tisdag 1 september 2009

Första september 1939

Det finns ett antal datum i världshistorien som symboliserar händelser som drastiskt ändrade historiens lopp. Den första september 1939 är ett sådant.

Vi är alla påverkade av vad som hände den dagen, i större eller mindre grad, för om det kriget inte brutit ut så skulle världen sett helt annorlunda ut i dag.

Jag föddes i Sverige ett år och en månad innan den dagen. Har givetvis inga minnen av dagen ifråga men utan att överdriva så är alla mina barndomsminnen påverkade av vad som hände den dagen.

Det är inte bara barndomsminnena som ble
v påverkade utan min personlighets utveckling påverkades på ett avgörande sätt av det andra världskriget.

WW2 överskuggade totalt allt även i Sverige. Begreppet "krig" låg över allt. Det var orsaken till mat ransoneringar, att pappa var inkallad hela tiden, att det var kallt i lägenheten då det saknades bränsle att värma med osv osv.

Jag hade ju inget minne av tiden före kriget utan krigstiden var det enda jag kände till. Jag hörde då och då uttrycket "förkrigstiden" men det var något ofattbart som bara de vuxna kände till.

Jag jag trodde länge att pengar liksom ransonerings kuponger var ett krigstecken och kommer ihåg att jag blev besviken då jag fick reda på att pengar skulle finnas även när det blev fred.

Ransoneringskuponger

Så långt bak som jag minns kommer jag i håg att världen var indelad i "good guys" och "bad guys". England och USA bra, Tyskland dåligt.

Jag vande mig vid att min far var inkallad, och var han hemma så fanns ju alltid risken att en budbärare kom och lämnade ett meddelande om snabb inryckning inom några timmar.

Far som plutonchef i I50 vintern 1943-44 (Norrbotten, Finska gränsen)

Föräldrarna lyssnade noga på TTs radionyheter. (de var de enda som fanns i Sveriges radio) Jag minns att min far ofta, när han var hemma, tog in BBC från London på vår stora för det ändamålet anskaffade radioapparat

Jag förstod inte varför min mor och jag ibland åkte till avlägsna platser i Sverige men instinktivt fattade jag att det berodde på fara, pga min mors dåligt döljda rädsla.

Det var klart att jag och mina vänner lekte krigslekar, något som våra föräldrar aldrig tyckte om. Dom, liksom vi, förstod inte att lekarna var ett sätt att avleda rädsla.

Detta och mycket, mycket annat av samma sort var den värld som jag började växa upp i. Det var det naturliga för mig.

Kriget tog slut 1945 men ransonerings och bristsamhället dröjde sig kvar i flera år. Ännu under 1950 talets första del var uttrycket "för krigs kvalitet" en gångbar reklam klyscha.

De första efterkrigs åren var ju knappast fredliga år. Väpnade konflikter fanns det gott om även före Korea kriget för att inte tala om därefter.

En icke ringa del av den från engelska översatta ungdoms litteraturen hade krigsbakgrund eller handlade om väpnade konflikter. Under 1950-talet visades på svenska biografer en stor mängd av engelska och amerikanska spelfilmer med motiv från WW2. Den stora majoriteten av dessa var åtminstone lindrigt hjälte för härligande.

Med variationer var detta en miljö som barn födda åren före och efter 1939 växte upp i. Jag tror inte att vi blev varken bättre eller sämre av den speciella miljön vi växte upp i, men den påverkade och påverkar nog än i dag medvetet och omedvetet vårt sätt att se på saker och ting.

Läs även andra bloggares åsikter om ,

DN
DN2
DN3
DN4
DN5
DN6
SvD
SvD2
SvD3
SvD4
SvD5
Sydsvenskan
Barometern
Blt
VG
DB

Knuff


Bloggar
Bloggnamnet länkar till bloggen ifråga. Titeln på specifik bloggpost länkar till den specifika bloggposten.
De listade bloggarna är enligt min mening intressanta. Detta betyder inte att jag alltid håller med om vad som skrivs i dem.
Till denna bloggpost har har endast medtagits bloggar i vilka publicerats bloggpost som relaterar till WW2.

Sapere Aude! Idag för 70 år sedan startade nazityskland det andra världskriget
Rabnor tycker och tänker
World War II
Svensk Historia Våga stå upp för friheten
Chefsingenjören 70 år sedan sist
Aktuell Historia Andra Världskriget - 70 år sedan kriget startade

6 kommentarer:

Olbap sa...

I dagens post-moderna, post-kolonialistiska, värde-relativistiska och allmänt vänstervridna värld så är det "fel" att dela in världen i vi och dom. Vi ska alla sitta i en ring och sjunga kumbaya och önska fred. Någon glömde förstås att tala om detta för världens muslimer.

Olbap sa...

...och världens "ledare" i FN fortsätter Chamberlain-rutinen gentemot islam och Ahmadinejad. Man hoppas precis som Nationernas Förbund och Münchenöverrenskommelsen 1938 att ondskan ska försvinna. Idioter.

Anonym sa...

Re. "olbap" : största idioten är väl du....

Olbap sa...

Nej, men läser man innehållet i mina kommentarer så inser man klart och tydligt att du är en idiot, troligen en liten vänsterpartist.

Anonym sa...

Bra skrivet! Gratulerar modigheten av denna sidans både webmastern och deltagande. Men det finns flera orättvisor liksom ovan-avslöjat fall! MIGGAN slår rekord ---i antalet ertappade. MUTOR, vad annars?! Visst; igenkänd... Jo, hon&hennes samverkande offrar flera på olika sätt, inte minst fifflet... denne Bakir tvingar min tjej också att vara gratis städare i sitt bolag säte i Sollentuna sitter Fadime Bakir som styrelseledamot medan Bakirs manliga samverkande trakasserar/utnyttjar min tjej i alla...(fruktansvärt...kan inte ens avslöja...) vi tvingas ständigt att blunda för oegenligheter.. annars skulle jag inte få TUT, mina anhöriga också riskerade vi att missa arbetskraftsinvandring 7 AT-UND på LMA-kortet som alla drabbade förstår väl... ... Kära Svenska samhället: synskadade ni allihop??? titta på vårat LMA-kort och fråga vad 7 AT-UND innebär, hur beviljas detta undantag om min tjej inte skulle acceptera deras........krav.......... vi gråter nu dag och natt.......hurdan slags barn skaffar vi i detta läge.............hjäääälp, snälla!
 
N. Yanikyan
n_y@yahoo.com

http://bortkopplad.se/

Anonym sa...

vill bara påpeka att det heter dolda och inte 'döljda'.