lördag 29 november 2008

Indiens "nine eleven". Hälsningar från Al Qaeda

Även om det finns en del detaljer i Mumbaiattacken som talar emot att Al Qaeda ligger bakom en av de största och strategiskt såväl som taktiskt sett komplicerade terrorattackerna under det senaste årtiondet kan man på goda grunder fråga sig om de olika islamska terrorgrupperna i Indien skulle kunnat utföra den på egen hand utan hjälp från Al Qaeda.

En nästan okänd grupp med namnet Deccan Mujahideen förklarade sig vara ansvarig för de tio olika attackerna i Mumbai under de senaste 48 timmarna. Det förefaller troligare att det är en av de tre mer kända jihadiska terrorgrupperna i Indien som avvänder sig av Deecan Mujahadeen som front.

Är det "Indiens islamska studentrörelse" som är en hätsk motståndare till Indiens sekulära hindiska regering eller "Lashkar a-Tayab" (army of belevers) som grundades 1989 av det Pakistanska underättelseväsendet ISI, en islamsk pakistansk-afghansk-kashmirisk organisation eller "Chizbul" som liksom den förra kämpar för Kashmirs frihet från Indien. Frågan är bara vilken av dem?


De Indiska säkerhetorganen anser att det rör sig om Lashkar a-Tayab. De baserar sin uppfattning på uppgifter som de fått av tillfångatagna terrorister som deltagit i Mumbai raiden.
Enligt dessa källor bestod terroriststyrkan av mellan 60 till 70 man som kom till Mumbai i båt från Pakistan. Lashkar a-Tayab har som huvudmål att försvaga Indien genom att bl.a slå mot dess ekonomi och dess sköra etniska mångkulturella samhälle samt att uppvigla Indiens 150 milioner stora islamska minoritet. Den försöker få slut på vad den ser som Indiens ockupation av Kashmir. Dess ideologiska plattform kombinerar den internationella jehadrörelsens idéer med ett brinnande hat mot Indien. Gruppen har redan tidigare haft goda kontakter med Osama bin Laden och dess medlemmar har tränat i Al Qaeda läger i Afghanistan.

Det är ingen tvekan om att CIA, MI6 och Mossad bör undersöka hur det kommer sig att de inte fick upp spåren på aktionen. Det är ju uppenbart att ett stort antal personer måste ha varit insatta åtminstånde delvis i hemligheten. Hela västvärlden bör se ytterst allvarlig på den smäll som världens största demokrati har fått av den Globala Jehadrörelsen.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

DN


SvD3

Sydsvenskan


VG

DB

SvD2

Dagen

2 kommentarer:

Anonym sa...

Indias 9/11? Jeg ville minne deg om at det har vært terroraksjoner i India før, som har drept flere mennesker. Den eneste grunnen til at det får ett slikt tilnavn er at denne gangen ble noen få hvite vestlige turister drept.

Anonym sa...

Muslimene var dyktige til å planlegge og gjennomføre aksjonen.
De hadde sikkert beregnet en strålende martyrdød, hvilket de også fikk.
Men: Jeg er ikke muslim, så jeg har vanskeligheter med å forstå deres bokstavtro religionsutøvelse, der de mange riter og foranordninger skal følges.
Tips til hinduene eller andre, som ønsker å hevne angrepet i Mumbai.
Planlegg og utfør en enda bedre terroraksjon, på et muslimsk område i for eks. London, Paris, Lahore eller Kabul.
Gjør hevnen i tifold, slik at store mengder muslimer blir drept.
P.S Dere som utfører dåden, husk å komme dere vekk fra området fort som f... før dere blir drept av illsinte muslimer eller lokalt politi D.S