måndag 3 augusti 2009

Vad hände egentligen med det Iranska flygplanet?

För ungefär två veckor sedan rapporterades i media i ett flertal länder att ett iranskt trafikflygplan av typ Tupolev hade störtat i norra Iran. Samtliga passagerare och hela besättningen omkom i olyckan.

Sen hörde man inte något om saken. I och för sig inte så underligt då det pga att alla ombordvarande omkommit inte behövde ordnas eftersökningar efter överlevande. Dessutom, inte så trevligt men trotts allt sant. Inrikes flygningar i länder tillhörande tredje världen och dessutom med ett erkänt osäkert plan av typ Tupolev är knappast "breaking news" mer än en gång i västmedia.


Men det fanns kanske en helt annan orsak till tystnaden. Hade de iranska myndigheterna med flit tystat ner historien? I Yediot Achronot´s pappersupplaga från den 2 augusti citeras uppgifter från den Italienska tidningen Correri Della Serra att det inte var frågan om en "vanlig" flygolycka utan att katastrofen orsakats av en explosion i planets last.
Ytterligare meddelade den italienska tidningen att planets last inte enbart utgjordes av passagerarnas privata bagage utan även ett antal stora plåtlådor innehållande iranska vapen avsedda för Hizbolla. En av dessa lådor hade exploderat.

Källor från personer med kontakter inom underrättelse organisationer påpekar enligt författaren av den italienska artikeln, Guido Olympio att på grund av attackerna mot de iranska vapen transporterna via röda havet - Egypten - Sinai har iranierna öppnat en ny smuggel led för vapen avsedda för Hizbolla, nämligen med flyg från Iran till Armenien och därifrån via Turkiet och Syrien vidare till Hizbolla i Libanon. Enligt den italienska tidningen hade iranierna tidigare skickat vapnen direkt med marktransporter genom Turkiet men de turkiska myndigheterna hade stoppat detta.


Den italienska tidningen tillägger också att Hizbolla är helt medvetet om att dessa vapentransporter är totalt förbjudna enligt FN´s säkerhetsråds resolution 1701 vilken kom till för att få slut på det andra Libanon kriget sommaren 2006.


Tidningen tillägger dessutom att en av det iranska revolutionära gardets högre befälhavare som hade som uppgift att övervaka vapen smugglingarna till Hizbolla, var bland passagerarna på planet.


Det är inte lätt att med säkerhet avgöra om den italienska tidningens uppgifter är sanningsenliga, men en indikation i den riktningen kan finnas i uppgiften att bland de grupper av räddnings- och röjnings manskap som de iranska myndigheterna sände till platsen fanns ingenjörstrupper utbildade i röjning av ammunition som ej exploderat.


Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

DN
DN2
DN3
SvD
SvD2
Sydsvenskan
Sydsvenskan2
Dagen
Barrometern
VG
DB

Bloggar
Bloggnamnet länkar till bloggen ifråga. Titeln på specifik bloggpost länkar till den specifika bloggposten.
De listade bloggarna är enligt min mening intressanta. Detta betyder inte att jag alltid håller med om vad som skrivs i dem.
FIM Tvåstatslösningen
Ilya Meyer
Meningen med livet
MXp Pride, Queermarxister, Normlöshet och 'Andlig klarsyn'

I Gilboas svala skugga Turistanarkisten
Al HaMatzav
Nordkorea idag är Iran i morgon
Jihad i Malmö
Talibanerna går till attack i Nigeria
Rabnor tycker och tänker
Ja må han leva
Danofsky for President
En riktig midsommarKrantz
Mina tankar Aftonbladet och de dubbla måttstockar del 234
Svensk Historia Växthussyndromet
Pophöger Palestinavän viftar bort antisemitism
Wisemans Wisdoms Tyskland på offensiven
Gudmundson Fighters + Lovers till attack
Dick Erixon New York polis Rasprofilering också mot vita
Gulan Avci Omvänd rasism inom vänstern
Fredrik Axelsson Om det vi inte får läsa om här hemma


4 kommentarer:

paris sa...

Nån som gillade inte vapen transport till Hamas&Hizbollah, sprängde den i luften!

Arieh Fürth sa...

Svar till Paris

Frågan är bara vem

Arieh

Anonym sa...

Du skrev: "..ingenjörstrupper utbildade i röjning av icke exploaterad ammunition."
Det heter väl oexploderad ammunition?
Exploatera är väl sånt västerlänningar blir anklagade för att göra med 3:e världens länder, kapitalister av arbetare etc.

Salle

Arieh Fürth sa...

Tack Salle

Arieh