onsdag 17 september 2008

Vad hände med Hisham al-Levadani?

Det verkar som det blir mer och mer farligt för personer sysselsatta med terror och/eller inside politik i Syrien. Först sprängs en hög Hizbolla ledare i luften, sen skjuts en president Assad närstående general och nu rycktas det om att en av Khaled Mashals (Hamas politiska ledare) närmaste män blev mördad för ett antal dar sen.

Uppgiften spreds ursprungligen av en syrisk oppositionell exilgrupp med säte i Washington D.C. .

I uttalandet från gruppen, "Det Syriska Reformpartiet" sägs det att den mördade, Hisham al-Levadani, den 11 september blev av sina kidnappare utdragen ur sin bil i staden Chomas och sedan ivägtransporterad till okänd plats där han blev skjuten till döds.

Enligt en talesman för den ovan nämnda syriska exilorganisationen så är den ansvarige för dådet, Mohamed Nasif Chir, en ledande medlem i den syriska säkerhetstjänsten och anses stå den Syriske Presidenten Bashir Assad nära.

Det är inte otroligt, om nu dådet verkligen ägt rum, att avsikten med det var att varna Khaled Mashal och kretsarna runt honom för att odla alltför nära förbindelser med representanter för det iranska revolutionära gardet. Det är känt att inom det syriska ledarskapet finns en öppen konflikt i frågan om hur det svåra ekonomiska läget i landet bäst kan hjälpas upp - med förnyade kontakter med västländer eller om det är bättre att satsa på Iran.

Uppgifterna om mordet avfärdas av Khaled Mashals politiska byrå samt även av andra palestinska kretsar i Damaskus.

Som vanligt i sådana här frågor har det inte publicerats något officiellt Syriskt uttalande i frågan.

Man kan dock fråga sig, om det nu inte är sant, varför har Khaled Mashal inte låtit Hisham al-Levadani avliva ryktena med ett offentligt framträdande?

Inga kommentarer: