torsdag 7 augusti 2008

Ralph Klein 1931 - 2008

När man sysslar med att skriva om Mellanöstern och relaterade ämnesområden är det så lätt att glömma bort att det i Israel tur nog finns fullt upp med människor som inte sysslar med politik, strategiska analyser osv, utan som var och en på sitt sätt drar sitt strå till det Israeliska samhällets upp och utbyggnad.

En av dem som inte bara varit verksam inom utbyggandet av den israeliska sporten utan även inom den gren, basketboll, som han var verksam i fört fram den till en stark och erkänd plats internationellt var den i dagarna bortgångne Ralph Klein.
I ingen sportgren har Israel nått sådana internationella framgångar som i basketboll. Fyra gånger har Makkabi Tel Aviv blivit Europamästare för klubblag. Ralph Klein var som coach för Makkabi Tel Aviv den som byggde upp det klassiska makkabi laget som 1977 i finalen besegrade moskva laget CSK.

Det är nog få Israeler, sportintresserade eller ej, som om de levde här i landet på våren 1977, inte kommer i håg yran och stoltheten vid segern. Det var Israels första stora internationella idrottsframgång. Makkabi Tel Aviv har sedan 1977 blivit europamästare ytterligare 3 gånger, och ett flertal gånger kommit till final och semifinal. Ralph Klein har sedan ett flertal år lämnat det aktiva arbetet inom föreningen men utan hans insatser är det ytterst tveksamt om Makkabi skulle uppnått sina senare framgångar. Han betraktade själv sitt arbete inom och med klubben som en zionistisk gärning.

Ralph Klein föddes i Tyskland. Familjen emigrerade efter Hitlers makttilträde till Ungern där de var bosatta i Budapest. Efter att ha räddats genom Raul Wallenbergs insatser flyttade han till Israel.

Inga kommentarer: