tisdag 12 augusti 2008

Olmerts delförslag till uppgörelse med den palestinska myndigheten

I tidningen HaAretz publicerades i dag,120808, grundlinjerna i Israels "principiella" men dock detaljerade förslag i frågan om gränser, säkerhetsfrågor och flyktingfrågan. Ingen tvekan om att förslagen mer eller mindre utgör Israels slutförslag i dessa frågor under de nu pågående förhandlingarna mellan Israel och den palestinska myndigheten.

Det bör dock observeras att frågan om Jerusalem skjutits på framtiden samt att ett slutgiltigt genomförande av förslagen kräver att den Palestinska myndigheten återtar den politiska och militära makten från Hamas i Gazaremsan.

I frågan om gränser så stipulerar förslaget att 7.5 procent av Västbanken tillförs Israel medan den palestinska myndigheten kompenseras med 5.5 procent. Orsaken till att palestinierna inte får samma yta som Israel får, beror på att utöver de 5.5 procenten, palestinierna även får rätten till fri och okontrollerad reserätt mellan Västbanken och Gazaremsan. Även om transportvägen kommer att gå över israeliskt område så anser man från israelisk sida att palestinierna får en exterritoriell rättighet på israeliskt territorium.

De territorier som tilldelas Israel inbegriper de stora bosättningsblocken och kommer att i största utsträckning gå efter säkerhetsstängslets (reviderade) sträckning. D.v.s. Maale Adomim, Gush Etzion, området till och runt Ariel samt ytterligare vissa områden som ligger väster om det speciella säkerhetsstängslet runt Jerusalem tillfaller Israel. Palestinierna erhåller områden i anknytning till Gazaremsan.

Förslaget stipulerar att den framtida palestinska staten skall vara demilitariserad. D.v.s. utan arme och med enbart interna säkerhetsstyrkor.

När det gäller palestinaflyktinarnas rätt att återvända så stipuleras att denna rätt enbart, med undantag av enstaka familjeåterföreningsfall, gäller till den palestinska statens område.

Intill denna punkt bygger inlägget på vad som publiserats i HaAretz (hebreiska nätupplagan) den 12 augusti 2008.

Personlig kommentar. Om det i slutändan kommer att gå att få ett avtal enligt dessa linjer så får vi trotts allt vara ganska nöjda. Men hur tror den israeliska förhandlingsdelegationen att den palestinska myndigheten kan komma att ta makten i Gaza?

4 kommentarer:

Anonym sa...

Återstår att se hur det gårn Nu lär ju de palestinska förhandlarna redan ha sagt nej till förslaget eftersom dom vill ha en sammanhängande palestinska stat. Och det är ju självklart att detta inte är ett israeliskt förslag som inbjuder till en långsiktig lösning. Frågan är ju om Israel vill ha en långsiktig fred eller fortsatt konflikt. Detta förslag viar inte på en genuin fredsvilja. Ett seriöst förslag innebär givetvis att dom folkrättsvidriga bosättningskomplexen utryms och t ex ges som kompensation för fördrivna palestinier.

Arieh Fürth sa...

Det är kul med komentarer men jag komenterar av prinip inte anonyma inlägg.

Anonym sa...

Kan tänka mig att detrta förslag faller bosättarna på läppen...Också lite kul med nyspråket att kalla muren för "säkerhetsstängsel"..Vi som varit med några år minns ju att Berlinermuren kallades för "skyddsvall"....Återstår att se om den israeliska muren står längre än den Östtyska....

Patrik på svenska - Tintti på finska sa...

Skippa snacket. Urlöjligt att fastna på ordval - i stället för att kommentera hela sakfrågan.
Jag ser förslaget som riktigt vettigt, då det egentligen inte går att finna någon bra lösning för Västbanken. Tänk dig bara hur det skulle gå om man skulle beskjuta Israel med raketer - så som man gör från Gaza... Ni som besökt Västbanken vet vad jag menar.