lördag 30 augusti 2008

1. Livslängd i Gaza. 2. På vägen mot kalla kriget 2.

Två småsnuttar som inte är helt ointressanta.

Livslängden i Gaza remsan jämfört med livslängden i Glasgow.
Inför fyllnadvalet den 24 juli i en av valkretsarna i Glasgow påstod en av ledaren för det skottska nationella partiet att medellivslängden för män i Glasgow, och då speciellt i dess fattigare delar var lägre än medellivslängden i Gazaremsan. 71.01 år i Gazaremsan gentemot 70.5 i Glasgow i helhet och 69.3 i Glasgows fattigare områden.

Om nu någon trott att detta var ett utslag av illvillig zionistisk propaganda så blev detta snabbt vederlagt av den välrenomerade brittiska TV-kanalen "Cannel 4" som bekräftade uppgifterna på sin sait
http://www.channel4.com/news/articles/society/health/factcheck+glasgow+worse+than+gaza/2320267 den 7 juli 2008.
Detta kunde ju knappast glädja alla de brittiska människorätts kämpar som i alla väder gör allt för att ofta med tvivelaktiga uttalanden svärta ned den Israeliska staten och dess befolkning.

Som en liten upplysning kan nämnas att när Israel 1967 ockuperade Gazaremsan så var medellivslängden i Gazaremsan 48 år. Det är ju ganska intressant att 41 år senare den ökat med 23 år. Det säger ju en hel del om den "omänskliga israeliska ockupationen"! Jag antar att ingen vill påstå att denna ökning skett under de tre åren sedan 2005 då Israel avslutade sin ockupation av remsan.


På vägen mot kalla kriget 2
I fredagens Israeliska tidningar kan man inhämta två nyheter som har hänger i hop med efterspelet till sommarens krig mellan Georgien och Ryssland.

Ryssland har utfört ett lyckat prov med en ny ballistisk raket med en räckvidd på 10.000 km och kan utrustas med en kärnstridsspets på 500 kiloton. Raketen uppges vara en vidareutväckling av en tidigare modell som gick under namnet "Tupol". Enligt befälhavaren för de ryska strategiska raketstyrkorna kommer Ryssland att till detta års slut kunna installera 11 batterier av denna rakettyp.

Om provskjutningen av raketen direkt hängde ihop med avtalet mellan USA och Polen om installering av anti ballistiska raketbatterier i Polen eller om det enbart kan ses som ett utslag av de ökande spänningarna mellan Ryssland och USA är i och för sig ointressant. Helt klart är att de är en del av den allt mer negativa utvecklingen på det internationella planet efter sommarens krig.

Samtidigt med den ryska provskjutningen hotade den franske utrikesministern Ryssland med ekonomiska sanktioner från EUs sida om Ryssland inte uppfyller vapenstilleståndsavtalet i sommarens krig i enlighet med EUs tolkning av detta avtal. En smula blåögd demonstration av "mjuk styrka" gentemot provskjutningar av ballistiska raketer. Den ryske utrikesministerns kommenter till den franske ministerns förslag var att det var en sjuklig fantasi. Man kan dessutom fråga sig hur EU som importerar 25% av sitt olje- och gasbehov från Ryssland skall kunna upprätthålla effektiva sanktioner mot Ryssland.

Inga kommentarer: