lördag 1 november 2008

Amerikanska offensiven mot Al Qaeda i Pakistan rullar vidare.

Den nya amerikanska politiken mot Al Qaeda i Pakistan rullar vidare. I dag var det den 20e attacken sen början av september månad 2008. Dagens offer var Al Qaedas informations chef Abu Jihad al-Masri. Han föll offer för en raketattack från ett obemannat lätt flygplan troligtvis av typ "Predator" när han färdades i en bil tillsammans med två vapenbröder (som också dödades) i Norra Waziristan på gränsen till Pakistan.
Den nya politiken att inte ge Al Qaida fristad ens när de befinner sig utanför Irak och Afghanistan i Syrien eller Pakistan beslöts på högsta nivå i Washington under sensommaren. Beslutet som togs pga att man på goda grunder ansåg att myndigheterna i Syrien och Pakistan inte ingrep mot dessa terrorister då de vistades i dessa länder.

Beslutet innebar dessutom att beslut om attack fick fattas av befälhavaren av det amerikanska centralkommandot (CENTCOM). Detta innebar en ytterst viktig tidsbesparing från det ögonblick man fick underrättelse uppgifterna
om en eftersökt terrorists geografiska befintlighet tills man kunde komma i läge att avfyra raketerna.

Al-Mazri var född och uppvuxen i Egypten. Han hade tidigare varit verksam med Iran som bas men antingen år 2005 eller 2006 förlade han sin aktivitet till de Pakistanska stamområdena vid den afghanska gränsen.
De amerikanska myndigheterna hade utlyst en belöning på 1m. US$ på hans huvud.

Frånsett ett antal höga Al Qaeda ledare så har dessutom inte så få terrorister av lägre rang förpassats till det islamska paradiset genom dessa attacker. Några timmar efter attacken på Al-Mazri anföll ett obemannat plan en byggnad i Södra Waziristan med resulterade i 12 döda och 30 sårade terrorister.


Man frågar sig om den amerikanska politiken som visat sig mycket effektiv och svårt skadat Al Qaeda kommer att fortsätta efter den 20 januari 2009. Min gissning är ja, och detta även om Obama som väntat vinner valet.

HD2


Sydsvenskan

SvD

Läs även andra bloggares åsikter om , ,
,

Inga kommentarer: