måndag 4 augusti 2008

Varför denna tystnad?

Inte ett ord om vad som hänt brigadgeneral Machmud Suliman i syriska och övriga arabiska nyhetsmedia. Dessa media som inte missar något. Alltfrån Barak Obamas chanser i det amerikanska presidentvalet till att inom några minuter vara på platsen för ett blodigt terrordåd i Jerusalem. Machmud Suliman var dock en av president Assads närmaste rådgivare. Han hittades för ett antal dagar sedan död i på ett strandhotell i kuststaden Tartus som är belägen i norra Syrien. Han hade skjutits genom huvudet, enligt rykten av en eller flera prickskyttar som utfört dådet från någon typ av farkost som befunnit sig mitt emot hotellet. Begravningen skedde innan veckoslutet. Enligt uppgifter var chefen för den syriska underrättelsetjänsten närvarande vid ceremonin Dennes närvaro pekar på Sulimans centrala ställning inom det syriska ledarskapet. Suliman var en av dessa, speciellt i diktatoriska staters ledning, utåt nästan okända och osynliga toppfunktionärer. Bland hans arbetsuppgifter kan nämnas förbindelseman mellan president Assad och militärledningen, men han antogs också ha arbetsuppgifter som ansvarig för "förbindelserna" med Libanon inklusive Hizbolla. Sulimans kontakman i Libanon, intill denne för ett antal månader sprängdes i luften, var ingen mindre än Imad Mugniyah. Då han ansvarade får kontakterna med Libanon kan man ju fråga sig om och hur han var inblandad i mordet på den libanesiske premiärministern Harrari. Det syriska kärnkrafts-vapen programmet låg även det inom hans ansvarsområde. Detta innebör ju att han var ansvarig för den, enligt icke israeliska källor, av israel i september 2007 bombade kärnreaktorn i norra Syrien.

Ryktena om att
Suliman blivit skjuten av en eller flera prickskyttar från någon typ av farkost förefaller en smula osannolik. Att utöva och lyckas med prickskytte från en så ostabil plattform som en mindre farkost förefaller knappast realistiskt. Desutom finns även rykten att Sulimans lik hade av "okända män" transporterats till hotellet och placerats i ett rum som vätte mot havet. Varför kan man ju fråga sig. Kanske för att försöka stärka tesen att Israel låg bakom attentatet. Men då inställer sig ju genast frågan, vilket intresse skulle Israel ha av Sulimans bortgång? Troligtvis inte så få, men det finns ett mycket starkt skäl mot en Israelisk aktion i detta fall. Då president Assad knappast skull kunna, om han blivit övertygad om Israels inblandning i mordet, återigen hålla tyst. En officiell anklagelse från Syriens sida om Israelisk inblandning i mordet skulle mer eller mindre omöjliggöra fortsättningen av de, sedan några månader pågående, indirekta "fredsförhandlingarna" mellan Syrien och Israel. Assad har aldrig utpekad Israel som ansvarig för bombningen av kärnreaktorn i september 2007. Han har heller inte beskyllt Israel för sprängningen av Imad Mugniyah trotts envisa rykten att Israel trotts allt var åtminstånde delansvarig. Om Assad var övertygad om att Israel låg bakom Sulimans hädanfärd så skulle det vara mer eller mindre omöjligt för honom att överseende med dessa israeliska aktioner inte enbart på syriskt område utan också i ett av fallen även i Damaskus centrum. Han skulle inte ha någon möjlighet att fortsätta "fredssamtalen" med med Israel. Med tanke på att dessa samtal är en ytterst viktig del av den israeliska utrikespolitiken verkar det ju inte logiskt att man rakt upp och ned skulle omintetgöra dem från Israelisk sida.

Det cirkulerar även andra teorier vem eller vilka som ligger bakom dådet.
T. ex. har framförts att det kan vara ett utslag av maktkamp inom den Alawitiska styrande etniska gruppen. Eller att det är en hämndaktion från sunnimuselmanska grupper som ville hämnas det yttersta blodiga sätt på vilket ett fängelse uppror-upplopp av politiska fångar (sunnimuselmaner) slogs ned för ett antal månader sedan.

Men som sagt, totaltystnad.
Assad gjorde blixtbesök hos sina meningsfränder (?) i Iran och därefter reste han tillsammans med fru på arbetssemester i Turkiet. Tydligen helt oberörd av att i hans land kärnreaktorer bombas, ledande terrorister sprängs i luften i Damaskus centrum samt att en av hans absolut närmaste rådgivare skjuts ned under oförklarliga omständigheter.

Kommer vi någonsin få veta vad som pågår i Syrien?

Inga kommentarer: