onsdag 26 augusti 2009

Tankar i början av natten

För ett par timmar sedan blev jag uppringd av en sympatisk ung man som är gift med en kusin till min yngsta dotter.Eftersom han är doktorand i fysik så är han mån om exakthet.Han hade fått en översättning till hebreiska av Boströms artikel, hade läst den och frågade mig varför jag var så upprörd av artikeln. Enligt honom var det väl inte något speciellt att vara upprörd över. Det var ju bara en dåligt skriven anti judisk anti israelisk artikel.Om det fanns något att vara upprörd över så var det ju närmast att den förolämpade den israeliska armen. Det sista är i och för sig en riktig iakttagelse.Min första reaktion var att det kanske var en Google översättning och i sådana kan det ju slinka in en hel del fel och oklarheter. Han mailade över artikeln, jag satte mig och läste den med den svenska original texten bredvid.Det var en bra översättning Det märktes att översättaren hade hebreiska som modersmål eller att han åtminstone vuxit upp från tidig ålder i en hebreisk språkmiljö. Mot slutet av artikel hade jag en känsla av att något inte stämde Det kändes liksom att det inte var samma artikel som jag läst på svenska.När jag satt och läste artikeln på hebreiska i den hebreiska språk- och kulturvärld jag lever i var det en annorlunda artikel som inte hamrade fram budskapet som jag fått då jag läste den med Aftonbladets logo längst upp på sidan.Artikelutskriften på hebreiska var sliten ur sin organiska miljö.Artikeln i sig är inget speciellt men då den finns i Aftonbladet med denna tidnings ytterst tvivelaktiga inställning till judar, det judiska och Israel. Då man antar att Åsa Lindeborg, som ju inte är känd för sin philosemitiska inställning. måste ha godkänt dess publicering. Samt när Aftonbladets chefsredaktör försvarar dess publicering så uppfattar man klart och tydligt artikeln på det avsedda sättet, Dvs som en modern variant av det klassiska medeltida och sedan Tsarryska blood libel angreppet. Istället för blod till Matza, organ tagna från av israeliska armeen mördade palestinska ungdomar Sålda i USA efter förmedling av rabbiner i New Jersey.En annan tanke som jag måste dela med de historiskt kunniga av mina läsare. När ni förundras över Israels utrikesminister Avigdor "Yvett" Lieberman och hans många gånger svårfattbara uttalanden, glöm inte att han är född och uppvuxen i Kishinev, Moldova.


De judiska historiska skräckminnen som sådana personer får i sig tillsammans med modersmjölken formar liksom deras världsuppfattning.-------------------------Den ursprungliga avsikten med den här artikeln var att den skulle handla om Afghanistan efter valet, ledarskaps krisen i Taliban-Pakistan eller om något verkligt och inte om en psevdo kris mellan Israel och Sverige. Förhoppningsfullt blir det så nästa gång.
Kort sagt, allting måste sättas in i sin verkliga miljö.Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

Knuff

Knuff

DN
DN2
DN3
DN4
DN5
DN6
SvD
SvD2
SvD3
SvD4
SvD5
SvD6
SvD7
SvD8
Sydsvenskan
Dagen
Dagen2
Dagen3
Dagen4
Barometern
Btl
Vg
DB


Bloggar
Bloggnamnet länkar till bloggen ifråga. Titeln på specifik bloggpost länkar till den specifika bloggposten.
De listade bloggarna är enligt min mening intressanta. Detta betyder inte att jag alltid håller med om vad som skrivs i dem.
FIM DNs Chefsredaktör, Regeringen får visst kritisera artiklar
Ilya Meyer
Aftonbladets defence begins to crumble
MXp Aftonbladet: Israel och IDF skjuter palestinier för organen
Sapere Aude! Reinfeldt tiger men vad säger Mahmud Abbas

I Gilboas svala skugga Ein Mensh
Al HaMatzav
Lögnhalsen Donald Boström fabulerar i Aftonbladet
Jihad i Malmö
Fler muslimer ett hot mot Sveriges judar
Rabnor tycker och tänker
Fundering om att flytta
Danofsky for President
En riktig midsommarKrantz
Mina tankar Aftonbladet tar på sig den bruna uniformen
Svensk Historia Bojkotta Aftonbladet
Pophöger Palestinska familjen Vi sa inte att organen var stulna
Wisemans Wisdoms Mer pengar som bränner i fickan
Gudmundson Mer om Hur mycket mångfald tål demokratin?
Dick Erixon Journalistförbundet uppläxat av JK
Gulan Avci Rosengårdsborna har fått nog
Fredrik Axelsson Dags att tänka om

5 kommentarer:

Kraxpelax sa...

http://newsmill.se/artikel/2009/08/26/det-varas-oratten

- Peter Ingestad, Solna

Olbap sa...

No worries käre Arieh, i takt med Europas islamisering så kommer fler att fatta, förhoppningsvis. Återigen så tackar jag för en otroligt bra och saklig blogg!

Patrik Tikkanen sa...

Så utomordentligt härligt att ha en hederlig SVENSK blogg - skriven i Israel! Jag håller med föregående skribent - saklighet finns det gott om här.

Tack för ditt fina arbete du gör framför din dator.

Olbap sa...

Och här är mina egna reflektioner:
Det är Europa och USA:s fullständigt vänstervridna journalistkår som är att skylla: i sin demonisering av Israel, judar - och den ensidiga islamofili som genomsyrar Västerländsk media (ironiskt nog EFTER 9/11...). Det och självhatande judar som Gideon Levy och alla Dror Feilers och Chomskys därute, som gör allt för att bli 'accepterade' och 'älskade' av icke-judar, trots att icke-judar - numera i princip lika med muslimer och Västerländska vänstermänniskor (och en hel del brittiska och skandinaviska f.d. statskyrkomänniskor - uppenbarligen...) - HATAR allt som har med judar att göra. Att Vänstern idag helt övertagit nazismens roll som främsta judehatare borde bli varningsklocka för alla de människor som kämpar mot hat i världen, dagens kryperi för islamisterna från deras sida påminner rätt starkt om europeiska eliters rövslickeri för nazismen på 30talet. Vänstern ger nya kläder åt medeltida antisemitiska legender om judar som offrar ickejudars blod. Vad vacker vår Vänster är idag...Men högern är inte utan kritik: när Lars Wilks höll på så var svensk regering snabb med att ta avstånd från honom med meningen att "detta står för honom, inte oss". Kan det bero på att när muslimer känner sig "kränkta" så brukar folk ha en otrevlig vana att dö i massor? Judarna bryr sig ingen om - de ska ju helst bo i ghetto och vara pittoreska klezmermusiker, och absolut INTE ha en egen stat och militär (trots att muslimer har 40+ stater...). Inte sant? Och vadå yttrandefrihet? Baltfascisten Freivalds stängde ner SDs website på nolltid när det såg ut som att muslimerna skulle starta WW3 över muhammedbilderna. Var är logiken? Var är undvikandet av dubbelmoralen?

Tobias sa...

Hej! Apropå din kommentar om Liberman och de skräckfyllda historiska minnen du menar kan ligga bakom hans utspel: reagerar han lika starkt mot den antisemitism som finns i Ryssland? Han gjorde väl ett officiellt besök där rätt nyligen. Det skulle väl nog att kräva en hel del fördömanden av Putin & Co. Även av Lukasjenkoregimen, som jag vill minnas att han besökte under samma resa.