinaaraber for till USA och donerade organ. Som de flesta vet måste organ i sådana här fall vara "färska". Man hinner inte forsla uttagna organ tvärs över jordklotet.

Sven Tycker sa...

Den stora skandalen är INTE att Aftonbladet på kultursidorna publicerat en debattartikel som är kritisk till Israel. Skandalen är att Sveriges ambassadör I Israel, fru Bonnier, uppenbarligen främst ser sig som en representant för Israel och inte en representant för Sverige och svensk yttrandefrihet.

Att vara kritisk mot staten Israels politik är inte liktydigt med att vara antisemit. Lika lite som det är att vara islamofob att kritisera förhållanden i arabstater. Men tyvärr har båda parter allt för lätt för att prata bort kritik som antisemitism / islamofobi istället för att besvara kritiken eller tänka efter om kritiken kanske är riktig.

Har du själv läst artikeln? Den börjar med den i USA avslöjade skandalen med några rabbiner som tydligen utnyttjat sin synagogas verksamhet till att tvätta pengar från just illegal organhandel vita.

John sa...

@ Ingemar den 19 augusti 2009 23:44.

Kunde inte skriva en bättre kommentar själv.

Jag förstår verkligen inte hur man kan bara bunta ihop all kritik till att vara antisemitism. Organhandel är ju inte direkt något nytt (se tex. http://www.haaretz.com/hasen/spages/935092.html).

Så varför skulle detta fall vara så kontroversiellt? Mannen dödades av Israeliska soldater och kommer sedan tillbaka uppskuren från buk till haka. Och man anklagar sedan artikelförfattaren för att vara antisemit för att han återger de anhörigas misstankar.

Man måste ha en väldigt skev uppfattning om vad som är rasism om man skriker ut antisemit för detta.

Pinsamt.

Anneli sa...

@Sven tycker

Okej du har i stort sett rätt, men varför anfaller den där medvetslösa gubben på Antisemirbladet Israel för vad korrumperade amerikanska judar har för sig, dessutom med ett obevisat sjutton år gammalt exempel?

Jag kan inte betrakta detta klavertramp av ansvarig redaktör som något annat än ha trampat ner med stöveln så långt att hon inte får upp sagda stövel. "fotografen ojournalisten" får skriva vad fan han vill men skulle hon låtit publicera demma ickeverifierade judehatande smörja?

Anneli sa...

Det kom inte med i min kommentar.

Men skulle sagde AB redakrör tillåta samma sak när det gäller
"saudi,syrien,egypten,jordanienk ritik av sina läsare så skulle det bli ett sjujävlaliv på PK-eliten, regering media etc.

Anonym sa...

Jag har alltid sagt att de flesta tidningar i Sverige använder sig av gamla nyheter, men så här gamla (och förmodligen falska) visste jag inte att aftonpladdret körde med! Wow, snacka om nyhetstorka på redaktionen!
Upppriktigt sagt, alla vet hur oseriös denna (AB) tidning är. Vem tar egentligen det som de skriver på allvar?

Örjan sa...

Donation av inre organ förutsätter normal cirkulation och intakta organ. Så är ej fallet, om "donatorn" skjutits i bröst och buk. Rapporten är fejkad och är vavsedd som hets mot den judiska staten inom ramen för verbal pogrom.
Gäller pressfrihet även Muhammedkarikatyrerna?

Olbap sa...

På medeltiden anklagades judar av Européerna för att äta små kristna barn, och i muslimska länder för att offra muslimers blod. Inget har tydligen ändrats - mer än att dagens judehat kommer från socialister/kommunister och muslimer. Nazismen för en tynande tillvaro - men socialistiska-vänsterliberala politiker leder Europa in i en ny mörk medeltid.

Anonym sa...

Vad hade Sverige önskat att Elizabeth Bonnier svarat om en klart antisemitisk artikel. Ja vi i Sverige är anti semiter och enligt våra lagar har vi tryckfrihet att sätta det på print.

För Israel är det bättre att öppet fastställa vad som är vad. Även en antisemit vill inte bli kallad det.

Anonym sa...

Om jag har att välja mellan att vara "antisemit" och att vara rasist och mot demokrati - då är jag av hela mitt hjärta "antisemit".

Anonym sa...

ABs artikel var journalistiskt undermålig, men reaktionen från Israel var extremt överdriven.

Kopplingen mellan den högst eventuella stölden av organ från tillfångatagna palestinier och den bevisade organhandeln i USA är gjord helt utan belägg. Det är journalistiskt ohederligt. Jag ser många, många problem med det resonemanget, inte minst varfö den isrealiska armén skulle se genom fingrarna med detta som rimligen borde utsätta deras soldater för utökad risk, och hur organen skulle klara transport över halva världen och utan att någonsin ha upptäckts av tull och polis?

Israels (utrikesministers) krav att kräva att svenska regeringen ska göra ett odemokratiskt ingripande mot tidningen, och kopplingen till någon blodig gammal skröna som knappast någon i Sverige hört talsa om (i varje fall inte jag) är löjeväckande.

Pressfriheten innebär att en tidning även får publicera även idiotiska artiklar som denna, liksom att publicera lika dåligt underbyggda påståenden om att Usain Bolts träningskompisar åkt fast för doping.

Som sagt, en dålig artikel i Aftonbladet, men långt ifrån hets mot folkgrupp (antisemitism).

-- Jobbe

Anonym sa...

Du när du ändå är i Israel kan du inte kolla följande kommentar...

Jonathan Rosenblum kolumnist på Jerusalem Post skrev i sin kolumn år 2000 om det skotska turisten Alastair Sinclair som dog i en cell på Ben-Gurion flygplatsen 1998, efter att ha blivit gripen av Israelisk polis. Den officiella förklaringen ifrån polisen var att han hängde sig själv i cellen.

När sedan kroppen forslats tillbaka till hans föräldrar och genomgått en obduktion på Universitetet i Glasgow så upptäckte man att hans hjärta och några andra organ saknades, dessutom så saknades de nödvändiga benen i nacken för att kunna avgöra om han dödsorsak verkligen var hängning.
Efter att föräldrarna stämt den Israeliska staten och den Brittiska regeringen krävde resultat så skickades så ett hjärta och övriga saknade organ till föräldrarna tillsammans med ett skadestånd på 2,2 miljoner.
Värt att notera är att dessa organ alltså skulle ha förvarats någonstans under de närmare 6 månader det tog för hela affären att spelas ut.”

Illwill sa...

"Rekommenderar att de intresserade läser vad Cecilia Gyllenhammar skriver om Aftonbladsartikeln i ett utmärkt genmäle på Newsmill"

HAHAHAHAHA

Den var bra...jag har läst dravlet hon skrev. En blandning idioti och propaganda utan någon som helst förankring i verkligheten.

Men du bör nog stanna kvar i Israel. I Sverige kommer yttrande- och pressfrihet före eventuella "kränkta" känslor hos extremgrupper (inkl de religiösa).

Om du inte kan ta kritik, om ditt land inte tål någon form av kritik, oavsett om det är välgrundat eller inte...då har ni rätt allvarliga problem. Men i Sverige är tanken att politiker inte ska direkt styra över vår press. Sjukt va? Fast du kanske gillar samhällen där staten styr media med järnhand? Rätt roligt med tanke på den historia ni konstant återkommer till så fort ni (judar) får kritik. För jag vet ett land som körde hårt på propaganda och inte hade fri press, för 60+ år sedan! :)

Den dagen man kan kritisera islam utan att bli kallad rasist, eller kritisera judar/judendomen/Israel utan att bli kallad antisemit, den dagen har världen blivit lite bättre. Fram tills dess är Sverige ett bättre land än något i Mellanöstern. Vilket säger mer om era länder än om Sverige, då Sverige (numera) har allvarliga brister.

Men vi kan iaf ta kritik utan att slänga oss ner på marken och sparka och skrika som en tvååring. Väx upp för fan.

Visst finns det människor i Sverige som hatar judar. 40 stycken av dem är vita, sen några hundra tusen araber. Och du skyller på svenskarna? För en person med utbildning så verkar du inte ha en full kortlek att spela med.

Fredrik sa...

Israel är den största skurken till den "ökad" Antisemitism.

Riktar man kritik emot någon som är råkar vara Jude så blir man kallad antisemit på en gång av Israels regering och dina likasinnade.

Ta ansvar för vad som händer i Israel och hur ni behandlar de personer vars land ni stulit ifrån dom.

Jag vill bara fråga varför inte Israel inte kräver att Sverige ska ha samma landmassa som under vår storhetstid.
Ni Israeler krävde land av andra pga en helig skrift.
Då är det inte mer än rätt att ni kräver att stora delar av norra Europa tillhör Sverige igen.

Vi har massor av gamla kartor som bevis till att det är vårat land precis på samma grunder som Israel har rätt till sitt.

Anneli sa...

Fredrik!

Vi svenskar ska nog akta oss för återkrävande av land. Samerna har vissa krav på allt land norr om Dalälven och försök med vår nuvarande obefintliga krigsmakt att återta vår östra rikshalva, det är ju precis 200 år sedan vi förlorade den.

Judarna som alltid varit kvar i sitt hemland, inte ens romarna lyckades helt fördriva dem, har nu befriat en liten del av sitt hemland, det muslimska Ummah skriker högt. Än sen då

Glöm inte bort att före ungefär mitten på sextiotalet var det judarna xom kallades palestinier, Araberna hade inte behov av att kalla sig annat än araber. Varför?

Jo de betraktar sig som araber o anser att hela det heliga landet fortsatt skall tillhöra Ummah.

dark & green sa...

Israel borde be svenska staten, svenska folket och Aftonbladet om ursäkt!

http://konspirationer-och-sanningar.blogspot.com/2009/08/israel-borde-be-sverige-och-aftonbladet.html

Camilo sa...

Åååh, det är så synd om er judar. Buuhu. Har du glömt att Bonnier Sveriges största och mesta tidningsutgivare är judar? Hur mycket tror du inte skrivits i deras tidningar under åren för judedomen som inte har varit helt korrekta...

Anledningen till att det finns "antisemitism" i Sverige idag är att ni judar alltid skyller era fel och brister på andra, ni kan själva aldrig ha fel. Folk börjar tröttna på detta arroganta sätt och reagerar på det.

Anneli sa...

Camillo

Det finns ett litet fel vad gäller Bonniers i din kritik av dem. De är INTE judar nu längre, vissa av dem är kristna och i övrigt är de så upplandade med svenskar o övriga europeer att det enbart är nazister o muslimer som räknar dem som judar.

dark & green sa...

Bara utred om det är sant eller inte! Istället för att anklaga alla för antisemiter.

Johan sa...

Jag är nästan 40, har bott hela mitt liv i Sverige och så vitt jag vet aldrig stött på en enda bekännande jude. Var får alla svenskar sitt judehat från? Kommentarerna på den här sidan svämmar ju över av människor som påstår att de inte är antisemitiska men vars uppenbara aggressioner talar om något annat.

Det skär i hjärtat.

Olbap sa...

Det är Europa och USA:s fullständigt vänstervridna journalistkår som är att skylla: i sin demonisering av Israel, judar - och den ensidiga islamofili som genomsyrar Västerländsk media (ironiskt nog EFTER 9/11...). Det och självhatande judar som Gideon Levy och alla Dror Feilers och Chomskys därute, som gör allt för att bli 'accepterade' och 'älskade' av icke-judar, trots att icke-judar - numera i princip lika med muslimer och Västerländska vänstermänniskor (och en hel del brittiska och skandinaviska f.d. statskyrkomänniskor - uppenbarligen...) - HATAR allt som har med judar att göra. Att Vänstern idag helt övertagit nazismens roll som främsta judehatare borde bli varningsklocka för alla de människor som kämpar mot hat i världen, dagens kryperi för islamisterna från deras sida påminner rätt starkt om europeiska eliters rövslickeri för nazismen på 30talet. Vänstern ger nya kläder åt medeltida antisemitiska legender om judar som offrar ickejudars blod. Vad vacker vår Vänster är idag...Men högern är inte utan kritik: när Lars Wilks höll på så var svensk regering snabb med att ta avstånd från honom med meningen att "detta står för honom, inte oss". Kan det bero på att när muslimer känner sig "kränkta" så brukar folk ha en otrevlig vana att dö i massor? Judarna bryr sig ingen om - de ska ju helst bo i ghetto och vara pittoreska klezmermusiker, och absolut INTE ha en egen stat och militär (trots att muslimer har 40+ stater...). Inte sant? Och vadå yttrandefrihet? Baltfascisten Freivalds stängde ner SDs website på nolltid när det såg ut som att muslimerna skulle starta WW3 över muhammedbilderna. Var är logiken - alla ni kommunister härinne? Var är undvikandet av dubbelmoralen?

Anneli sa...

Olbap!

Vad är skillnaden mellan NSDAP och övriga marxister?

Läs deras program!

Här i Sverige uppfattades de som en slags litet nationella sossar, ända till krigsslutet.

Enda skälet till att de inte klassades som socialister var att en viss fd präststudent från Georgien starkt motsatte sig det under möten med de två övriga sora ledarna. Och antisemitismen flödade o kom att flöda än värre i SSSR o ex.vis Polen under efterkrigstiden.

Läs deras program utöver rasismen, som ju inte enbart drabbade judar.

Att vänstern slåss inbördes är ju ingen ovanlighet.

Dessutom har marxismen judehatet inbyggt i sig via Karl Marx (ytterligen en självhatande jude).

Dessutom på vilket sätt var inte SSSR starkt nationalistiskt, även om det råkade vara ett imperium?

Eller Kuba o Nordkorea?

Amer Al-bayya sa...

POLISEN VILL TA ISRAEL:s KRIGSBROTT. en israelisk politiker;vice premiärminister moshe ya'alon har tackat nej till att besöka storbritannien.anledningen är att ya'alon riskerar gripas för krigsbrott skulle han besöka landet.för någon vecka sedan prövades huruvida israels försvarsminister ehud barak skulle kunna gripas i storbritannien,men då bedömde en brittisk domstol att denne hade diplomatisk immunitet.det ya'alon misstänks för är delaktighet i misstänkta krigsbrott då denne fungerade som öb 2002 vid det tillfälle idf beslutade sig för att slå ut hamas-ledaren salah shehadeh i sitt hem med en ettonsbomb.visserligen dog shehadeh men det gjorde även fru och dotter samt ett drygt dussin barn i området.ytterligare ett drygt hundratal människor skadades och intilliggande hus råkade ut för omfattande skador.

ya'alon är dock inte den ende inom idf som råkat bli föremål för juridisk undersökning.såväl flygvapnets dåvarande chef dan halutz,som giora eiland,michael herzog,avi dichter och doron almog har misstänkts för delaktighet i brott.doron almog fruktar sedan tidigare brittiskt rättssystem så mycket att han 2005 inte vågade lämna sitt flygplan på heathrows flygplats.
http://www.news.com.au/perthnow/story/0,21598,24983196- 5012756,00.html
http://www.guardian.co.uk/world/2009/oct/05/israeli-min ister-moshe-yaalon-visit

Amer Al-bayya sa...

Amnesty:Situationen i
Palestina mycket svår
Amnesty International har under en veckas tid besökt Israel och de ockuperade palestinska områdena. I ett öppet brev uppmanar man EU:s medlemsstater att ta ansvar och agera i konflikten.
Amnestys internationella generalsekreterare, Irene Khan, ledde en delegation som mötte såväl israeliska som palestinska ledare och representanter för det civila samhället. I ett öppet brev ställt till ledarna för EU:s medlemsstater tecknar människorättsorganisationen en mycket pessimistisk bild av den nuvarande situationen; antalet dödade palestinier har ökat de senaste månaderna och den ekonomiska situationen i de ockuperade områdena är ”mycket allvarlig och större delen av befolkningen lever i svår fattigdom”. Amnesty menar att den begränsade rörelsefriheten, utbredningen av israeliska bosättningar och den mur som har byggts på ockuperat område stryper den lokala palestinska ekonomin.
Man skriver att våldet är en grogrund till hårdnande attityder på båda sidor. I brevet uppmanar Amnesty bland annat att EU :
Tillsätter en internationell mekanism för att övervaka de mänskliga rättigheterna i området .
Avkräver ansvar och verkar för att personer som begått människorättsbrott ställs inför rätta.
Upphör med all försäljning eller överföring av vapen så länge som garantier inte kan ges att dessa inte används för att begå brott mot mänskliga rättigheter eller humanitär rätt.
Läs brevet i sin helhet
Olle Eriksson