söndag 24 augusti 2008

"Blockadbrytare"

Man kan både vara nöjd och glatt överaskad över att de israeliska myndigheterna var både kloka nog och hade nog med mod att ta chansen med att fatta ett beslut som var allt annat än vad de normalt skulle ha gjort.

Hamasledningen i Gaza räknade med hyfsad sannolikhet med att två båtlaster med åtminstånde delvis blåögda s.k. "fredsaktivister" skulle stoppas av den israeliska flottans patrullbåtar när de försökte ta sig fram till Gazaremsan sjövägen. Uträkningen från hamasledningen var att försöket att stoppa de två båtarna skulle föra med sig sådana för Israel pr-mässigt ytterst skadliga scener som sedan genom välvilligt bistånd av världens både eter- och tryckta media snabbt skulle distribueras runt klotet. En snyggt uträknat provokation.


Men vad hände? Ingeting. Eller för att citera en israelisk källa: "Dom ville huvudstupa rusa rakt in i väggen, därför flyttade vi på väggen." Och då fick de församlade representanterna för väldens media ge sig i väg med svansen mellan benen utan alla de bilder man önskat sig om slagsmål mellan israeliska flottister och "fredsaktivister". Aktionen väckte ingen som helst uppståndelse och om det rapporterades om den var det långt inne på innesidorna. Målet med aktionen var att "Bryta blockaden av Gazaremsan".

Vilken blockad? Tiotals långtradare levererar mer eller mindre varje dag allt vad gazaborna behöver.
Det är ingen brist på pengar i Gaza, Iran överför hundratals millioner i hårdvaluta. De israeliska bankerna överför stora belopp i israeliska shekel. Det existerar ännu inte någon medicin som medicinalmyndigheterna i Gaza velat få och som Israel förnekat dem. De mekaniska verkstäderna jobbar för fullt med att tillverka än mer kassamraketer då Israel levererar olja för att möjliggöra kraftverkens elproduktion vilken i sin tur möjliggör verkstädernas drift. Enkelt uttryckt det rör sig om den hittills underligaste blockaden i historien om nationella konflikter.

Israel vill att gränsövergångarna skall vara öppna, Hamas utför terrordåd för att se till att de hålls stängda. Men det intresserar ju inte "fredsaktivisterna" eller som en israelisk journalist kallade dem "antifredsterrorister".
Glöm bara inte att även om de den här gången inte lyckades med att sprida sin lögnaktiga propaganda så är kriget inte vunnit än. Även om de förlorade detta slag är det långt till till slutet av kampen.

Inga kommentarer: