tisdag 26 augusti 2008

Instabilt Pakistan - Fara att Al Qaida får bomben

Bara en vecka efter att Pakistans president, Musharraff, avgått kastades landet åter in i en allvarlig politisk kris. Allvarlig inte enbart för Pakistan utan för hela världen, självklart Israel men även Sverige.

Krisen uppstod genom att den koalition som bildats efter parlamentsvalet sprack över frågan om dess kandidat till presidentposten vid valet den 6 september.
Orsakerna till splittringen är mer eller mindre inre pakistanska angelägenheter men ett politiskt kaos i Pakistan gynnar Taliban styrkorna och dessas allierade Al Qaida. Taliban förnekar inte att det låg bakom en rad blodiga terrordåd i Pakistan under de senaste veckorna som lämnade efter sig ett stort antal dödsoffer bland civila pakistaner som medlemmar i de pakistanska säkerhetsstyrkorna.

Det perspektiv som en stor del av världens underrättelse- och säkerhetstjänster i dagarna sysslar med är faran av att Taliban och dess allierade Al Qaida skall kunna lägga vantarna på någon eller några av Pakistans nukleära vapen.
In det här fallet rör det sig inte om tekniken att framställa dessa vapen, något som den pakistanska bombens fader, Abed el-Kader Chan, redan tidigare sålt, utan helt färdiga bomber.

En busstat eller en terrororganisation behöver inte ens detonera en nukleär laddning utan det räcker med att utpressninghota. Upplysningsvis kan nämnas att en laddning av den styrka som detonerades över Hiroshima får i dag plats i enmindre resväska. I bästa fall kommer vi snart att längta tillbaka till de nuvarande säkerhetskontrollerna på våra flygfällt.

Inga kommentarer: